Πολλοί πιστεύουν πως η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στους νέους άνδρες. Μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα βρήκε ότι το 50% των τριαντάχρονων αναφέρουν προβλήματα στην επίτευξη και διατήρηση μιας στύσης ικανής για συνουσία. Υπάρχει όμως κι ένας αριθμός νευροεπιστημόνων, ψυχοθεραπευτών και ειδικών της σεξουαλικής συμπεριφοράς που υποστηρίζουν ότι δεν είναι η συχνότητα της ΣΔ που έχει αυξηθεί στους νέους άνδρες, αλλά η συχνότητα εμφάνισης του άγχους επίδοσης.

Οι περισσότεροι νέοι άνδρες που πιστεύουν ότι έχουν ΣΔ δηλαδή, έχουν άγχος σχετικά με την σεξουαλική τους επίδοση. Κάτω από την τεράστια κοινωνική πίεση του να έχουν υψηλές επιδόσεις ως εραστές. θέτουν οι ίδιοι μια λανθασμένη διάγνωση ΣΔ μετά από μερικές αποτυχημένες απόπειρες σεξουαλικής επαφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διαδικτυακό πορνό έχει βοηθήσει στη διαμόρφωση προσδοκιών που ενισχύουν το ιδανικό της άριστης σεξουαλικής επίδοσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι αλήθεια ότι όλο και περισσότεροι επαγγελματίες υγείας αναφέρουν ότι νέοι άνδρες παραπονιούνται για στυτικά προβλήματα. Το μεγάλο πρόβλημα με τη ΣΔ όμως είναι ότι στο βαθμό που οι άνδρες πιστεύουν ότι έχουν ΣΔ τελικά είναι πολύ πιθανό να αποκτήσουν. Πρόκειται για μια μορφή αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Η αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης μιας στύσης ικανής για συνουσία μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή σε έναν νέο άνδρα σαν αποτέλεσμα κόπωσης, στρες ή κατανάλωσης αλκοόλ. Εάν ο άνδρας θεωρήσει ότι έχει ΣΔ τότε κάθε φορά που θα έχει σεξουαλική επαφή θα κατακλύζεται από το άγχος επίδοσης με αποτέλεσμα να προκαλούνται στυτικά προβλήματα.

Πολύ συχνά αυτός ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, καθώς πολλοί είναι αυτοί που εξαιτίας της ντροπής που νιώθουν δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, νέοι άνδρες κυκλοφορούν με Viagra στη τσέπη τους, χωρίς να έχουν επισκεφτεί ειδικό, σαν και δικλείδα ασφάλειας ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν την ταπείνωση εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό που οι νέοι άνδρες εκλαμβάνουν ως σεξουαλική αποτυχία είναι εκτός των άλλων ζήτημα ταυτότητας,  αφού στα μάτια τους διακυβεύεται η ίδια τους η αρρενωπότητα.  Πολύ συχνά λοιπόν ακόμα κι αυτοί που έχουν λάβει βοήθεια για την αντιμετώπιση των στυτικών τους προβλημάτων δεν μιλούν για αυτό. Παράλληλα, δε μιλούν για το ότι δυσκολεύονται να είναι έτοιμοι για τη σεξουαλική πράξη ανά πάσα στιγμή, καθώς ένας άνδρας θα πρέπει να είναι πάντα ικανός για συνουσία. Πρόκειται για ένα στερεότυπο που δεσμεύει τον άνδρα κάθε ηλικίας στο φαύλο κύκλο του άγχους επίδοσης, αλλά ιδιαίτερα το νέο άνδρα από τον οποίον οι απαιτήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες και οι αποτυχίες δε συγχωρούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι ο φαύλος κύκλος τους άγχους επίδοσης και στης ΣΔ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά όλους τους νέους άνδρες ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

Σε κάθε περίπτωση εάν ένας άνδρας ανησυχεί για τη στυτική τους λειτουργία και τη σεξουαλική του επίδοση είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε ειδικό. Εάν αποκλειστεί η ύπαρξη κάποιας οργανικής αίτιας, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διαχείριση του άγχους επίδοσης και τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής του άνδρα.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης