Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας που σκέπτονται την εναλλακτική της ρομποτικής χειρουργικής, για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, δεν θα έπρεπε να εμπιστεύονται τη διαφημιστική καμπάνια που προωθεί την ακριβή ρομποτική τεχνολογία εις βάρος της κλασικής προστατεκτομής.

Βρέθηκε πως η συχνότητα αναφοράς σεξουαλικών προβλημάτων και ουρικής ακράτειας δεν επηρεάστηκε από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρομποτική προστατεκτομή προβλήθηκε ευρέως στις Η.Π.Α., παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν την υπεροχή της έναντι της κλασικής μεθόδου. Πρόκειται όμως για μια ιδιαίτερα ακριβή παρεμβατική διαδικασία, η οποία προσθέτει 2.000 δολάρια στα έξοδα του νοσοκομείου, κάθε φορά που εφαρμόζεται.

Η νέα αυτή μελέτη βασίστηκε στις απαντήσεις 600 ασθενών με καρκίνο του προστάτη. Οι 400 από αυτούς έκαναν λαπαροσκοπική προστατεκτομή με τη βοήθεια της ρομποτικής τεχνολογίας, κατά την οποία η πρόσβαση στον προστάτη επιτυγχάνεται μέσα από μικρές οπές που ανοίγονται στην περιοχή της κοιλιάς. Οι υπόλοιποι ασθενείς έκαναν το κλασικό χειρουργείο, κατά το οποίο ο προστάτης αφαιρέθηκε από μια μεγάλη τομή στην περιοχή της κοιλιάς. Περίπου 9 στους 10 άνδρες ανέφεραν μέτριο ή μεγάλο πρόβλημα με τη σεξουαλική τους λειτουργία 14 μήνες μετά την επέμβαση, ενώ παράλληλα το 1/3 ανέφερε ακράτεια ούρων.

Σε γενικές γραμμές δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες ασθενών, αν και τα προβλήματα του ουροποιητικού βρέθηκαν λίγο πιο συχνά μετά τη ρομποτική προστατεκτομή. Οι ειδικοί, όμως, σχολιάζουν πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συγκριθούν οι δύο διαδικασίες. Είναι πιθανό, για παράδειγμα, οι ασθενείς που έκαναν τη ρομποτική προστατεκτομή να είχαν μεγάλες προσδοκίες από αυτή, με αποτέλεσμα να βιώνουν μεγαλύτερη ενόχληση από τις μετέπειτα επιπλοκές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους λοιπόν, το ερώτημα που αναδεικνύεται από αυτή τη μελέτη σχετίζεται με τις προσδοκίες που μπορεί να έχει κανείς από τη ρομποτική τεχνολογία. Μέρος του προβλήματος είναι η μεγάλη προβολή της ρομποτικής. Εκτιμάται ότι το 85% των προστατεκτομών στις ΗΠΑ γίνεται με την εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας. Σε έναν βαθμό αυτό φαίνεται να είναι ευθύνη των κατασκευαστών, σε έναν βαθμό των χειρουργών και σε έναν της ευρύτερης κουλτούρας που έχει την τάση να εμπιστεύεται την τεχνολογία, ακόμα κι αν ο ίδιος ο ασθενής δεν την κατανοεί.

Η ρομποτική είναι μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή τεχνολογία, που επιτρέπει στον χειρουργό να καθίσει στην κονσόλα και να κατευθύνει μια κάμερα και δύο ή τρεις λαπαροσκοπικούς βραχίονες, με εξαβάθμια δυνατότητα κυκλικής κίνησης για την επιτέλεση τομής, ανάταξης, καυτηριασμού ή συρραφής, οι οποίοι παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα μεγάλης μεγέθυνσης και τρισδιάστατης οπτικής.

Η τεχνολογία αυτή, η οποία κοστίζει εκατομμύρια δολάρια, έχει φυσικά και πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, μειώνει την απώλεια αίματος, με αποτέλεσμα οι χειρουργοί να βλέπουν καλύτερα, όταν χειρουργούν.

Οι ειδικοί, όμως, που τη χρησιμοποιούν επισημαίνουν ότι δεν θεραπεύει τον καρκίνο καλύτερα από το παραδοσιακό χειρουργείο, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει να επιδείξει πλεονεκτήματα σχετικά με την εμφάνιση επιπλοκών. Συστήνουν, μάλιστα, οι ασθενείς να επικεντρώνονται στην εμπειρία του χειρουργού και όχι στην τεχνολογία, από τη στιγμή που έτσι κι αλλιώς η τεχνολογία βρίσκεται στα χέρια του χειρουργού.

Είναι πολύ σημαντικό κανείς να ρωτήσει τον ιατρό για τη σχετική του εμπειρία και εν τέλει να τον εμπιστευτεί. Πολλοί ειδικοί επίσης αναφέρουν πως συχνά οι άνδρες με καρκίνο στον προστάτη σε αρχικό στάδιο μπορεί να μη χρειαστούν καθόλου θεραπεία. Μια μελέτη βρήκε πως περισσότεροι από 120.000 Αμερικανοί που διαγιγνώσκονται με καρκίνο στον προστάτη κάθε χρόνο είναι ιδανικοί υποψήφιοι για παρατήρηση και παρακολούθηση.

Παρ’ όλα αυτά, η πλειονότητά τους καταλήγει να κάνει χειρουργείο, ακτινοβολία ή κάποια άλλη θεραπεία. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης θα πρέπει να αναφερθούν στους άνδρες που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε μια επιθετική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, έτσι ώστε να αντιληφθούν ότι έχουν τον χρόνο να σκεφτούν και να αποφασίσουν με βάση τη λογική ποια μέθοδο να επιλέξουν.

Οι ερευνητές, τέλος, αναφέρουν πως το ινστιτούτο που κατασκευάζει το δημοφιλές ρομπότ αρνήθηκε να σχολιάσει τα νέα αυτά ευρήματα.

Πηγή: reuters

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης