Τα αντιοξειδωτικά και η γονιμότητα της γυναίκας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013, 10:08
Τα αντιοξειδωτικά και η γονιμότητα της γυναίκας
Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, δεν υπάρχει σημαντική πιθανότητα η λήψη αντιοξειδωτικών να βοηθήσει τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν.

Κάποιες γυναίκες παίρνουν τα προϊόντα που περιλαμβάνουν βιταμίνες, όπως είναι η C και η Ε, ιχνοστοιχεία και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των παραγόντων που βλάπτουν τη γονιμότητα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν αντιοξειδωτικά, απλώς ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ωφέλιμη δράση τους στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας, ούτε όμως και τη βλαπτική τους επίδραση.

Η ερευνητική ομάδα προχώρησε σε ανασκόπηση των 28 καλύτερα σχεδιασμένων κλινικών δοκιμών που βρέθηκαν στη διεθνή βιβλιογραφία και μελέτησε με αυτόν τον τρόπο συνολικά 3.500 γυναίκες, οι οποίες ήταν υπογόνιμες, είχαν δηλαδή μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα, αλλά ήταν ικανές να συλλάβουν.

Η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα στην ωοθηλακιορρηξία, σε κακής ποιότητας ωάρια, σε βλάβες στις σάλπιγγες, καθώς και σε ενδομητρίωση. Τα αντιοξειδωτικά θεωρούνται ικανά να μειώσουν το οξειδωτικό στρες που προκύπτει από τις παραπάνω καταστάσεις, το οποίο καταστρέφει τα κύτταρα και τους ιστούς.

Οι κλινικές δοκιμές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα διάφορων τύπων αντιοξειδωτικών δισκίων, αντιφλεγμονωδών συμπληρωμάτων και φαρμάκων. Τα σκευάσματα περιείχαν βιταμίνες C, E, D και ασβέστιο, ω-3 λιπαρά, μελατονίνη, L-αργινίνη, μυοινοσιτόλη και πεντοξυφιλλίνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται ενίοτε στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.

Όλες οι δοκιμές συνέκριναν τις γυναίκες που έπαιρναν κάποια από τις παραπάνω θεραπείες με γυναίκες που είτε δεν λάμβαναν καμία θεραπεία για τη γονιμότητα είτε έπαιρναν ψευδοφάρμακο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες δυσκολεύονται να συλλάβουν: τα προβλήματα στην ωοθηλακιορρηξία και η μη διαπερατότητα των σαλπίγγων. Στην πρώτη περίπτωση ενδεχομένως τα αντιοξειδωτικά να βοηθούσαν, αλλά δεν έχουν διεξαχθεί σχετικές μελέτες. Στη δεύτερη περίπτωση όμως, δεν μπορούν να βοηθήσουν, ενώ επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίξουν την υπόθεση ότι οι ουσίες αυτές δύνανται να βοηθήσουν στις περιπτώσεις που η υπογονιμότητα δεν έχει γνωστό αίτιο.

Σύμφωνα με το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ, 6,7 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 15-44 εμφανίζουν μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα. Παράλληλα, το 20-30% των γυναικών που προσπαθούν να συλλάβουν λαμβάνει συμπληρώματα.

Οι ερευνητές δεν εκπλήσσονται με τα αποτελέσματα, παρόλο που μια μεγάλη μελέτη του 2011 ανέδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα. Αυτό συμβαίνει διότι στην περίπτωση των ανδρών η γονιμότητα επηρεάζεται περισσότερο από το οξειδωτικό στρες, ενώ η γυναικεία γονιμότητα επηρεάζεται από πολυάριθμους παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, το οξειδωτικό στρες θεωρείται καταστροφικό για τα σπερματοζωάρια, με αποτέλεσμα τα αντιοξειδωτικά να βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος. Άλλωστε, το ίδιο το σπέρμα περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά.

Για τις γυναίκες που αγωνίζονται να συλλάβουν, οι ιατροί συστήνουν μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, καλό ύπνο, αποφυγή του καπνίσματος και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Παράλληλα, τα αντιοξειδωτικά στο φαγητό μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά από αυτά σε μορφή συμπληρώματος, αλλά υπάρχει έλλειψη ερευνητικών δεδομένων και σε αυτό το πεδίο.

Το σίγουρο είναι πως οι γυναίκες που έχουν μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι πιο πιθανό να επιλέγουν εν γένει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα να μην καπνίζουν και να προσέχουν το σωματικό τους βάρος, όποτε είναι πιο δύσκολο να καθοριστεί η συγκεκριμένη επίδραση των βιταμινών και των μετάλλων στην αναπαραγωγική τους υγεία.

Πηγή: reuters.com 

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013, 10:23