Μπορεί ο επιχείλιος έρπητας να μας προστατέψει από άλλες μορφές λοιμώξεων από τον ιό του έρπητα; Μπορεί το στοματικό σεξ να προκαλέσει λοιμώξεις από έρπητα; Αυτές είναι από τις πιο συχνές ερωτήσεις που καλούνται οι ειδικοί να απαντήσουν.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους, σύμφωνα με τον Dr. Peter A. Leone, στους New York Ties:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιχείλιος έρπης και ανοσία σε άλλες μορφές Έρπητα

Ερώτηση: Είχα επιχείλιο έρπητα από τότε που ήμουν παιδί. Πάντα λοιπόν αναρωτιόμουν αν το σώμα μου έχει αναπτύξει κάποιου βαθμού ανοσία ή αντισώματα στον ιό του έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Απάντηση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επιχείλιος έρπις σχεδόν πάντα προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1). Ο έρπις των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκληθεί από τους ερπητοϊούς τύπου 1 ή 2 (HSV-1 ή HSV-2). Η μόλυνση από HSV-1 μπορεί σε ένα ποσοστό μόνο να μειώσει τον κίνδυνο μίας μόλυνσης των γεννητικών οργάνων από HSV-2. Θα είστε προστατευμένοι από λοίμωξη των γεννητικών οργάνων από HSV-1, αλλά χρειάζεται να προφυλάξετε τον εαυτό σας από τον HSV-2. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Ερώτηση: Μπορεί να κολλήσω έρπητα γεννητικών οργάνων, αν ο άντρας μου (που έχει επιχείλιο έρπητα) φέρει το στόμα του σε επαφή με τα γεννητικά μου όργανα;

Απάντηση: Ναι. Το στοματικό σεξ είναι ένας συνήθης τρόπος μετάδοσης του ερπητοϊού τύπου 1 από το στόμα κάποιου στα γεννητικά όργανα του συντρόφου του. Περίπου το 50% νεοδιαγνωσθέντων ερπητικών λοιμώξεων των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από ερπητοϊό τύπου 1.

Το ποσοστό υποτροπής των λοιμώξεων των γεννητικών οργάνων από HSV-1 είναι χαμηλό, κατά μέσο όρο μια υποτροπή στον 1ο χρόνο μετά τη λοίμωξη και λιγότερο από μία ανά χρόνο για τα επόμενα έτη. Ο HSV-1 δεν συσχετίζεται με την αύξηση του κινδύνου μόλυνσης από H.I.V. μέσω της σεξουαλικής πράξης αλλά μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στο νεογέννητο, κατά τον τοκετό.

Διαβάστε περισσότερα για τα ΣΜΝ(STI’s): www.andrologia.gr

To κείμενο επιμελήθηκε ο Χ.Κυράτσας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης