Για δεκαετίες, ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, η ουρολογία αναγνώριζε τη σχέση του καρκίνου του προστάτη και της τεστοστερόνης. Ο νούμερο 1 «ανδρικός» καρκίνος φάνηκε να σχετίζεται άμεσα και να πυροδοτείται, ίσως, από τη νούμερο 1 και εξαιρετικά πολύτιμη, ανδρική ορμόνη.

Η θεωρία ήταν ότι η τεστοστερόνη είναι η κύρια αιτία δημιουργίας του καρκίνου αυτού ή τουλάχιστον βοηθάει στην ανάπτυξη και εξέλιξή του. Πάνω σε αυτό βασίστηκε η ανάπτυξη της περισσότερο διαδεδομένης θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη, του ολικού ανδρογονικού αποκλεισμού. Της διακοπής δηλαδή, της εξουδετέρωσης βασικά, όσο περισσότερης τεστοστερόνης κυκλοφορεί στο ανδρικό σώμα με στόχο την καταστολή, το «κοίμισμα» του καρκίνου-τακτική με αμφίβολα αποτελέσματα και πολύ συχνά δραματικές συνέπειες για τον άνδρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό φαίνεται να αλλάζει τελευταία. Για την ακρίβεια, η τεστοστερόνη φαίνεται όχι μόνο να μην προκαλεί την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη, αλλά αντίθετα να βελτιώνει αισθητά την ποιότητα ζωής μερικών τουλάχιστον από τους ασθενείς που πάσχουν από το νόσημα αυτό.

Η χορήγηση τεστοστερόνης σε άνδρες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ριζικής προστατεκτομής για καρκίνο του προστάτη, βελτιώνει αισθητά την ποιότητα ζωής των ανδρών αυτών και βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπιση της σημαντικότερης επιπλοκής της επέμβασης αυτής, τη στυτική δυσλειτουργία, που σημειωτέον αφορά στο 80% περίπου του ανδρών που υποβάλλονται στην επέμβαση αυτή ανεξάρτητα από το είδος της επέμβασης, κλασική, λαπαροσκοπική, ρομποτική, και ανεξάρτητα από το στάδιο του καρκίνου.

Αυτό, βέβαια, δεν αφορά σε όλους τους άνδρες. Υπάρχουν προϋποθέσεις και κριτήρια που θα πρέπει να τηρούνται. Το γεγονός όμως ότι «το καύσιμο» του καρκίνου είναι η τεστοστερόνη, όπως αποκαλούνταν, φαίνεται να είναι και το «καύσιμο» για τη ζωή του άνδρα ανατρέπει θεωρίες και δοξασίες δεκαετιών και αλλάζει την εικόνα και την γνώση που έχουμε για τον καρκίνο του προστάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρειάζεται, βέβαια, πολλή έρευνα και πολλή ακόμα δουλειά. Αλλά, όπως επίσης ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο στο Παγκόσμιο συνέδριο Σεξουαλικής Ιατρικής στη Σεούλ, ο αριθμός των ερευνητικών ομάδων και των ανακοινώσεων πάνω στο θέμα αυτό αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Ο στόχος: η τοποθέτηση σε σωστή βάση της σχέσης καρκίνου του προστάτη και τεστοστερόνης και η καλύτερη ποιότητα ζωής των ανδρών που έτσι και αλλιώς υποβάλλονται σε μια επώδυνη, σωματικά και ψυχικά, διαδικασία που ακυρώνει ένα μεγάλο κομμάτι της ανδρικής τους υπόστασης.


Το άρθρο υπογράφει ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης