Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι αδύνατο για έναν άνδρα να γονιμοποιήσει μια γυναίκα, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου συχνό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης σύλληψης. Εάν ένα ζευγάρι προσπαθεί για πολύ καιρό, συχνά χάνει κάθε ελπίδα αλλά η εξέλιξη των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δίνει πλέον στη πλειοψηφία των ζευγαριών που το επιθυμούν τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν.

Ένας ειδικός υπογονιμότητας μπορεί να εντοπίσει πού  βρίσκεται το πρόβλημα και να δώσει γενικές συμβουλές. Η συζήτηση με έναν ειδικό βοηθά επίσης τους συντρόφους  να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνοι. Ωστόσο η πορεία μέχρι την τεκνοποίηση μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα και ιδιαίτερα στρεσογόνος. Παρακάτω αναφέρονται τέσσερα βασικά πρακτικά βήματα τα οποία εάν ακολουθηθούν από το ζευγάρι θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση αυτής της απαιτητικής περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκέντρωση όλων των δεδομένων

Πρώτα απ ‘όλα, το ζευγάρι πρέπει να μάθει ακριβώς τι συμβαίνει. Εάν προσπαθεί περίπου ένα χρόνο χωρίς αποτέλεσμα και υπάρχει η ανησυχία για υπογονιμότητα, οι δυο σύντροφοι θα πρέπει να κάνουν το κατάλληλο έλεγχο. Η συζήτηση με τον ειδικό θα τους βοήσει να κατανοήσουν ποιο είναι το συγκεκριμένο ζήτημα, εάν υπάρχει, και ποιες οι πιθανότητες σύλληψης.

Σχεδιασμός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζευγάρι είναι σημαντικό να ορίσει  στόχους και όρια. Οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να συζητήσουν για το ποιες διαδικασίες είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν και ποια συναισθηματικά και οικονομικά επίπεδα μπορούν να χειριστούν  και οι δύο. Η εγκυμοσύνη είναι συχνά αποτέλεσμα επανειλημμένων προσπαθειών, είτε μέσω φυσικής επαφής είτε μέσω μιας θεραπείας υπογονιμότητας. Σε κάθε περίπτωση οι δυο σύντροφοι θα πρέπει να προστατεύσουν τους εαυτούς τους τόσο από τον οικονομικό όλεθρο όσο και από τη συναισθηματική συντριβή των αλλεπάλληλων αποτυχημένων προσπαθειών. Είναι επίσης σημαντικό να συζητηθούν όλες οι επιλογές όπως υιοθεσία, εξωσωματική γονιμοποίηση ή σπέρμα δότη. Η κατανόηση και η συζήτηση για τις επιλογές θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση τυχόν αποτυχιών  και αν κάτι δεν λειτουργήσει, το ζευγάρι θα ξέρει πως θα προχωρήσει στη συνέχεια.

Ανάληψη ελέγχου

Υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι βελτίωσης της ποιότητας του σπέρματος. Συχνά, η απλή πράξη της ανάκτησης κάποιου ελέγχου μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και την  καταπολέμηση της υφέρπουσας αίσθησης αδυναμίας. Για παράδειγμα η υιοθέτηση ενός υγιεινού μοντέλου διατροφής και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους βοηθούν τους δυο συντρόφους να αναλάβουν την ευθύνη των σωμάτων τους.

Ανάπτυξη υγιών στρατηγικών αντιμετώπισης

Είναι εύκολο να αφήσει κανείς το άγχος να συσσωρευτεί μέχρι το σημείο κατάρρευσης. Μερικοί άνθρωποι το χειρίζονται καλύτερα από άλλους, αλλά ο καθένας μπορεί να το  αφήσει μερικές φορές να τον καταβάλει. Είναι επομένως σημαντικό να υπάρχουν τρόποι χαλάρωσης που θα λειτουργούν σαν βαλβίδες εκτόνωσης και θα προσφέρουν στο άτομο στιγμές γαλήνης και ηρεμίας σε καθημερινή βάση. Οι ειδικοί μάλιστα συστήνουν ενθέρμως την καθημερινή  άσκηση η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της υπογονιμότητας σωματικά και ψυχικά.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης