Συχνότητα, αιτιολογία και πρόληψη των σεξουαλικών τραυματισμών

Συχνότητα, αιτιολογία και πρόληψη των σεξουαλικών τραυματισμών
Η επικινδυνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας συνήθως σχετίζεται με την πιθανότητα προσβολής από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή με το ενδεχόμενο μιας μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης. Πόσο συχνός είναι, όμως, ο κίνδυνος τραυματισμού κατά τη διάρκεια του σεξ;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μεγάλος, καθώς, με εξαίρεση τους τραυματισμούς που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας, στην πλειονότητά τους οι άλλοι τραυματισμοί που ζητούν ιατρική βοήθεια σχετίζονται με τη σεξουαλική πράξη. Το ποσοστό των τελευταίων, μάλιστα, φαίνεται να έχει τετραπλασιαστεί μέσα στην τελευταία πενταετία.

Η βασική αίτια των σεξουαλικών τραυματισμών, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας οστεοπαθητικής κλινικής, είναι η σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ντους. Μπορεί να προκύψουν τραυματισμοί στον αυχένα, κατάγματα στους καρπούς, διαστρέμματα στους αστραγάλους και προβλήματα στην πλάτη και τη μέση, από οσφυαλγία μέχρι πρόπτωση μεσοσπονδύλιου δίσκου. Οι κήλες είναι επίσης συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα στα σημεία όπου ασκείται μεγάλη πίεση στους προσαγωγούς μυς της πυελικής περιοχής.

Όσο για τη μεγάλη αύξηση των σεξουαλικών τραυματισμών, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ευθύνεται το γεγονός ότι τα άτομα πια δεν ντρέπονται να αναφέρουν την πραγματική αιτία του τραυματισμού, όπως συνέβαινε παλιότερα, όταν αναγκάζονταν να επινοήσουν ψεύτικους λόγους. Η γνώση του πραγματικού λόγου όμως είναι πολύ σημαντική, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους ιατρούς να προτείνουν την κατάλληλη αντιμετώπιση και αποκατάσταση του τραυματισμού.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο χώρος του μπάνιου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος εξαιτίας της ολισθηρότητάς του και συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς και τη χρήση ενός αντιολισθητικού χαλιού. Τραυματισμοί μπορεί να προκύψουν όμως σε οποιοδήποτε χώρο, ειδικά εάν δοκιμάζεται για πρώτη φορά. Συχνό είναι, για παράδειγμα, το κάψιμο του δέρματος από την τριβή με το χαλί του σαλονιού. Τέλος, τονίζουν τη μεγάλη επικινδυνότητα της χρήσης οικιακών αντικειμένων, όπως είναι τα μπουκάλια, για τη διείσδυση στον κόλπο ή τον πρωκτό, διότι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στους ιστούς.

Επίσης, κάποιες σεξουαλικές στάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό. Για παράδειγμα, είναι αρκετά συχνός ο τραυματισμός του πέους εξαιτίας ακροβατικών σεξουαλικών στάσεων ή εξαιρετικά έντονου αυνανισμού. Ο τραυματισμός του πέους συνήθως συμβαίνει όταν το όργανο εξέρχεται από τον κόλπο και κατά την επαναφορά του αστοχεί και χτυπά στον ηβικό οστό. Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση ενός καλού λιπαντικού που δεν στεγνώνει γρήγορα. Τέλος, αναφέρουν ότι είναι αναρίθμητοι τόσο οι χώροι στους οποίους μπορεί να συμβεί τραυματισμός όσο και οι σεξουαλικές στάσεις που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτόν. Είναι σημαντικό κάποιος να είναι προσεκτικός και να έχει επίγνωση του τι ακριβώς κάνει.

Οι περισσότεροι σεξουαλικοί τραυματισμοί συμβαίνουν σε άνδρες 50-55 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν έχουν παρόμοιους τραυματισμούς. Οι σεξουαλικοί τραυματισμοί αφορούν στα σεξουαλικά ενεργά άτομα όλων των ηλικιών και το ζήτημα είναι τι μπορεί να γίνει για την πρόληψή τους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν με ποιο ακριβώς τρόπο προκύπτουν οι τραυματισμοί που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα, καθώς πολύ συχνά τα τραυματισμένα άτομα δεν μιλούν με ειλικρίνεια για το συμβάν. Συμβουλεύουν, ωστόσο, τα άτομα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν δοκιμάζουν κάτι νέο κι εάν τραυματίζονται εύκολα, να κάνουν διατάσεις, ώστε να ετοιμάζουν το σώμα πριν από τη σεξουαλική πράξη. Εάν σε κάποια στάση νιώθουν άβολα ή πονούν, δεν θα πρέπει να επιμείνουν. Το γεγονός ότι η ουδός του πόνου αυξάνεται κατά τη διάρκεια του σεξ κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα, γιατί ο πόνος ή η δυσφορία δεν γίνονται αντιληπτά με την ίδια ένταση. Εάν μετά τη σεξουαλική πράξη νιώθει κάποιος πόνο που δεν υποχωρεί, είναι καλό να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

Ως αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης των τραυματισμών, προκρίνουν εκτός από την άσκηση με διατάσεις πριν από την πράξη, το να έχει κάποιος επίγνωση των ορίων του. Η ειλικρινής συζήτηση με τον σύντροφο αναφορικά με τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες θα κάνει τις δοκιμές πιο ασφαλείς και θα βοηθήσει τα άτομα να σέβονται τα πραγματικά όρια των ίδιων και των συντρόφων τους. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι τα άτομα να μη βιάζονται, αλλά να δίνουν έμφαση σε αργούς και αισθησιακούς χειρισμούς, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς οδηγούν σε μεγαλύτερη απόλαυση και κορύφωση της σεξουαλικής ικανοποίησης.

Οι σεξουαλικοί τραυματισμοί, λοιπόν, είναι σίγουρα αρκετά συχνοί και μπορεί να προκύψουν με διάφορους τρόπους. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι πρόληψης που δίνουν μια νέα διάσταση στον όρο «ασφαλές σεξ».

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019, 09:59