Νέα μελέτη από το London School of Economics and Political Science αποκάλυψε πως οι πολιτικές, θρησκευτικές και σεξουαλικές συμπεριφορές μπορεί να αντικατοπτρίζουν την ευφυΐα. Οι ερευνητές σύγκριναν δεδομένα των εν λόγω συμπεριφορών με το IQ μεγάλου εθνικού δείγματος στις Η.Π.Α. και βρήκαν πως, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται φιλελεύθεροι και άθεοι είχαν υψηλότερο IQ, κάτι που επίσης ίσχυε και για τη σεξουαλική αποκλειστικότητα στους άνδρες, αλλά όχι και στις γυναίκες.

Ας δούμε, όμως, πώς έγινε η εν λόγω έρευνα:

Μελετήθηκε ένα μεγάλο δείγμα από την Εθνική Διαχρονική Έρευνα για την Εφηβική Υγεία, η οποία ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 1995-1996 σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Στη συνέχεια της έρευνας οι ίδιοι υποψήφιοι ξαναπέρασαν τη συνέντευξη ως ενήλικες πλέον 18 έως 28 ετών από το 2001 έως το 2002, ενώ παράλληλα η μελέτη διερεύνησε ακόμα μία εθνική πηγή συλλογής δεδομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι διαφορές στο IQ -που συγκεκριμένα ήταν της τάξεως των 6 με 11 πόντων- αν και στατιστικά σημαντικές, δεν είναι σπουδαίες και τα δεδομένα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως στερεότυπο ή ως υπόθεση για τους ανθρώπους, όμως δείχνουν πώς αναπτύσσονται κάποια πρότυπα αναγνώρισης με συγκεκριμένες ιδεολογίες και πώς είναι οι συμπεριφορές κάποιων ανθρώπων.

Το σκεπτικό είναι πως η σεξουαλική αποκλειστικότητα στους άνδρες, ο φιλελευθερισμός και ο αθεϊσμός αντιτίθενται σε όσα αναμένονται σύμφωνα με το εξελικτικό παρελθόν των ανθρώπων. Με άλλα λόγια, κανένα απ’ αυτά τα χαρακτηριστικά δεν θα χρησίμευε στους προγόνους μας, ωστόσο η υψηλότερη ευφυΐα μπορεί να συνδέεται με αυτά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η υιοθέτηση εξελικτικά νέων ιδεών έχει κάποιο νόημα από την άποψη της εξέλιξης του είδους και είναι επίσης απολύτως λογικό οι πιο έξυπνοι άνθρωποι να είναι πιθανότερο να το κάνουν αυτό. Αυτές οι προτιμήσεις μπορεί να προέρχονται από την επιθυμία να δείξει κανείς ανώτερος ή ξεχωριστός, κάτι που συνδέεται με το I.Q. Στην πραγματικότητα, η ταύτιση με «αντισυμβατικές» φιλοσοφίες, όπως ο φιλελευθερισμός ή ο αθεϊσμός, μπορεί να είναι «ο τρόπος να διαμηνύσετε σε όλους πως είστε αρκετά έξυπνος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζοντας με τα συμπεράσματα της έρευνας, δεν βρέθηκε πως η υψηλότερη ή η χαμηλότερη ευφυΐα προέβλεπε και σεξουαλική αποκλειστικότητα στις γυναίκες, κάτι που βεβαίως ακούγεται λογικό, καθώς οι γυναίκες περνούσαν 9 μήνες έγκυες κι επιπλέον χρόνια για την ανατροφή των παιδιών. Συνεπώς, ήταν αναμενόμενο να θέλουν ένα σταθερό σύντροφο, για να παρέχει πόρους. Επίσης, η ύπαρξη ενός συντρόφου ήταν πάντα επωφελής στις γυναίκες, ακόμα και χιλιάδες χρόνια πριν, δηλαδή η αποκλειστικότητα δεν είναι «νέα» προτίμηση.

Για τους άνδρες, απ’ την άλλη, η σεξουαλική αποκλειστικότητα «αντιτίθεται εξελικτικά»: Με στόχο τη διάδοση των γονιδίων, οι πρωτόγονοι άνδρες είχαν πολλαπλά ταίρια.

Εξετάζοντας τον αθεϊσμό, η μελέτη κατέληξε πως η θρησκεία με την όποια μορφή είχε τότε, κατά τη τρέχουσα θεωρία, δεν βοηθούσε απαραίτητα τους ανθρώπους να επιβιώσουν ή να αναπαραχθούν, αλλά περισσότερο συνέβαλε στο να τους κάνει παρανοϊκούς, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές. Η υπόθεση, για παράδειγμα, πως ένας θόρυβος από μακριά είναι ένδειξη απειλής βοήθησε τους πρωτόγονους ανθρώπους να προετοιμαστούν σε περίπτωση κινδύνου και όπως υπογραμμίζεται «βοηθά στην επιβίωση το να είναι κανείς ”παρανοϊκός” και, επειδή οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται παρανοϊκοί, γίνονται και πιο θρησκευόμενοι και βλέπουν το χέρι του Θεού παντού».

Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε πως οι συμμετέχοντες που είπαν πως ήταν άθεοι είχαν κατά μέσο όρο I.Q 103 στην εφηβεία, ενώ οι ενήλικες που δήλωσαν πως ήταν θρησκευόμενοι είχαν μέσο όρο 97. Ο αθεϊσμός, σύμφωνα με τους ειδικούς, επιτρέπει να προχωρά κανείς και να εξετάζει τη ζωή χωρίς ανησυχία για τη δογματική δομή της θρησκείας, ενώ ιστορικά οτιδήποτε νέο και διαφορετικό μπορεί να εκληφθεί ως απειλή κατά τα θρησκευτικά πιστεύω και σχεδόν όλα τα θρησκευτικά συστήματα έχουν να κάνουν με τη μονιμότητα…

Διαβάστε αύριο τη συνέχεια…

Με αφορμή άρθρο της Ελίζαμπεθ Λαντάου στο edition.CNN


Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει η Ε. Ελευθερίου, Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης