Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς;

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μικρής μελέτης, τα στερεά ραδιενεργά ισότοπα που χρησιμοποιούνται κάποιες φορές για την αντιμετώπιση του πρώιμου προστατικού καρκίνου μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένη βλάβη στο γεννητικό υλικό του σπέρματος. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η βλάβη του DNA μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, ώστε να καταστήσει έναν άνδρα μη γόνιμο, και ότι οι άνδρες θα πρέπει να το γνωρίζουν πριν από τη θεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη θεραπεία ονομάζεται βραχυθεραπεία και συνίσταται στην εμφύτευση στερεών ραδιενεργών ισοτόπων στον προστατικό αδένα, έτσι ώστε να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα. Η έρευνα έχει δείξει πως η βραχυθεραπεία είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με άλλες θεραπευτικές εναλλακτικές, όπως είναι η παραδοσιακή ακτινοθεραπεία και η χειρουργική αφαίρεση του προστατικού αδένα.

Ο προστατικός αδένας παράγει το σπερματικό υγρό και κατά συνέπεια η αφαίρεσή του προκαλεί στειρότητα. Δεν γνωρίζουμε όμως πολλά για την επίδραση της βραχυθεραπείας στην αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα.

Το παραπάνω ζήτημα έχει αρχίσει να απασχολεί τους ερευνητές από τη στιγμή που ολοένα και περισσότερο νέοι άνδρες διαγιγνώσκονται με προστατικό καρκίνο σε αρχικό στάδιο, εξαιτίας του τακτικού προληπτικού ελέγχου του προστατικού αντιγόνου (PSA). Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των μεγαλύτερων σε ηλικία ανδρών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ερευνητική ομάδα, λοιπόν, από το Τορόντο του Καναδά θέλησε να παρέχει στους άνδρες που θα υποβληθούν σε βραχυθεραπεία πιο ξεκάθαρες πληροφορίες για το τι να περιμένουν σε σχέση με την αναπαραγωγική τους ικανότητα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δείγματα σπέρματος 5 ανδρών που είχαν υποβληθεί σε βραχυθεραπεία τουλάχιστον ένα έτος νωρίτερα. Ήταν όλοι κάτω από 55 ετών. Συνέκριναν τα δεδομένα από τα δείγματα με αντίστοιχα δημοσιευμένα δεδομένα υγιών, γόνιμων ανδρών, αλλά και με τις πληροφορίες μιας μεγάλης βάσης δεδομένων, όπου ήταν εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 7.600 υπογόνιμοι άνδρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 46% του σπέρματος των ανδρών που έκαναν βραχυθεραπεία είχε βλάβη στο γενετικό υλικό, η οποία θα μπορούσε, αν ήταν αρκετά εκτεταμένη, να καταστήσει έναν άνδρα μη γόνιμο. Παρόμοια βλάβη είχε το 13% του σπέρματος των γόνιμων ανδρών και το 20% του σπέρματος των υπογόνιμων.

Οι ερευνητές επίσης παρατήρησαν πως και οι 5 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βραχυθεραπεία είχαν μη φυσιολογικά, υψηλά επίπεδα βλάβης στο DNA του σπέρματός τους, τα οποία αύξαναν την πιθανότητα υπογονιμότητας.

Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως η φύλαξη σπερματοζωαρίων πριν από τη θεραπεία, η οποία ήδη συστήνεται στους άνδρες που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργείο αφαίρεσης του προστάτη κι επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, μπορεί να είναι μια καλή ιδέα και στην περίπτωση των ανδρών που επιλέγουν τη βραχυθεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο ασθενής θα πρέπει να συζητά τα υπέρ και τα κατά κάθε θεραπείας με τον ιατρό του. Σε γενικές γραμμές άλλωστε, κάθε επιλογή για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να έχει επίμονες παρενέργειες, όπως είναι η ουρική ακράτεια και η στυτική δυσλειτουργία.

Ακριβώς επειδή η βραχυθεραπεία εφαρμόζεται όταν ο προστατικός καρκίνος βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, πολλοί ασθενείς επιλέγουν να καθυστερήσουν τη λήψη οποιασδήποτε θεραπείας. Αυτό συμβαίνει γιατί ο καρκίνος του προστάτη εξελίσσεται αργά και μπορεί να μη φτάσει ποτέ στο σημείο να είναι απειλητικός για τη ζωή. Πολλοί άνδρες, λοιπόν, με καρκίνο σε αρχικό στάδιο μπορούν να επιλέξουν την τακτική παρακολούθηση του καρκίνου χωρίς θεραπευτική παρέμβαση.

Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι στις ΗΠΑ παραπάνω από 120.000 άνδρες με καρκίνο του προστάτη είναι ιδανικοί υποψήφιοι για να προβούν σε τακτική παρακολούθηση χωρίς παρέμβαση. Ωστόσο, οι περισσότεροι επιλέγουν τελικά κάποια θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου τους. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζουν τι να περιμένουν από κάθε θεραπεία πριν κάνουν την τελική τους επιλογή.

Πηγή: Reuters

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης