Νέα έρευνα σε άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει πως ενώ οι περισσότεροι άνδρες αναφέρουν κάποιο βαθμό Στυτικής Δυσλειτουργίας (ΣΔ) οι γυναίκες γενικά δεν γνωρίζουν το πρόβλημα των συντρόφων τους. Το πρόβλημα εκτείνεται πέρα από την δυσκολία επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι, καθώς η ΣΔ συχνά μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της γενικότερης υγείας και ευημερίας των ανδρών.

Η εν λόγω ανεξάρτητη έρευνα διεξήχθη με στόχο την απόκτηση γνώσης για τη στάση, τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά ως προς τη σεξουαλική υγεία των ανδρών άνω των 50 ετών. Μια από τις κύριες διαπιστώσεις είναι πως το 100% των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν συμπτώματα ΣΔ, αλλά μόνο το 32% των γυναικών είπαν πως ήταν σε σχέση που είχαν ενδείξεις ΣΔ. Η έρευνα επίσης αποκάλυψε πως οι μισοί άνδρες και πάνω πιστεύουν πως η ΣΔ είναι ένα σύμπτωμα της γενικότερης υγείας, αλλά παίρνουν φάρμακα που θεραπεύουν μόνο τα συμπτώματα της ΣΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός πως οι γυναίκες δε γνωρίζουν τα πάντα για την υγεία του άνδρα τους είναι ενδιαφέρον, ειδικά όσον αφορά τη σεξουαλική οικειότητα και η επικοινωνία μπορεί να είναι παράγοντας- κλειδί. Ο λόγος είναι πως οι άνδρες δεν συνειδητοποιούν πάντα πως η ΣΔ συνήθως είναι προειδοποίηση μιας διαφαινόμενης σοβαρότερης ανησυχίας για την υγεία, η οποία αν ανακαλυφθεί εγκαίρως μπορεί να είναι έως και πλήρως αναστρέψιμη. Με τις προκλήσεις της σεξουαλικής υγείας, οι άνδρες καλύτερα θα είναι να κοιτάξουν να διορθώσουν πέρα από τα στιγμιαία συμπτώματα, περισσότερο τα βαθύτερα θέματα που επηρεάζουν την πνευματική και σωματική τους υγεία.

Συνεχίζοντας με τα συμπεράσματα της έρευνας βρέθηκε πως οι άνδρες που ζητούν βοήθεια για τα συμπτώματα ΣΔ, στο μεγαλύτερο ποσοστό (33%) είπαν πως περίμεναν πάνω από ένα χρόνο πριν λάβουν μέτρα για τα συμπτώματά τους. Η γυναίκα στη ζωή όσων ανταποκρίθηκαν στην έρευνα θεωρείται πως επηρέασε την απόφασή τους να ζητήσουν βοήθεια (87%) πείθοντάς τους να ζητήσουν βοήθεια και παρέχοντάς τους την απαραίτητη συναισθηματική υποστήριξη. Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από τα 2/3 των ανδρών με συμπτώματα ΣΔ πρωτίστως βασίζονται στο γιατρό τους απ’ ότι σε μη ιατρικές θεραπείες, όμως η πλειοψηφία (59%) προτιμά μια μη συνταγογραφημένη θεραπεία. Επιπλέον, το 80% των ανδρών ήταν υπέρ θεραπείας για ΣΔ που παρέχει συνολικά οφέλη στην υγεία.

Οι άνδρες ζητούν συμβουλή και θεραπεία από το γιατρό τους, αλλά οι γιατροί γενικά αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Υπάρχει ένα κενό εδώ. Οι άνδρες στρέφονται στους γιατρούς τους για την καλύτερη επιλογή θεραπείας, αλλά λαμβάνουν φάρμακα με συνταγή που θεραπεύουν μόνο τα συμπτώματα αντί διορθωτικά μέτρα που να περιορίζουν τους κινδύνους για την υγεία τους μια για πάντα. Μια ενδεχόμενη γρήγορη λύση μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά όχι εις βάρος της μακροπρόθεσμης ζωτικότητας και υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: LIFESPAN labs

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης