Της Σάρον Τζέισον, USA TODAY

Διεθνής έρευνα που επιθυμεί να ανατρέψει τη βαθιά ριζωμένη αντίληψη, ότι τα παιδιά, για να μεγαλώνουν σωστά, χρειάζονται γονείς διαφορετικού φύλου, υποστηρίζει πως τα παιδιά που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου φαίνεται να τα καταφέρνουν εξίσου καλά με αυτά που μεγαλώνουν από γονείς διαφορετικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχει να κάνει με την ποιότητα της ανατροφής, όχι με το φύλο των γονέων», λένε οι ερευνητές.

Κοινωνιολόγοι μελέτησαν για 5 χρόνια 81 έρευνες σε μονογονεϊκές ή διγονεϊκές οικογένειες, ομοφυλόφιλων ή αμφιφυλόφιλων ζευγαριών και κατέληξαν πως καμία έρευνα δεν υποστηρίζει την πεποίθηση πως το φύλο των γονιών έχει σημασία στην ευημερία του παιδιού.

Τα παιδιά που ανατρέφονται από γονείς ίδιου φύλου, σε ζητήματα όπως αυτοεκτίμηση, σχολική επίδοση, κοινωνική προσαρμογή κ.λπ., δείχνουν να τα πηγαίνουν μια χαρά και, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν ξεχωρίζουν στατιστικά από παιδιά που ανατράφηκαν από μαμάδες και μπαμπάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βέβαια, υπήρξαν και επικρίσεις της προσπάθειας να αποκλειστούν οι επιδράσεις του φύλου του γονέα από μια σειρά μεταβλητών…

Πολλές από τις έρευνες ανέφεραν διαφορές θέσεις στον τύπο της οικογένειας «σύμφωνα με άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ανατροφή του παιδιού», όπως το πλήθος και το φύλο των γονέων στο σπίτι, τη σεξουαλική ταυτότητα, οικογενειακή κατάσταση και βιογενετική σχέση με τα παιδιά.

Άλλοι δήλωσαν πως: «Δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπ’ όψιν το φύλο. Ως ενήλικες, παλεύουμε να μην κάνουμε διακρίσεις με βάση το φύλο, ενώ θα έπρεπε να σκεφτόμαστε περισσότερο τα παιδιά». «Δεν έχει να κάνει με την υπερίσχυση ενός φύλου στο άλλο ή πόσο πιο απαραίτητο είναι ένα φύλο από το άλλο».

Επιπρόσθετα, οι κοινωνιολόγοι, εξετάζοντας παιδιά που είχαν ανατραφεί από διαφορετικές οικογένειες, διαπίστωσαν πως δύο γυναίκες που επιλέγουν να αναθρέψουν ένα παιδί μαζί είναι πιο πιθανό να απασχολούνται πιο ενεργά, σε σχέση με ένα αμφιφυλόφιλο ζευγάρι.

βέβαια, δεν έχουμε ακόμα δεδομένα για την ανατροφή ενός παιδιού από δύο άνδρες, αλλά πιστεύουμε πως το αποτέλεσμα θα είναι και σε αυτή τη περίπτωση παρόμοιο.

Τίποτα σε σχέση με το φύλο κάποιου δεν καθορίζει την ικανότητά του να είναι καλός γονιός, ενώ έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά δεν χρειάζονται γονείς διαφορετικού φύλου για μια υγιή προσαρμογή.

Και τι συμβαίνει με τους ανύπαντρους γονείς;

Αυτό που μετράει περισσότερο από το πλήθος των γονιών είναι η ποιότητα. Σίγουρα είναι προτέρημα αν υπάρχουν δύο γονείς που τα πηγαίνουν καλά, παρά ένας. Όμως, αν δεν τα πηγαίνουν καλά, μερικές φορές ένας γονιός είναι καλύτερος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης