Οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης που έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο μπορούν να ελπίζουν στη δράση μίας ορμόνης, η οποία, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης, μπορεί να τα βελτιώσει.

Μία ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου διαπίστωσε ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να αυξηθούν στους άνδρες στους οποίους έχει προηγουμένως χορηγηθεί η ορμόνη κισπεπτίνη (kisspeptin). Η ορμόνη αυτή ανακαλύφθηκε στο Hersey της Pensylvania, γνωστό για την παραγωγή σοκολάτας, και γι’ αυτό πήρε το όνομά της από την περίφημη σοκολάτα kiss.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασισμένη σε προηγούμενη έρευνα, η μελέτη αναδεικνύει τη σχέση που έχει εντοπιστεί ανάμεσα στη χαμηλή τεστοστερόνη και τον διαβήτη, η οποία είναι πιθανό να ευθύνεται για την αντίσταση στην ινσουλίνη. Το 1/3 μάλιστα των ανδρών με διαβήτη τύπου ΙΙ, ο οποίος συνιστά και παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, βρέθηκε να έχει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ενώ παράλληλα καταδείχθηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα της εν λόγω ορμόνης στον λιπώδη ιστό συνδέονταν άμεσα με την έναρξη του διαβήτη τύπου ΙΙ. Η αντίσταση στην ινσουλίνη, λοιπόν, βρέθηκε να εμφανίζεται όταν η τεστοστερόνη δεν λειτουργούσε σωστά, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος του άνδρα.

Μια άλλη μελέτη, που έλαβε χώρα το 2010, κατέδειξε τη συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και της χαμηλής τεστοστερόνης. Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος έδειξαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Η παχυσαρκία έχει ήδη συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη.

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές χορήγησαν κισπεπτίνη στους άνδρες με διαβήτη τύπου ΙΙ και με χαμηλή τεστοστερόνη. Η κισπεπτίνη, η οποία παράγεται και από το ανθρώπινο σώμα, χορηγούνταν σε σταγόνες για ένα διάστημα 12 ωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χαμηλή τεστοστερόνη αυξάνεται συνήθως με τη βοήθεια ενέσεων ή αλοιφών, οι οποίες όμως συχνά προκαλούν υπερβολικές και απότομες μεταβολές στα επίπεδα της ορμόνης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση παρενεργειών, όπως είναι οι αλλαγές στη διάθεση, η προσωρινή στειρότητα και η ακμή. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιήθηκε η κισπεπτίνη, τα επίπεδα της τεστοστερόνης δεν αυξήθηκαν παραπάνω από το φυσιολογικό.

Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η χαμηλή τεστοστερόνη, από τη στιγμή που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κισπεπτίνη φαίνεται να ενεργοποιεί την παραγωγή τεστοστερόνης από τον ίδιο τον οργανισμό, χωρίς τα επίπεδα να ξεπερνούν το φυσιολογικό. Ελπίζουν, λοιπόν, ότι με περαιτέρω έρευνα η κισπεπτίνη θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για την ανεπάρκεια της τεστοστερόνης.

Η μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας 5 άνδρες με διαβήτη, χαμηλή τεστοστερόνη και μέση ηλικία τα 34 έτη. Η ομάδα ελέγχου αποτελούνταν από εθελοντές που ήταν στην πλειονότητά τους υγιείς. Οι ερευνητές επιθυμούν στο μέλλον να πραγματοποιήσουν μια μελέτη με μεγαλύτερο δείγμα και παράλληλα να διερευνήσουν τις πιθανές μεθόδους μακρόχρονης χορήγησης της κισπεπτίνης.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης