Την απλότητα μιας συσκευής, που είναι γνωστή ως PrePex, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για την περιτομή σε ενήλικες άνδρες, χωρίς αναισθησία ή ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, χωρίς απώλεια αίματος, ανακοίνωσαν ερευνητές στην Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας (AUA 2011).

Απλή διαδικασία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συσκευή – που εξοπλίζεται με έναν ελαστικό μηχανισμό που να ταιριάζει στενά γύρω από ένα εσωτερικό δακτύλιο, ανατρέπει τη ροή του αίματος προς την ακροποσθία – παραμένει στη θέση της για μια εβδομάδα, μετά την οποία το νεκρωτικό άπω τμήμα της ακροποσθίας μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί. Τοποθέτηση και αφαίρεση της συσκευής λαμβάνει σε χρόνο λιγότερο από 4 λεπτά, και δεν απαιτείται αναισθησία κατά την εγκατάσταση ή την αφαίρεση της. Να σημειωθεί πώς η κλασσική χειρουργική περιτομή γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί 20 έως 30 λεπτά.

Η Μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Muyenzi Leon Ngeruka, MD, χειρούργος στο Νοσοκομείο Kanombe στο Κιγκάλι της Ρουάντα, σε 50 υγιείς άνδρες, 18 έως 35 ετών, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε περιτομή με την χρήση της συσκευής. Η εν λόγω περιοχή έχει μεγάλες απαιτήσεις σε χειρουργικές επεμβάσεις περιτομής λόγω του υψηλού αριθμού HIV- θετικού πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι 22 εκατομμύρια από τα 33,4 εκατομμύρια HIV-μολυσμένων ατόμων σε όλο τον κόσμο ζουν στην Αφρική. Συνδυάζοντας και το γεγονός ότι η ανδρική περιτομή μειώνει τον κίνδυνο για λοίμωξη από τον ιό HIV κατά 60%, η περιοχή της Αφρικής έχει τις μεγαλύτερες απαιτήσεις ανδρικής περιτομής.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πλήρης περιτομή επιτεύχθηκε στο 100% των ανδρών. Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είπαν ότι ήταν ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της διαδικασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν υπήρχαν περιπτώσεις αποτυχίας της συσκευής. Μια μοναδική περίπτωση με ήπιο διάχυτο οίδημα 2 ημέρες μετά από την αφαίρεση της συσκευής, αλλά υποχώρησε με φαρμακευτική αγωγή 3 ημέρες αργότερα. Οι άνδρες ανέφεραν ελάχιστο πόνο κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης και αμέσως μετά την απομάκρυνση.

Συνολικά, σε 29 άτομα επιτεύχθηκε επούλωση – που ορίζεται ως πλήρης επιθηλιοποίηση χωρίς διαφυγή υγρών- εντός 2 εβδομάδων από την κατάργηση της συσκευής. Είκοσι άνδρες είχαν επουλωθεί πλήρως εντός 3 εβδομάδων από την αφαίρεση της συσκευής και σε 1 ασθενή το τραύμα είχε επουλωθεί πλήρως μέσα σε 4 εβδομάδες. Οι άνδρες μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους 3 ή 4 ώρες μετά την διαδικασία.

Εντυπωσιακή τόσο η ίδια η συσκευή όσο και η μελέτη. Παραμένει να δούμε μια πιο μεγάλη τόσο σε πληθυσμό όσο και σε διάρκεια παρακολούθησης μελέτη, για να μπορέσουμε να την προτείνουμε ως επιλογή για την ανδρική περιτομή.


Το άρθρο υπογράφει ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης