Η μελέτη του London School of Economics and Political Science επίσης εξετάζει την αμερικανική θεώρηση του φιλελεύθερου έναντι του συντηρητικού. Ο όρος φιλελεύθερο χρησιμοποιείται υπό τη σκοπιά της ανησυχίας για τους ανθρώπους με τους οποίους δεν υπάρχει γενετική συγγένεια, και του ενδιαφέροντος για την υποστήριξη ιδιωτικών πόρων που βοηθούν τους ανθρώπους αυτούς, ενώ δεν εξετάζει παράγοντες που επηρεάζουν τις αμερικανικές πολιτικές πεποιθήσεις, όπως η έκτρωση, ο περιορισμός των όπλων και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα σχετικά συμπεράσματα, οι φιλελεύθεροι είναι πιθανότερο να έχουν στην έννοια τους ανθρώπους απολύτως άγνωστους ως προς αυτούς, ενώ οι συντηρητικοί νοιάζονται περισσότερο για τους ανθρώπους με τους οποίους σχετίζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεδομένου πως οι πρόγονοι ενδιαφέρονταν για την επιβίωση των απογόνων τους και του πλησιέστερου συγγενή, η συντηρητική προσέγγιση- να προσέχει κανείς τους ανθρώπους γύρω του πρώτα- ταιριάζει περισσότερο με την εξελικτική εικόνα,  εν αντιθέσει με τη φιλελεύθερη προσέγγιση, ενώ οι υπεύθυνοι της έρευνας επισημαίνουν πως είναι αφύσικο για τους ανθρώπους να νοιάζονται για τους απολύτως αγνώστους τους.

Σχετικά με το I.Q., τον συντηρητισμό και αντίστοιχα τον φιλελευθερισμό, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως οι νέοι ενήλικες που είπαν πως ήταν «πολύ συντηρητικοί» είχαν μέσο όρο I.Q. εφήβου της τάξεως των 95 πόντων, ενώ αυτοί που έλεγαν πως ήταν «πολύ φιλελεύθεροι» είχαν μέσο όρο I.Q. 106 πόντους.

Επίσης, όπως αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες που περιγράφουν τους εαυτούς τους ως συντηρητικούς και σχολίασαν την έρευνα, είναι λογικό πως ο «συντηρητισμός» ως κοσμοθεωρία τού να κρατάμε τα πράγματα σταθερά θα ήταν πιο ασφαλής προσέγγιση από το να επιχειρούμε προς το άγνωστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξετάζοντας και τη χορτοφαγία, αν και δεν συνδέθηκε ιδιαίτερα με το I.Q. στη μελέτη, έχει αποδειχθεί πως συνδέεται με την ευφυΐα σε προηγούμενη έρευνα. Αυτό, επίσης, ταιριάζει με τη ιδέα των ειδικών πως οι «αντισυμβατικές» προτιμήσεις ταιριάζουν σε ανθρώπους με μεγαλύτερη ευφυΐα και μπορεί να είναι τρόπος ένδειξης ανωτερότητας.

Βέβαια, τίποτα από τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται προς έναν μέλλον όπου αυτά τα χαρακτηριστικά θα αποτελούν προεπιλογή, αφού σύμφωνα με τους ερευνητές «οι πιο ευφυείς άνθρωποι δεν έχουν περισσότερα παιδιά, επομένως δεν θα ξεφύγουμε από την πορεία μας».

Με αφορμή άρθρο της Ελίζαμπεθ Λαντάου στο edition.CNN


Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει η Ε. Ελευθερίου, Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης