Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι μια από τις πιο συνηθισμένες επιπλοκές του διαβήτη που προκαλείται στους άνδρες. Οι σημερινές εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου το 75% των ανδρών με διαβήτη θα αναπτύξει κάποιο βαθμό ΣΔ, και σε πολλές περιπτώσεις, οι διαβητικοί αναπτύσσουν πιο σοβαρές μορφές του ΣΔ που αντιδρούν λιγότερο σε φαρμακευτική αγωγή.

Τώρα, σε μια μελέτη που περιλαμβάνεται στο Molecular and Cellular Proteomics, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve και στο Albert Einstein College of Medicine έχουν εντοπίσει κάποιες από τις μοριακές αλλαγές που συνοδεύουν την εμφάνιση της ΣΔ που προκαλείται από τον διαβήτη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μοριακούς δείκτες που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό των κινδύνων για ΣΔ, καθώς και νέες φαρμακλογικές δυνατότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές, χρησιμοποίησαν την πρωτεϊνωματική προσέγγιση ώστε να εξεταστεί η σχετική αφθονία των πρωτεϊνών στα σηραγγώδη σώματα (οι επεκτάσιμοι ιστοί σε όλο το μήκος του πέους, που γεμίζουν με αίμα κατά τη διάρκεια της στύσης) των διαβητικών αρουραίων σε δύο διαφορετικά στάδια εξέλιξης: μία εβδομάδα και δύο μήνες μετά την εμφάνιση του διαβήτη. Με τη σύγκριση αυτών των αρουραίων σε υγιείς αντίστοιχης ηλικίας, εντόπισαν 57 πρωτεΐνες στο πείκό ιστό που είτε αυξήθηκαν είτε μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διαβήτη.

Οι υποψήφιες πρωτεΐνες αποκάλυψαν γνώσεις σχετικά με τους μηχανισμούς της ΣΔ Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά πρωτεΐνες κολλαγόνου που παρέχουν αντοχή και ακαμψία ήταν μειωμένες στον διαβήτη, όπως και οι πρωτεΐνες που μεταφέρουν τις φυλετικές ορμόνες (τεστοστερόνη).

Εν τω μεταξύ, οι πρωτεΐνες που εμπλέκονται σε κυτταρικό θάνατο (απόπτωση) ήταν σε υψηλά επίπεδα , όπως και πολλές πρωτεΐνες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό των λιπών, αλλαγές που ενδέχεται να σχετίζονται με στένωση ή σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το μοντέλο των αρουραίων που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη μιμείται πολλά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ΣΔ, και, επομένως, ο εντοπισμός αυτών των 57 υποψήφιων πρωτεϊνών θα μπορούσε να ανοίξει περαιτέρω και πιο εμπεριστατωμένες μελέτες για τη σχέση μεταξύ διαβήτη και ΣΔ στον άνθρωπο, καθώς επίσης και να οδηγήσει σε καλύτερες φαρμακευτικές θεραπείες.

Πηγή: American Society for Biochemistry and Molecular Biology, Medical News Today


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης