Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο πρόβλημα και ως τέτοιο επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της σεξουαλικότητας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως ένα άτομο με διαβήτη δεν μπορεί να απολαύσει μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Αντίθετα, όταν ο διαβήτης είναι ρυθμισμένος, η συχνότητα των σεξουαλικών προβλημάτων δεν διαφέρει από αυτή στον γενικό πληθυσμό.

Το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα που σχετίζεται με τον διαβήτη, όπως φαίνεται τόσο σε επίπεδο βιβλιογραφίας όσο και σε επίπεδο κλινικής πράξης, είναι η στυτική δυσλειτουργία, αν και δεν είναι απαραίτητο όποιος πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη να παρουσιάζει και στυτική δυσλειτουργία. Τι συμβαίνει, όμως, με την πρόωρη εκσπερμάτιση;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βιβλιογραφικά, η σχέση της πρόωρης εκσπερμάτισης (ΠΕ) με τη γενική υγεία και τον τρόπο ζωής δεν έχει διερευνηθεί τόσο, όσο στην περίπτωση της στυτικής δυσλειτουργίας. Σύμφωνα με μια αξιόλογη ανασκόπηση, η φτωχή σε γενικές γραμμές υγεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της ΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναφέρουν τα ουρολογικά προβλήματα και τον σακχαρώδη διαβήτη ως τις καταστάσεις που συνυπάρχουν πιο συχνά με την πρόωρη εκσπερμάτιση.

Τα καρδιαγγειακά προβλήματα μάλιστα φάνηκαν να συνιστούν παράγοντα κινδύνου της ΠΕ, μόνο όταν συνδέονταν με τον διαβήτη.

Η ΠΕ, λοιπόν, δείχνει να είναι πιο συχνή σε άνδρες με διαβήτη, ενώ η συχνότητα μεγαλώνει καθώς αυξάνεται ο χρόνος που τα άτομα αυτά ζουν με το νόσημα. Ίσως όμως ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει αυτή τη συνυπάρχουσα νοσηρότητα να είναι η σωστή διαχείριση και ρύθμιση του νοσήματος. Ο ανεπαρκής μεταβολικός έλεγχος σε άνδρες με διαβήτη φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της ΠΕ κατά 9.6 φορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, σύμφωνα με τα ευρήματα, όσο αυξάνεται η ηλικία του ατόμου με διαβήτη, τόσο ενισχύεται και η πιθανότητα εμφάνισης πρόωρης. Ενώ λοιπόν στον γενικό πληθυσμό η ηλικία δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της ΠΕ, στους άνδρες με διαβήτη φαίνεται να μην ισχύει το ίδιο. Αυτό βέβαια οφείλεται και στο γεγονός ότι η μεγαλύτερη ηλικία συχνά συμβαδίζει με μεγαλύτερο χρόνο ζωής με το νόσημα, γεγονός που, όπως προαναφέρθηκε, αυξάνει τον κίνδυνο, ιδιαίτερα αν ο μεταβολικός έλεγχος είναι ανεπαρκής.

Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου λοιπόν και ο υγιεινός τρόπος ζωής σύμφωνα με την καθοδήγηση των ειδικών φαίνεται ότι μπορούν να περιφρουρήσουν τη σεξουαλική ζωή των ανδρών με σακχαρώδη διαβήτη.

Το άρθρο υπογράφει η Αλεξάνδρα Γυφτοπούλου, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης