Στυτική δυσλειτουργία: Αίτια και διάγνωση (Μέρος 2ο)

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020, 15:00
Στυτική δυσλειτουργία: Αίτια και διάγνωση (Μέρος 2ο)

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να γίνει έγκαιρα η διάγνωση της ΣΔ τόσο για να διεξήχθη ο απαραίτητος έλεγχος της γενικής υγείας του άνδρα όσο και για να αποκατασταθεί η υγιής σεξουαλική του ζωή.

Ο εδικός θα καταλήξει στη διάγνωση της ΣΔ μετά από τη λήψη ιατρικού και σεξουαλικού ιστορικού σε συνδυασμό με φυσική εξέταση του ασθενούς. Μπορούν επίσης να γίνουν επιπλέον εξετάσεις όπως είναι αιματολογικές, ο έλεγχος της νυχτερινής στυτικής δραστηριότητας, η δοκιμασία με τη ενδοσηρραγγώδη ένεση, το υπερηχογράφημα του πέους καθώς και μια αξιολόγηση της ψυχικής υγείας.

Η λήψη ενός αναλυτικού ιατρικού και σεξουαλικού ιστορικού είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας ειδικός προκειμένω  να οδηγηθεί στη διάγνωση της ΣΔ.

Στις πληροφορίες που συγκεντρώνει περιλαμβάνονται:

 • Το πώς ο ασθενής θα αξιολογούσε την αυτοπεποίθηση του σχετικά με την επίτευξη και τη διατήρηση στύσης
 • Πόσο συχνά η στύση που προέρχεται από σεξουαλικό ερέθισμα είναι ικανή για συνουσία
 • Πόσο συχνά ο ασθενής μπορεί να διατηρήσει τη στύση σε όλη τη διάρκεια της σεξουαλική πράξης
 • Πόσο συχνά η συνουσία είναι ικανοποιητική για τον ασθενή
 • Εάν ο ασθενής έχει στύση το πρωί όταν ξυπνάει
 • Πώς θα αξιολογούσε το επίπεδο της σεξουαλική του επιθυμίας
 • Πόσο συχνά καταφέρνει να φτάσει στον οργασμό και την εκσπερμάτιση
 • Αν έχει κάνει χειρουργεία που μπορεί να έχουν καταστρέψει τα νεύρα ή τα αγγεία κοντά στο πέος.
 • Εάν λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή
 • Εάν κάνει χρήση παράνομων ουσιών, πίνει αλκοόλ ή καπνίζει. 

Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν τον ειδικό να κατανοήσει το πρόβλημα και να καθορίσει τη σοβαρότητα και τη φύση της ΣΔ. Παράλληλα το ιατρικό ιστορικό δείχνει νοσήματα που οδηγούν στη ΣΔ, ενώ η ανασκόπηση της σεξουαλικής δραστηριότητας βοηθά στη διάγνωση προβλημάτων που σχετίζονται πιο συγκεκριμένα με την  επιθυμία, τη στύση, την εκσπερμάτιση ή τον οργασμό.

Στη συνέχεια ο ειδικός θα προχωρήσει σε μια φυσική εξέταση για να βοηθήσει στη διάγνωση των αιτιών της ΣΔ.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης συνήθως:

 • Γίνεται έλεγχος του πέους για ασυνήθη χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να συνιστούν την αίτια του προβλήματος, όπως είναι η νόσος Peyronie που προκαλεί την κάμψη του πέους όταν είναι σε στύση
 • Εξετάζεται  η απώλεια τριχοφυΐας στο σώμα ή η μεγέθυνση των μαστών που ίσως δείχνουν ορμονικά προβλήματα.
 • Ελέγχεται η αρτηριακή πίεση.
 • Εξετάζεται ο σφυγμός του ασθενούς στους καρπούς και τους αστράγαλους έτσι ώστε να εντοπίσει πρόβλημα στην κυκλοφορία τους αίματος

Οι εξετάσεις αίματος συνήθως αποκαλύπτουν πιθανές αιτίες της ΣΔ όπως είναι ο διαβήτης, η αθηρωματική νόσος, η χρόνια νεφρική νόσος και τα ορμονικά προβλήματα. 

Πολύ σημαντικός είναι σε κάποιες περιπτώσεις και ο έλεγχος νυχτερινής στύσης. Το τεστ μπορεί να λάβει χώρα είτε στο σπίτι του ασθενή είτε σε ειδικό εργαστήριο ύπνου. Ο ασθενής πρέπει να φορέσει μια πλαστική συσκευή με σχήμα δαχτυλιδιού γύρω από το πέος πριν πέσει για ύπνο. Εάν έχει στύση κατά τη διάρκεια της νύχτας η συσκευή θα σπάσει. Μια πιο σύγχρονη εκδοχή του τεστ είναι αυτή της καταγραφής της νυχτερινή στυτικής λειτουργία με ένα μόνιτορ που καταγράφει τον αριθμό των στύσεων, τη διάρκεια και τη σκληρότητα τους.

Κάθε νύχτα κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου ένα άνδρας έχει φυσιολογικά 3-5 στύσεις. Εάν ο άνδρας αποδεδειχθεί ότι έχει νυχτερινή στύση, σημαίνει ότι η αίτια της ΣΔ είναι πιο πιθανό να είναι ψυχοσυναισθηματική. Εάν ο άνδρας δεν έχει νυχτερινές στύσης τότε η αίτια της ΣΔ είναι κατά πάσα πιθανότητα οργανικής φύσης.

Μια άλλη εξειδικευμένη εξέταση είναι η δοκιμασία της ενδοσηρραγγώδους ένεσης. Η ένεση χορηγείται από τον ειδικό στη βάση του πέους του ασθενή με σκοπό την πρόκληση στύσης. Σε κάποιες περιπτώσεις το φάρμακο για την πρόκληση χορηγείται από την ουρήθρα χωρίς ένεση. Ο εδικός αξιολογεί την ποιότητα και τη διάρκεια της στύσης και έχει επιπλέον πληροφορίες για την ανεύρεση της αιτίας της ΣΔ. Συνήθως η εξέταση λαμβάνει χωρά στο ιατρείο.

Το υπερηχογράφημα  Doppler είναι μια επίσης πολύ σημαντική εξέταση που μπορεί να απεικονίσει τη ροή του αίματος στα αγγεία του πέους. Ο ειδικός μπορεί να ερμηνεύσει τις εικόνες. Συχνά το υπερηχογράφημα γίνεται μετά από φαρμακευτική  πρόκληση στύσης .

Τέλος, ο ειδικός μπορεί να χορηγήσει εξειδικευμένα ερωτηματολόγια για τη διάγνωση ψυχοσυναισθηματικών καταστάσεων που σχετίζονται με τη ΣΔ. Σε κάποιες περιπτώσεις ο εδικός επιλεγεί να πάρει συνέντευξη και από τη σύντροφο του ασθενή, έτσι ώστε να συγκεντρώσει ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το πώς η σχέση του ζευγαριού μπορεί να επηρεάσει ή και να επηρεαστεί από τη ΣΔ.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Πηγή: andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020, 23:07