Μια πρωτοπόρος έρευνα που αφορά στη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης πρόκειται να αρχίσει σύντομα, περνώντας από τη θεωρία στις κλινικές δοκιμές. Αφορά στη χρήση ραδιοκυμάτων και τη θερμότητα που προκαλούν σε υψηλές συχνότητες, με σκοπό τη διοχέτευση αυτής στο ραχιαίο νεύρο του πέους (dorsal penile nerve).

Από πρόωρη εκσπερμάτιση πάσχει περίπου το 20-38% των ανδρών διεθνώς. Οι σημερινές θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες και περιλαμβάνουν τη χρήση φαρμάκων, των γνωστών εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόληψης της σεροτονίνης (SSRI), τη χρήση τοπικών αναισθητικών σκευασμάτων με πενιχρά αποτελέσματα και μακροπρόθεσμες σοβαρές παρενέργειες αισθητικότητας, καθώς και τη χρήση διαφόρων τεχνικών σεξουαλικής συμπεριφοράς (π.χ. τεχνική stop & start).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών, οι ασθενείς (περίπου 20) θα υποβληθούν σε καθοδηγούμενη υπό αξονικό τομογράφο διαδερμική παρακέντηση με λεπτή βελόνα (που θα παίξει τον ρόλο ηλεκτροδίου), το οποίο θα διοχετεύει θερμότητα μέσω ραδιοκυμάτων στο ραχιαίο νεύρο του πέους. Το νεύρο αυτό είναι υπεύθυνο για την αισθητικότητα του δέρματος του πέους.

Η χρήση της θερμότητας που παράγουν τα ραδιοκύματα πάνω στο νεύρο θα προκαλέσει «ελεγχόμενη βλάβη» στο νεύρο και έτσι μείωση της αισθητικότητας, με αποτέλεσμα την επιμήκυνση του χρόνου εκσπερμάτισης. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά υπό αναισθησία παρόμοια με εκείνη μιας κολονοσκόπισης. Τα επίπεδα ασφαλείας είναι υψηλά λόγω της μεγάλης πείρας και χρόνων εφαρμογής καθοδηγούμενων παρακεντήσεων υπό αξονικό τομογράφο, ενώ η νοσηλεία των ασθενών θα είναι μιας ημέρας.

Η χρήση θερμότητας πάνω σε νεύρα του ανθρώπινου σώματος χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση του πόνου σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και θα παρακολουθούμε εντατικά την εξέλιξη των κλινικών δοκιμών κατά της πρόωρης εκσπερμάτισης, μια και τόσο η κοινότητα όσο και οι ασθενείς έχουν ανάγκη από μια εναλλακτική και αποτελεσματική μόνιμη θεραπεία.

Πηγή:medicalnewstoday

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης