Μπορεί η παγκόσμια επιδημία του AIDS να βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο και οι ειδικοί να είναι αισιόδοξοι, στη χώρα μας όμως παρατηρήθηκε ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα αριθμός νέων κρουσμάτων. Στην Ελλάδα η εξάπλωση του ιού δεν είχε ποτέ άλλοτε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Μέχρι το τέλος του φετινού Οκτωβρίου, τα νέα κρούσματα ήταν αυξημένα κατά 53% σε σχέση με ολόκληρο το 2010. Παράλληλα, φαίνεται ότι ένας στους τέσσερις νεοπροσβληθέντες είναι τοξικομανής. Αυτό συνδέεται επίσης με την αυξημένη πιθανότητα μετάδοσης του HIV στα παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα στο 2011 τρία παιδιά προσβλήθηκαν από τον ιό με κάθετη μετάδοση, μέσω του αίματος δηλαδή της μητέρας τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι τρεις μητέρες ήταν τοξικομανείς. Πριν από λίγες ημέρες ήρθε στη ζωή το πρώτο οροθετικό παιδί από μητέρα Ελληνίδα, η οποία γνώριζε ότι έφερε τον HIV κι επέλεξε να ολοκληρώσει την κύηση και να γεννήσει το παιδί. Διάφορα ηθικά διλήμματα εγείρονται σχετικά με την απόφαση αυτή.

Όταν μιλάμε για τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων δεν συμπεριλαμβάνεται άραγε το δικαίωμα στη μητρότητα και την πατρότητα; Στον αντίλογο, βέβαια, κάποιος θα διερωτηθεί πώς μπορεί ένας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα να επιβάλει σε αυτό το νεογέννητο να ξεκινήσει τη ζωή του κουβαλώντας το βαρύ αυτό φορτίο. Το ζήτημα δεν είναι να βρει κανείς πιο είναι το σωστό και το ηθικό.

Το ζήτημα είναι να δούμε το δάσος πίσω από το δέντρο. Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές. Οι στρατηγικές δεν πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στην πρόληψη και την ενημέρωση των ατόμων που δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό. Πρέπει πάντα να αγωνιζόμαστε στο πλευρό των οροθετικών ατόμων, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους, να τους παρέχουμε συμβουλευτική και ενημέρωση, ώστε να προαχθεί η ποιότητα ζωής τους, και να φροντίσουμε για την προσβασιμότητά τους στη θεραπευτική διαδικασία. Άλλωστε, αν θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από την επιδημία, πρέπει να προστατεύσουμε και να ενημερώσουμε τους γονείς, είτε είναι οροθετικοί είτε όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προστασία των παιδιών από το AIDS αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα. Όταν γίνεται λόγος για προστασία, δεν εννοείται μόνο η μετάδοση του ιού στα παιδιά. Πάνω από 17 εκατομμύρια παιδιά έχουν χάσει τον ένα ή και τους δυο γονείς από το AIDS. Άλλα τόσα, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, υποσιτίζονται, δεν έχουν στέγη και δεν λαμβάνουν καμία εκπαίδευση, φροντίδα, ή υποστήριξη, τη στιγμή που η οικογένειά τους ή ακόμα και η κοινότητα πλήττονται από την επιδημία.

Όλα τα παιδιά του κόσμου, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης, πρέπει να λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας, που θα στοχεύουν στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού, την πρόσβαση στη θεραπεία, την προστασία της ποιότητας ζωής, καθώς και την παροχή συμβουλευτικής και υποστήριξης σε επίπεδο οικογένειας και κοινότητας.

Από τους βασικούς στόχους σε παγκόσμιο επίπεδο είναι στο μέλλον να μη γεννηθεί κανένα παιδί οροθετικό. Στην Ελλάδα η γέννηση τριών παιδιών προσβεβλημένων από τον ιό κινητοποίησε την ίδρυση ειδικής γυναικολογικής-μαιευτικής κλινικής στο Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου». Η κίνηση αυτή σίγουρα μπορεί να ενταχθεί στην ολιστική παγκόσμια προσέγγιση που στοχεύει σε μια γενιά χωρίς AIDS.

Τα αποτελέσματα της παγκόσμιας καμπάνιας κατά του AIDS έχουν αναδείξει τον στόχο αυτό ως πραγματοποιήσιμο. Από τη στιγμή λοιπόν που μπορεί να επιτευχθεί, πρέπει να επιτευχθεί.
Είμαστε ήδη στον δρόμο για μια γενιά ελεύθερη από το AIDS. Ας φτάσουμε στο τέλος!

Υπογράφει η Αλεξάνδρα Γυφτοπούλου
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού
Ινστιτούτου Αθηνών
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης