Νέο τεστ για τον καρκίνο του προστάτη υπόσχεται ευκολότερη και πιο αποτελεσματική πρόληψη

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Surrey υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα καινούργιο τεστ για την πρώιμη διάγνωση του προστατικού καρκίνου, που θα καταστήσει ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό τον προληπτικό έλεγχο για τη νόσο.

Το μέχρι τώρα γνωστό τεστ για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη, η μέτρηση του PSA στο αίμα, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αξιόπιστο. Οι επιστήμονες του Surrey, ωστόσο, βρήκαν ότι τα καρκινικά κύτταρα εκκρίνουν μία χημική ουσία που ονομάζεται ΕΝ2 και που μπορεί να ανιχνευθεί στα ούρα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε σε ιατρικό περιοδικό, το καινούργιο τεστ υπερτερεί του PSA, όσον αφορά στην πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου και έχει λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι το ΕΝ2 πολύ σπάνια ανιχνεύεται σε ούρα ασθενών που δεν έχουν καρκίνο προστάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής Hardev Pandha σημειώνει ότι είναι δυνατόν η μέτρηση του ΕΝ2 να γίνεται και με ένα απλό στη χρήση χαρτάκι, που θα εμβαπτίζεται στα ούρα (παρόμοιο με τα τεστ εγκυμοσύνης) και που θα δίνει αποτελέσματα οπουδήποτε μέσα σε μόλις πέντε λεπτά. Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερους άνδρες να υποβάλλονται τακτικά στον ενδεδειγμένο προληπτικό έλεγχο για τη νόσο. Η νέα αυτή μέθοδος ενδέχεται να είναι διαθέσιμη σε 18 μήνες.

Εξετάζεται, επίσης, αν το ποσό του ΕΝ2 που ανιχνεύεται στα ούρα μπορεί να είναι ένδειξη για την επιθετικότητα του καρκίνου. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, τότε η μέτρηση του ΕΝ2 θα μπορεί να διαχωρίσει τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη που χρήζουν άμεσης θεραπείας από αυτούς που μπορούν απλώς να παρακολουθούνται.

Ήδη σχεδιάζονται μεγαλύτερες μελέτες στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και τις Η.Π.Α., προκειμένου να επιβεβαιωθούν αυτά τα πρώτα αλλά πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Μέχρι να γίνει αυτό, το νέο τεστ θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μία πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική μεν, η οποία όμως είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο και η χρησιμότητά της δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: bbc


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Χ. Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης