Τον τελευταίο χρόνο, το διαδικτυακό σεμινάριο έχει αναδειχθεί ως ζωτικό εργαλείο για πολλές ιατρικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής (ISSM).

«Η πανδημία μας ώθησε να σκεφτούμε νέους τρόπους προσέγγισης των μελών μας, και αυτός είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να το επιτύχουμε», δήλωσε η Πρόεδρος του ISSM, Δρ. Annamaria Giraldi, καθηγητής Κλινικής Σεξολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το ξέσπασμα του Covid, η ISSM ξεκίνησε μια σειρά μηνιαίων διαδικτυακών σεμιναρίων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη σεξουαλικότητα στους επιζώντες από καρκίνο έως τον σεξουαλικό εθισμό. Ιστορικά, η εταιρεία επικεντρωνόταν κυρίως σε ανδρικά ζητήματα, όπως η ανικανότητα, αλλά τα τελευταία χρόνια  προσανατολίζεται προς ολόκληρο το πεδίο της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Στόχος της είναι να είναι η πιο έγκυρη και αξιόπιστη πηγή πληροφοριών, εκπαίδευσης και επαγγελματικής ανάπτυξης για την ανθρώπινη σεξουαλική υγεία.

Με τέσσερα περιοδικά, συμπεριλαμβανομένης της ναυαρχίδας του, The Journal of Sexual Medicine, και περισσότερα από 2.500 μέλη σε 89 έθνη, η ISSM χρειάστηκε μια σαφή στρατηγική για να προσεγγίσει τα μέλη της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές όταν η Παγκόσμια Συνάντηση για τη Σεξουαλική Ιατρική (WMSM) έπρεπε να αναβληθεί λόγω του Covid.

Τότε  η ομάδα ISSM αποφάσισε μια μηνιαία σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων με τακτική ημέρα διεξαγωγής την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα. Τα διαδικτυακά σεμινάρια, που ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2020, είναι ελεύθερα προς παρακολούθηση και η ISSM δεν έχει άμεσα σχέδια να περιορίσει την πρόσβαση ή να ορίσει κάποιο χρηματικό αντίτιμο. Αντ’ αυτού, τα βλέπει ως σημαντική ευκαιρία για την αλληλεπίδραση με ένα ευρύτερο κοινό και με νέους επαγγελματίες υγείας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα διαδικτυακά σεμινάρια καταγράφονται και διατίθενται κατ’ επίκληση στον ιστότοπο της εταιρείας, διευρύνοντας την εμβέλειά τους πολύ περισσότερο από ό,τι εάν περιορίζονταν σε ζωντανές εκδηλώσεις.

Ως διεθνής οργανισμός, η ISSM εστιάζει στην ένταξη και την ποικιλομορφία συμπεριλαμβάνοντας και ομιλητές έκτος Βόρειου Αμερικής και την Ευρώπης. Προσπάθησε επίσης να διασφαλίσει ότι η Επιτροπή Εκπαίδευσης της, η οποία εποπτεύει τώρα το σχεδιασμό σεμιναρίων και την επιλογή θεμάτων, αποτελείται από μια πολυπολιτισμική ομάδα ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο από όλα τα μέρη του κόσμου ώστε να προσφέρονται πολλές διαφορετικές προοπτικές κατά την ανταλλαγή απόψεων.

 Η διαδικτυακή μορφή έχει προσελκύσει συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, με ένα διαδικτυακό σεμινάριο να παρακολουθείται ακόμη και από έναν συμμετέχοντα στο Νότιο Πόλο. 

Η διαδικτυακή φύση των σεμιναρίων διευρύνει περαιτέρω την εταιρεία αφού ξεπερνιούνται η έλλειψη χρηματοδότησης και ο χρόνος που αποτελούν συχνά εμπόδια για την παρακολούθηση τέτοιων εκδηλώσεων αυτοπροσώπως, ειδικά για όσους είναι νέοι στον τομέα. 

Εκτός από την ανοιχτή πρόσβαση σε άτομα που ίσως δεν είχαν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με την εταιρεία στο παρελθόν, η σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων επιτρέπει επίσης στην ISSM να επιλεγεί πολύ επίκαιρα θέματα αντιδρώντας στα τρέχοντα γεγονότα. 

Δεδομένης της επιτυχίας τους, τα διαδικτυακά σεμινάρια θα συνεχιστούν. Η πρόεδρος της Εταιρείας μάλιστα προτείνει να δίνεται στους ομιλητές η ευκαιρία να απαντούν γραπτώς σε θεατές οι ερωτήσεις των οποίων δεν καλύπτονται κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Παράλληλα συνιστά ανεπιφύλακτα τη διάθεση των διαδικτυακών σεμιναρίων μετά από το Διαδίκτυο. Καταλήγει τέλος στη μεγάλη σημασία που έχει η εισαγωγή νέων και διαφορετικών θεμάτων στο πεδίο χωρίς τον φόβο ότι δεν θα υπάρχει κοινό να ανταποκριθεί. Κανένα διαδικτυακό σεμινάριο δεν μπορεί να στοχεύει σε όλα τα άτομα – όπως άλλωστε συμβαίνει και στα συνέδρια.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης