Όλο και περισσότεροι γονείς ανακαλύπτουν ότι τα παιδιά τους έχουν έρθει σε επαφή με το διαδικτυακό πορνό. Ο ακριβής αριθμός δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, διότι οι ερευνητές είναι δύσκολο να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία εφήβων που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης όμως, τα οποία έχουν πολλάκις αναπαράγει τα media, το 42% των χρηστών ίντερνετ ηλικίας 10-17 ετών δήλωσε ότι έχει δει διαδικτυακό πορνό μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Από αυτούς, όμως, το 66% δήλωσε ότι δεν αναζητούσε το υλικό αυτό, απλώς το βρήκε τυχαία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο μήνυμα των ειδικών προς τους γονείς είναι καθησυχαστικό λέγοντας πως δεν τρέχει κάτι σοβαρό με το παιδί τους μόνο και μόνο επειδή έχει εκτεθεί στο διαδικτυακό πορνό. Είναι φυσιολογικό, συμβαίνει στα περισσότερα παιδιά, όταν οι ορμόνες αυξάνονται μαζί με την περιέργεια για τη σεξουαλική ανθρώπινη φύση, αλλά και για τη δική τους σεξουαλικότητα.

Το πιο αγωνιώδες όμως ερώτημα των γονιών έχει να κάνει με την επίδραση του πορνό στο παιδί. Δυστυχώς, ούτε εδώ υπάρχει επάρκεια μελετών για μια τεκμηριωμένη απάντηση. Αυτό, όμως, που υποστηρίζουν οι ειδικοί είναι πως το γεγονός ότι τα παιδιά είδαν τις σκηνές πορνό δεν σημαίνει ότι θα περάσουν σε πράξη και θα τις μιμηθούν. Ενδεχομένως θα υπάρξουν κάποια που θα το επιχειρήσουν, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις σκηνές βίας, σε καμία περίπτωση όμως δεν ισχύει νομοτελειακά ότι η θέαση του πορνό θα οδηγήσει και στην ανάλογη δράση.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το διαδικτυακό πορνό δεν επηρεάζει την ανάπτυξη σεξουαλικών συμπεριφορών. Μια μελέτη του 2010 έδειξε ότι το 13% των νέων ηλικίας 15-22 δήλωσε ότι το πορνό έχει επηρεάσει τις αποφάσεις του σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιος είναι ο λόγος, όμως, που τόσα παιδιά στρέφονται στο διαδικτυακό πορνό; Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις η ανάγκη αυτή των παιδιών ξεκινάει από το γεγονός ότι οι γονείς αποφεύγουν τη συζήτηση για το σεξ. Πολύ συχνά, μάλιστα, οι γονείς δεν έχουν ιδέα για την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού τους και τις αναζητήσεις τους και, φυσικά, για το υλικό που μπορούν να βρουν στο διαδίκτυο. Υπάρχουν, βέβαια, τα λογισμικά προγράμματα προστασίας που χρησιμοποιούν πολλοί γονείς για να εμποδίσουν την πρόσβαση στο πορνό, αλλά ακόμα και οι κατασκευαστές τους επισημαίνουν ότι δεν προσφέρουν 100% προστασία.

Η τεχνολογία δεν λύνει το πρόβλημα από μόνη της. Είναι ένα εργαλείο σχεδιασμένο έτσι ώστε να αποτελεί μέρος μιας λύσης που περιλαμβάνει επίσης την επικοινωνία γονέα-παιδιού, την ανοικτή, ειλικρινή συζήτηση και την οριοθέτησης χρήσης του διαδικτύου.

Στην περίπτωση που οι γονείς αντιληφθούν ότι το παιδί έχει έρθει σε επαφή με διαδικτυακό πορνό, η συζήτηση πρέπει να γίνει άμεσα, χωρίς όμως να δοθεί στο παιδί η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά με το ίδιο. Οι γονείς μπορούν να επιλέξουν μια καλή στιγμή και να ανοίξουν τη συζήτηση, χωρίς σε καμία περίπτωση να κατηγορήσουν ή να κατακρίνουν το παιδί. Είναι σημαντικό να αναφέρουν τους κίνδυνους του διαδικτύου και να δώσουν το περιθώριο στο παιδί να μιλήσει για τις απορίες του στους ίδιους. Εάν δεν θέλει να μιλήσει μαζί τους, μπορούν διακριτικά να αφήσουν στο τραπέζι ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό σχετικό με τη σεξουαλικότητα που είναι κατάλληλο για την ηλικία τους.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης οι γονείς να εξηγήσουν στο παιδί γιατί η θέαση του διαδικτυακού πορνό τούς ανησυχεί τόσο. Να τονίσουν ότι το υλικό αυτό δεν είναι φτιαγμένο για την ηλικία του παιδιού και ότι δεν μπορεί να απαντήσει στις απορίες του, καθώς οι εικόνες που δείχνει δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική ζωή.

Η περιέργεια των παιδιών είναι απαραίτητη για την εξελικτική τους πορεία. Οι γονείς δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την πορεία αυτή, αλλά να δίνουν την προσοχή τους και να την προστατεύουν από εκτροπές.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης