Washington University School of Medicine και University of California-San Diego

Ο ιός του AIDS αλλά και τα φάρμακα για τη θεραπεία του φαίνεται πως γερνούν πρόωρα τον εγκέφαλο, υποστηρίζουν οι ερευνητές από τα δύο πανεπιστήμια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εγκεφαλική αιμάτωση μειώνεται στους φορείς HIV, με συνέπεια τη γήρανση κατά 15-20 χρόνια. Η ανακοίνωση αυτή έγινε στην εφημερίδα «The journal of infectious diseases».
Πολλοί ασθενείς παραπονούνται για δυσκολίες στη μνήμη και στη συγκέντρωση αλλά και άλλες γνωστικές λειτουργίες, αναφέρει ο Beau Ances, καθηγητής της νευρολογίας στο αντίστοιχο πανεπιστήμιο.

Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν πως 14% έως 18% των ασθενών στην Αμερική είναι πάνω από 50 ετών και ότι σε αυτή την ηλικία παρουσιάζεται και το πιο ψηλό ποσοστό νέων μολύνσεων από τον ιό. Σημειώνουν, δε, πως, εάν συνεχίσει αυτός ο ρυθμός, οι νέοι πάσχοντες αυτής της ομάδας θα υπερβούν το 50% των πασχόντων εν συνόλω.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επισημάνει πως ο ιός και η νόσος επηρεάζουν συνολικά την υγεία με βλαπτικές επιδράσεις στο ενδοκρινικό σύστημα, την καρδιά, το συκώτι, και το μυοσκελετικό σύστημα, προκαλώντας γήρανση του οργανισμού συνολικά κατά μια δεκαετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδρομή του ιού στον εγκεφαλικό φραγμό φαίνεται ότι ακολουθεί τα μολυσμένα από τον ιό κύτταρα του ανοσοποιητικού, που με τη σειρά τους παράγουν τοξίνες βλαπτικές για τα νεύρα.

Οι ερευνητές επίσης τονίζουν πως βρέθηκαν κοινά στοιχεία στην εμφάνιση της αμνησίας από τη νόσο αυτή και στη γνωστή πάθηση Αλτζχάιμερ, που απασχολεί μεγάλο τμήμα του γηράσκοντος πληθυσμού.

Η μόλυνση από τον ιό αλλά και τα φάρμακα αντιμετώπισης φαίνεται πως συνεργούν για τη μείωση της κυκλοφορίας στα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας αυτή τη μείωση της πνευματικής ικανότητας των ατόμων.

Οι μελέτες αυτές έγιναν τόσο με τα τεστ γνωστικής και ψυχολογικής συμπεριφοράς όσο και με μαγνητική τομογραφία, για να τεκμηριωθεί η βιολογική πλευρά της μείωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Η βλάβη αυτή, δυστυχώς, συγχέεται με την ηλικιακή γήρανση πολλές φορές και περνά απαρατήρητη. Οι ερευνητές τονίζουν επίσης πως δεν είναι σίγουρο αν έγκαιρη χορήγηση φαρμάκων στους νέους φορείς θα βοηθήσει, αφού υπάρχει υποψία πως και τα ίδια τα φάρμακα μπορεί να δρουν βλαπτικά στο φαινόμενο αυτό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης