Πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό η μελέτη περίπτωσης ενός νέου άνδρα που υπέφερε από σοβαρούς πονοκεφάλους, οι οποίοι ξεκινούσαν μετά τη θέαση πορνογραφικού υλικού. Ο 24χρονος άνδρας περιέγραψε πως αισθάνεται τον πόνο να ξεσπά σε όλο του το κεφάλι και πρόσθεσε πως υποφέρει από αυτόν τον τύπο πόνου, μετά τη θέαση πορνογραφικού υλικού, τα τελευταία δύο χρόνια.

Παράλληλα, οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν πως η ένταση της κεφαλαλγίας κορυφώνεται μέσα στα πρώτα 8-10 λεπτά από την έναρξη του σεξουαλικού ερεθίσματος, ενώ τις περισσότερες φορές ο πόνος δεν τον αφήνει να ολοκληρώσει το πορνογραφικό φιλμ που παρακολουθούσε. Δεν υπάρχει ιστορικό διαβήτη, υπέρτασης, μηνιγγοεγκεφαλίτιδας ή τραυματισμού της κεφαλής, ενώ ο μόνος τρόπος αποφυγής του πόνου είναι ο περιορισμός των σεξουαλικών ερεθισμάτων αυτού του τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, απουσίαζαν όλα τα κλασικά συμπτώματα που θα επέτρεπαν να χαρακτηριστεί η κεφαλαλγία ως ημικρανία, όπως είναι η ναυτία, ο έμετος και η ευαισθησία στους ήχους. Επιπρόσθετα, τόσο το ατομικό όσο και το οικογενειακό ιστορικό είναι ελεύθερα από στοιχεία, ενδεικτικά κάποιου τύπου ημικρανίας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως κανένα επεισόδιο κεφαλαλγίας δεν σχετιζόταν με τη συνουσία ή τον αυνανισμό, αλλά το πρόβλημα εμφανιζόταν μόνο κατά την έκθεσή του στα συγκεκριμένα σεξουαλικά ερεθίσματα. Έπειτα από έναν συστηματικό έλεγχο της υγείας και της φυσικής του κατάστασης, μάλιστα, δεν σημειώθηκε κάτι άξιο αναφοράς. Φυσιολογικά ήταν επίσης και τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου.

Η σύσταση που έγινε στον νεαρό άνδρα ήταν να λαμβάνει 30 λεπτά πριν από την έκθεσή του στο σεξουαλικό ερέθισμα 500mg παρακεταμόλης και 400mg ιμπουπροφένης. Ο παραπάνω συνδυασμός που αποτελείται από μη στεροειδείς αντιφλεγμονώδεις παράγοντες μπόρεσε να παρέχει επαρκή ανακούφιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξηγούν πως τα επεισόδια κεφαλαλγίας που συνδέονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι έτσι κι αλλιώς σπάνια. Αυτό όμως που κάνει την εν λόγω περίπτωση ακόμα πιο ασυνήθιστη είναι το γεγονός ότι ο εκλυτικός παράγοντας της κεφαλαλγίας δεν είναι η συνουσία ή ο αυνανισμός, αλλά η απλή θέαση πορνογραφικού υλικού. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το ερέθισμα αυτό προκαλεί σημαντική σεξουαλική διέγερση χωρίς όμως να ακολουθεί στάδιο χαλάρωσης, αλλά οι ερευνητές δεν είναι καθόλου σίγουροι για αυτό.

Εκτιμάται ότι περίπου το 1% του γενικού πληθυσμού παρουσιάζει πονοκεφάλους που συνδέονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η απλή διέγερση μπορεί σε κάποιους ανθρώπους να πυροδοτήσει αλλαγές στην ευαισθησία των νεύρων, τη μυϊκή ένταση και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, οι οποίες μπορούν να τροποποιήσουν την αντίληψη του πόνου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πονοκέφαλοι που συνδέονται με συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως είναι η σεξουαλική δραστηριότητα ή η φυσική άσκηση μπορεί να θεραπευτούν με παυσίπονα. Κάποιες φορές, όμως, μπορεί να συνιστούν μια ένδειξη για την ύπαρξη ενός όγκου ή ενός ανευρύσματος.

Οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης επισημαίνουν πως στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να ευθύνονται διαταραχές στη λειτουργία των μηχανισμών κωδικοποίησης κι επεξεργασίας των επώδυνων ερεθισμάτων στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου που νευρώνονται από νευρώνες του τρίδυμου νεύρου, με αποτέλεσμα η κατάσταση υψηλής συγκινησιακής φόρτισης που συνδέεται με τη θέαση πορνογραφικού υλικού να σχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία στον πόνο.

Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι το σύστημα εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων-τριδύμου νεύρου έχει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση κάποιων τύπων κεφαλαλγίας. Οι μελέτες περίπτωσης, άλλωστε, δίνουν πάντα τροφή για περαιτέρω, ενδελεχή έρευνα.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης