Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη από γυναίκες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ακράτειας ούρων, σύμφωνα με μελέτη που ανακοινώθηκε στο «Journal of Urology». Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 65.000 γυναίκες στις Η.Π.Α. και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτές που καταναλώνουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες καφεΐνης (τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ) έχουν 19% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ακράτεια μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η αύξηση αυτή είναι ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Αντίθετα, μεταξύ γυναικών που λαμβάνουν από καθόλου ως τρία φλιτζάνια την ημέρα δεν βρέθηκαν διαφορές στα επεισόδια ακράτειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι ότι η ακράτεια που εμφανίζουν οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης είναι επιτακτικού τύπου. Η μορφή αυτή εκδηλώνεται με ξαφνική επιθυμία για ούρηση, η οποία δεν μπορεί να αναβληθεί και οδηγεί σε απώλεια μικρής ή μεγάλης ποσότητας ούρων, πριν η γυναίκα φθάσει στην τουαλέτα.

Τα δεδομένα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά ερευνών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της συστηματικής κατανάλωσης καφέ από γυναίκες σε σχέση με την ακράτεια ούρων και το σίγουρο είναι ότι σαφής απάντηση στο θέμα αυτό ακόμη δεν μπορεί να δοθεί. Ακόμη μία μελέτη που έγινε στη Σουηδία πρόσφατα έδειξε ότι μεταξύ γυναικών διαφόρων ηλικιών που καταναλώνουν καθημερινά καφέ δεν υπάρχει διαφορά στη συχνότητα της ακράτειας. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη έρευνα δεν εξετάστηκαν τα ποσά καφεΐνης που λάμβαναν οι γυναίκες που μελετήθηκαν.

Η προσεκτική ανάλυση αυτών των αποτελεσμάτων δείχνει ότι η καφεΐνη πιθανότατα δεν προκαλεί συχνότερα ακράτεια, όπως έχει ειπωθεί στο παρελθόν, εφόσον βέβαια καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες. Το πρόβλημα δημιουργείται σε γυναίκες οι οποίες έχουν συνηθίσει να πίνουν πολλούς καφέδες καθημερινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη δρ Mary Townsend, το συμπέρασμα είναι ότι η αποφυγή κατανάλωσης υπερβολικών ποσοτήτων καφέ βοηθά όχι μόνο τις γυναίκες που έχουν ήδη ακράτεια αλλά και αυτές που φοβούνται ότι μπορεί να εμφανίσουν στο μέλλον. Η δρ Townsend επισημαίνει ότι η καφεΐνη, λόγω της διουρητικής δράσης της, επιδεινώνει τα συμπτώματα γυναικών που έχουν ήδη επιτακτική ακράτεια. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ακόμη και χαμηλές δόσεις καφεΐνης επιταχύνουν τις συστολές του εξωστήρα, δηλαδή του μυός που προκαλεί τις συσπάσεις της ουροδόχου κύστεως, προκαλώντας την ανάγκη για ούρηση.


Το άρθρο υπογράφει ο Χ. Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης