Ενώ οι άνδρες έχουν εδώ και χρόνια στη διάθεσή τους τα «μικρά μπλε χαπάκια», οι γυναίκες δεν έχουν κάτι αντίστοιχο για να ενισχύσουν τη libido τους. Μια πρόσφατη μελέτη, όμως, έδειξε πως ένα χάπι μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας, αρκεί αυτό να είναι φτιαγμένο από ζάχαρη (placebo)!

Οι ερευνητές, οι οποίοι εξέταζαν την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής σε 200 γυναίκες με σεξουαλικές δυσλειτουργίες, βρήκαν ότι το 35% των γυναικών, στις οποίες χορηγήθηκε ένα placebo, ανέφερε σημαντική βελτίωση στη σεξουαλική του ζωή. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν πως η πραγματική λύση μπορεί να βρεθεί στη συζήτηση με έναν ιατρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν σε έναν ειδικό επαγγελματία υγείας, ικανό να ακούσει με ειλικρινή προσοχή τις ανησυχίες τους.

Συμφώνα με έγκυρα δεδομένα, η μειωμένη σεξουαλική ορμή είναι ένα κοινό πρόβλημα στον γυναικείο πληθυσμό. Στις Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι το 40% των γυναικών έχει μειωμένη libido. Ωστόσο, η αναζήτηση της λύσης δεν είναι εύκολη υπόθεση, αν δε δοθεί η δέουσα προσοχή στην αναζήτηση του προβλήματος. Αν οι ειδικοί δεν ρωτήσουν για το πρόβλημα, οι γυναίκες δεν θα μιλήσουν για αυτό. Ακόμη και οι γυναικολόγοι συχνά διστάζουν να συζητήσουν το θέμα της ερωτικής επιθυμίας και διέγερσης με τις ασθενείς.

Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν πως η σεξουαλική δυσλειτουργία στους άνδρες αντιμετωπίζεται ως ένα οργανικό πρόβλημα και για αυτό τον λόγο τα φάρμακα λειτουργούν για μεγάλο αριθμό ανδρών. Η σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες, όμως, φαίνεται πως είναι ένα πιο πολύπλοκο φαινόμενο, με αποτέλεσμα ένα φάρμακο να μην είναι αποτελεσματικό για πολλές ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιτυχία του placebo οφείλεται στις παράπλευρες υπηρεσίες που προσφέρθηκαν στις γυναίκες αυτές. Οι γυναίκες αυτές μίλησαν σε ειδικούς για το σεξ και ενθαρρύνθηκαν να περνούν περισσότερο χρόνο στην κρεβατοκάμαρά τους, να κάνουν περισσότερο σεξ, καθώς και να γράφουν τα συναισθήματά τους σχετικά με αυτό. Με τον τρόπο αυτό αυξήθηκε η επίγνωση των γυναικών γύρω από το πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα τους δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσουν τον περισσότερο χρόνο στην κρεβατοκάμαρα, τον οποίο είχαν ανάγκη.

Εντούτοις, ενώ οι ερευνητές αναδεικνύουν και ερμηνεύουν τα θετικά αποτελέσματα του placebo, δεν παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που δοκίμαζαν. Μέχρι στιγμής άλλωστε όλες οι προσπάθειες να βρεθεί αυτό το «μαγικό» χάπι για τις γυναίκες δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία.

Αυτό που αναδεικνύει όμως η παρούσα μελέτη είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα της συζήτησης με τον ειδικό στην αντιμετώπιση της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Πηγή: abcnews

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης