Στρες και σεξ

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε διαφορετικές ερμηνείες για το τι είναι στρες και που οφείλεται. Μερικοί από εμάς επικεντρωνόμαστε σε αυτό που συμβαίνει, όπως το στο να πάρουμε μια προαγωγή, ενώ άλλοι σκέφτονται περισσότερα γύρω από το ίδιο το γεγονός. Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι οι σκέψεις μας σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχώς ζυγίζουμε τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε στη ζωή. Εκτιμούμε κάθε περίπτωση, ώστε να αποφασίσουμε αν κάτι είναι απειλή, πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και τι μηχανισμούς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι απαιτούμενοι μηχανισμοί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης είναι πέρα από αυτό που έχουμε στη διάθεσή μας, λέμε ότι η κατάσταση είναι στρεσογόνος – και αντιδρούμε με μια κλασική απάντηση του στρες.

Από την άλλη πλευρά, εάν αποφασίσουμε ότι οι διαθέσιμοι μηχανισμοί και οι δεξιότητες μας είναι αρκετές, δεν θεωρούμε την κατάσταση στρεσογόνο για εμάς.

Όλοι αντιδρούν διαφορετικά σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, κυρίως για τρεις λόγους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1.Δεν ερμηνεύουμε όλοι την κάθε κατάσταση με τον ίδιο τρόπο.
2.Εξαιτίας αυτού, δεν χρησιμοποιούμε τους ίδιους πόρους για κάθε κατάσταση.
3.Δεν έχουμε όλοι τους ίδιους μηχανισμούς και δεξιότητες.

Ακόμα και μερικές καταστάσεις που δεν είναι αρνητικές μπορούν να θεωρηθούν στρεσογόνες. Αυτό είναι επειδή πιστεύουμε ότι δεν είμαστε πραγματικά προετοιμασμένοι για να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Για παράδειγμα: να αποκτήσουμε ένα μωρό, να μετακομίσουμε σε ένα καλύτερο σπίτι, να πάρουμε προαγωγή. Το να κάνουμε ένα μωρό είναι συνήθως κάτι το υπέροχο, το ίδιο και η μετακόμιση μας σε ένα καλύτερο σπίτι ή μια προαγωγή. Αλλά, πολλές φορές, μπορεί αυτά τα ευχάριστα γεγονότα να αποτελέσουν μια έντονη πηγή στρες για εμάς.

Είναι σημαντικό να μάθουμε ότι αυτό που μετράει περισσότερο από το ίδιο το γεγονός είναι, συνήθως, οι σκέψεις μας σχετικά με το συμβάν όταν προσπαθούμε να διαχειριστούμε το στρες μας. Πώς σας φαίνεται που ένα στρεσογόνο γεγονός μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία; Η δική σας ερμηνεία των γεγονότων και των προκλήσεων στη ζωή, ευθύνεται για το κατά πόσον είναι αναζωογονητικά ή επιβλαβή για σας.

Μια επίμονα αρνητική απάντηση στις προκλήσεις θα έχει τελικά αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευτυχία σας. Οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι που έχουν την τάση να αντιλαμβάνονται τα πράγματα αρνητικά πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τις αντιδράσεις τους στις στρεσογόνες καταστάσεις. Στη συνέχεια, μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται το στρες με μεγαλύτερη επιτυχία.

Πριν αναφέρουμε τις επιπτώσεις του στρες στο σώμα μας, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, καθώς και στην συμπεριφορά μας θα εστιάσουμε λίγο στο πως το στρες μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική μας ζωή.

Όλο και περισσότερες σύγχρονες μελέτες τείνουν να ενοχοποιούν το στρες για τα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σε μια πρόσφατη έρευνα, το στρες κατατάσσεται ως ο νούμερο ένα «εχθρός» της σεξουαλική απόλαυσης πάνω από άλλους δυνητικούς «αντιπάλους», όπως τα παιδιά, την εργασία και την πλήξη.

Τα αυξημένα ποσοστά κορτιζόλης, της κύριας ορμόνης του στρες, αναστέλλουν σε σημαντικό βαθμό το μηχανισμό της σεξουαλικής ανταπόκρισης και συμπεριφοράς στον άνδρα. Το χρόνιο στρες αυξάνει τη συχνότητα των σεξουαλικών διαταραχών στον άνδρα που εκφράζονται ως στυτική δυσλειτουργία, διαταραχές εκσπερμάτισης, απώλεια της λίμπιντο και τη μείωση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών. Αντίστοιχα το στρες φαίνεται να επηρεάζει και την σεξουαλική ζωή της γυναίκας αφού αποτελεί καταπέλτη για την ερωτική διάθεση, την κορύφωση και τον οργασμό και τη επιθυμία για σεξουαλική επαφή.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις, που αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, παίζουν καταλυτικό ρόλο στην εμφάνιση του στρες στις ζωές όλων μας. Αυτό με τη σειρά του, επιδρά και επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση και τις επιδόσεις μας στην καθημερινότητά μας, με καταστροφικά αποτελέσματα, τόσο στην συχνότητα όσο και στην ποιότητα των σεξουαλικών μας επαφών. Συχνά, είναι απαραίτητη η βοήθεια ενός ειδικού καθώς το στρες «σκοτώνει» στη κυριολεξία το σεξ…

Με αφορμή άρθρο που αναρτήθηκε στο Medical News Today

Το άρθρο υπογράφουν οι:

-Ειρήνη Καλαϊτζίδου, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

-Ε.Ελευθερίου Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης