Αν αναλύσει κανείς τη λέξη αλεξιθυμία, μπορεί εύκολα να φτάσει στο συμπέρασμα, ότι πρόκειται για μια κατάσταση κατά τη οποία λείπουν οι λέξεις που περιγράφουν τα συναισθήματα. Η έννοια της αλεξιθυμίας είχε προταθεί από τον Πέτρο Σιφναίο και τον John Nemiah πριν από περίπου 40 χρόνια., στην προσπάθεια να περιγραφεί μια κατάσταση που σε πρώτη φάση είχε παρατηρηθεί σε ασθενείς με ψυχοσωματικές νόσους.

Οι ασθενείς αυτοί εμφάνιζαν δυσκολία στη λεκτική έκφραση των συναισθημάτων τους, καθώς και στο διαχωρισμό των συγκινήσεων (emotions) από τη σωματική αίσθηση. Παράλληλα στους ασθενείς αυτούς παρατηρείται έκπτωση στη λειτουργία της φαντασίωσης. Οι επιπτώσεις της αλεξιθυμίας στη σεξουαλικότητα αν και αναγνωρίζονται δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα συμφωνήσει σχετικά με τον ορισμό, την αιτιολογία και τους μηχανισμούς που αναφέρονται στην πρόωρη εκσπερμάτιση. Δεν έχει επίσης σαφώς διευκρινιστεί ο διαφορετικός ρόλος των ψυχολογικών και των φυσιολογικών παραγόντων, καθώς και η διάδρασή τους στην εμφάνιση και την πορεία της πρόωρης εκσπερμάτισης.

Στην προσπάθεια της να φωτίσει λίγο παραπάνω το σκοτεινό πεδίο του ψυχοφυσιολογικού μηχανισμού της εκσπερμάτισης μια ερευνητική ομάδα διερεύνησε τη σχέση μεταξύ αλεξιθυμίας και πρόωρης εκσπερμάτισης. Σύγκρινε λοιπόν τα αλεξυθιμικά χαρακτηριστικά ανδρών που ανέφεραν πρόωρη εκσπερμάτιση με τα αντίστοιχα ανδρών χωρίς παρόμοιο ιστορικό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλότερα επίπεδα αλεξιθυμίας στους άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση, καθώς και ισχυρή θετική συσχέτιση ανάμεσα στη σοβαρότητα των δυο καταστάσεων. Όσο πιο πολλά αλεξυθιμικά χαρακτηριστικά είχε ένας άνδρας δηλαδή, τόσο πιο σοβαρή πρόωρη έτεινε να αναφέρει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βιβλιογραφικά λοιπόν η αλεξιθυμία μπορεί να ιδωθεί σαν ένας παράγοντας κινδύνου για την πρόωρη εκσπερμάτιση, καθώς και ως παράγοντας που συντηρεί τη κατάσταση, ή ακόμα και οδηγεί στη επιδείνωσή της. Μπορεί όμως παράλληλα να ιδωθεί και ως σημαντική παράμετρος μιας συνδυαστικής, ολιστικής θεραπευτικής αντιμετώπισης της πρόωρης εκσπερμάτισης. Τεχνικές διαχείρισης του στρες και των συναισθημάτων, ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης και μέθοδοι που στοχεύουν στην σωματική και συναισθηματική επίγνωση, έχουν κατά καιρούς προταθεί από ερευνητές. Άλλωστε η σύγχρονη έρευνα έχει αναδείξει το συνδυασμό θεραπειών και τεχνικών ως την καλύτερη αντιμετώπιση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών.

Το άρθρο υπογράφει η Αλ. Γυφτοπούλου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης