Στοματικό σεξ και εφηβεία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014, 11:30
Στοματικό σεξ και εφηβεία
Το τμήμα του κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών των ΗΠΑ, που είναι υπεύθυνο για τη στατιστική επεξεργασία δεδομένων σχετικά με τη υγεία, αποκάλυψε πρόσφατα τη γενική μείωση που παρατηρείται στη συχνότητα του στοματικού σεξ στους εφήβους, η οποία συνοδεύει τη μικρή πτώση της συχνότητας της κολπικής συνουσίας στην ίδια ηλικιακή ομάδα. Πιο συγκεκριμένα η πτώση της συχνότητας του στοματικού σεξ παρατηρείται στις έφηβες γυναίκες, ενώ στους άνδρες δε φαίνεται να υπάρχουν αλλαγές.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα 2/3 όλων των νέων ηλικίας 15-24 έχουν τουλάχιστον μια εμπειρία μη ασφαλούς στοματικού σεξ, γεγονός το οποίο συνεισφέρει στην εξάπλωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων(ΣΜΝ). Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, στην ηλικιακή ομάδα 15-19 που δε περιελάμβανε παντρεμένα άτομα το 41% των θήλεων και το 47% των αρρένων είχαν δεχτεί στοματικό σεξ , ενώ το 43% των θήλεων και το 35% των αρρένων το είχαν προσφέρει.

Στην ηλικιακή ομάδα 20-24 τα ποσοστά των ανδρών και των γυναικών που έχουν την εμπειρία του στοματικού σεξ είναι 80% και 81% αντίστοιχα.

Παλαιότερα δεδομένα του 2009 υποστηρίζουν πως πολλοί έφηβοι επιλέγουν το στοματικό σεξ γιατί πιστεύουν πως είναι πιο ασφαλές και διαφυλάσσει την παρθενία τους. Στην γενικότερη κουλτούρα άλλωστε, συχνά επικρατεί η πεποίθηση ότι το στοματικό σεξ δεν είναι στην πραγματικότητα σεξ, από τη στιγμή που ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή συνιστά μόνο η συνουσία. Οι έφηβοι κατασκευάζουν και συχνά διατηρούν μια ψευδαίσθηση του τι είναι εντάξει να κάνουν και τι όχι, μέχρι που δηλαδή μπορούν να προχωρήσουν στη εξερεύνηση και την έκφραση της σεξουαλικότητας τους.

Τα εν λόγω δεδομένα τράβηξαν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας εξαιτίας της αύξησης στα ΣΜΝ συμπεριλαμβανομένης και της λοίμωξης από HIV,τον ιό του AIDS, στους ‘άρρενες εφήβους 13-29 ετών. Αν και ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV μέσω του στοματικού σεξ είναι μικρότερος σε σύγκριση με αυτόν που υπάρχει μέσω του κολπικού, ή του πρωκτικού, τα ποσοστά μετάδοσης του έρπητα των γεννητικών οργάνων, της γονόρροιας και της σύφιλης είναι σημαντικά υψηλότερα. Παράλληλα, κάποιες μελέτες έχουν βρει ότι η αύξηση του στοματικού καρκίνου σχετίζεται τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και οι ερευνητές το αποδίδουν στα υψηλά ποσοστά του στοματικού σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Ένα από τα αξιοσημείωτα ευρήματα της αναφοράς του κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, ήταν ότι από τους εφήβους που είχαν την εμπειρία του στοματικού σεξ μόνο το 5.1% των θήλεων και το 6.5% των αρρένων σταμάτησαν εκεί. Η συντριπτική πλειοψηφία της ηλικιακής ομάδας 15-24 προχώρησε στην κολπική συνουσία. Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με τα ευρήματα μιας μελέτης του 2010 , τα οποία υποστηρίζουν ότι οι έφηβοι που έχουν την πρώτη εμπειρία στοματικού σεξ προχωρούν σύντομα σε κολπικό σεξ.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα ευρήματα της αναφοράς δεν τους προκαλούν έκπληξη, επισημαίνουν όμως την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ερμηνεία τους. Γιατί, δηλαδή, οι έφηβοι κάνουν αυτές τις επιλογές και πώς τις βιώνουν. Είναι απαραίτητο, επίσης, να διερευνηθούν ενδελεχώς οι στάσεις και οι πεποιθήσεις που σχετίζονται με τις επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, έτσι ώστε να λειτουργήσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα προγράμματα πρόληψης. Η σημασία της κουλτούρας, για παράδειγμα στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων, φαίνεται από τη διαφορά που παρατηρήθηκε στη συχνότητα του στοματικού σεξ ανάμεσα σε διαφορετικές φυλές και εθνικότητες.

Οι ειδικοί εκφράζουν παράλληλα την ανησυχία τους σχετικά με τη διαφορά ανάμεσα στα φύλα. Για να υποστηριχθούν οι έφηβες γυναίκες στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις σεξουαλικές τους πρακτικές με γνώμονα την ασφάλεια, θα πρέπει να αναγνωριστούν τόσο οι επικίνδυνες σεξουαλικά συμπεριφορές, όσο και ο τρόπος διαπραγμάτευσης που κυριαρχεί στις ετεροφυλόφιλες σχέσεις. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν πως μπορούν να κάνουν μια επιλογή και να μην υποκύπτουν σε συναισθηματικές, ή άλλου είδους πιέσεις που προκύπτουν από τη σχέση.

Τέλος, στην αναφορά αναφέρεται ότι το 29% των θήλεων και το 28% των αρρένων δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία σεξουαλική εμπειρία με το αντίθετο φύλο. Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την αξιοπιστία των δεδομένων αυτών, από τη στιγμή που οι έφηβοι συνηθίζουν να μη μιλούν με ειλικρίνεια για το σεξ. Σε κάθε περίπτωση όμως, η παρούσα αναφορά υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της σεξουαλικής εκπαίδευσης που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των εφήβων, μέσα στο συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο που ζουν κι ενεργούν.

Πηγή: abcnews
www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014, 11:36