Νέα έρευνα αναφέρει πως οι άνθρωποι που συνευρίσκονται για περιστασιακό σεξ έχουν τις ίδιες πιθανότητες, ξεκινώντας κατά αυτό τον τρόπο, να δημιουργήσουν μακροχρόνια σχέση με όσους το πηγαίνουν «σιγά σιγά» και αναπτύσσουν μια σημαντική επαφή πριν κάνουν σεξ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 642 ενήλικες στο Σικάγο και, για να υπολογιστεί η ποιότητα των σχέσεων, οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ερωτήσεις όπως: πόσο αγαπούσαν τον σύντροφό τους, το επίπεδο της ικανοποίησής τους από την οικειότητα στη σχέση, τις προσδοκίες τους σχετικά με το μέλλον της σχέσης, και πώς οι ζωές τους θα ήταν διαφορετικές, αν η σχέση τελείωνε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο μέσος όρος ποιότητας μιας σχέσης ήταν υψηλότερος για τους ανθρώπους που ακολουθούσαν αυτό που θα λέγαμε «παραδοσιακό τρόπο», δηλαδή πήγαιναν αργά και σταδιακά, σε σύγκριση με αυτούς που σχετίζονταν περιστασιακά ή ήταν φίλοι που ενίοτε έκαναν και σεξ.

Εδώ κάπου, όμως, ήρθε και η ανατρεπτική διαπίστωση: το πρόωρο σεξ δεν ήταν προσδιοριστικός παράγοντας για την ποιότητα μιας σχέσης. Όταν αποκλείστηκαν οι συμμετέχοντες που δεν ενδιαφέρονταν να δεσμευτούν σοβαρά, διαπιστώθηκε πως όσοι συνδέονταν σεξουαλικά σαν φίλοι ή γνωστοί κι ήταν ανοιχτοί στη πιθανότητα δέσμευσης και σοβαρής σχέσης ήταν τόσο ευτυχισμένοι, όσο αυτοί που έβγαιναν αλλά καθυστερούσαν να κάνουν σεξ.

Όπως, λοιπόν, υποστήριξαν και οι ίδιοι οι ερευνητές, δεν βρέθηκαν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν πως οι σχέσεις ήταν χαμηλότερης ποιότητας, επειδή ξεκίνησαν ως ελεύθερες ή ως σχέσεις που είχαν βάση το περιστασιακό σεξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα μπορεί να υποδηλώνει πως οι «καλές» σχέσεις είναι πιο πιθανές για αυτούς που καθυστερούν να κάνουν σεξ, όμως είναι επίσης πιθανό ο αληθινός έρωτας να εμφανιστεί ακόμα κι αν τα πράγματα ξεκινήσουν σε πιο χαλαρό στιλ, όπου οι άνθρωποι εντοπίζουν ο ένας τον άλλον στην άλλη άκρη του δωματίου, σχετίζονται σεξουαλικά και τελικά προκύπτει μια σχέση.

Πηγή: usatoday

Το άρθρο επιμελήθηκε η Ε. Ελευθερίου, Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης