Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν σε ηλικία, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται και οι αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία είναι συχνές. Στις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν περιλαμβάνονται:

• η ανάγκη για περισσότερη διέγερση προκειμένου να επιτευχθεί και να διατηρηθεί μια στύση ικανή για συνουσία
• οι μικρότεροι σε διάρκεια οργασμοί
• η μειωμένη δύναμη εκσπερμάτισης και η λιγότερη ποσότητα σπέρματος
• ο περισσότερος χρόνος που χρειάζεται για την επίτευξη μιας νέας στύσης

Συχνά οι αλλαγές αυτές προκαλούν άγχος στους άνδρες. Θα πρέπει όμως να θυμούνται ότι με τις κατάλληλες προσαρμογές στις νέες ανάγκες του σώματος θα μπορούν να έχουν μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Είναι πιθανό, για παράδειγμα, να συμπεριλάβουν στη σεξουαλική δραστηριότητα περισσότερο ερεθισμό, μέχρι να επιτευχθούν τα επιθυμητά επίπεδα διέγερσης. Σε κάποιες περιπτώσεις οι σωματικές αυτές αλλαγές, ιδιαίτερα εάν συνδυαστούν με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως είναι τα οικονομικά προβλήματα, επιφέρουν επιπλέον άγχος και κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο η σεξουαλική λειτουργία.
Δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση της ηλικίας συνδέεται με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας και χρόνιων νοσημάτων που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή κι επίδοση. Η καρδιαγγειακή νόσος, για παράδειγμα, ή η αρθρίτιδα δημιουργούν επιπλέον δυσκολίες στη σεξουαλική πράξη και στη σωματική οικειότητα.
Επίσης, κάποια χειρουργεία καθώς και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως είναι τα αντισταμινικά και τα αντικαταθλιπτικά, ενδέχεται να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία.
Σε κάθε περίπτωση, οι άνδρες δεν πρέπει να αποφεύγουν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να πειραματιστούν με τις συντρόφους τους, ώστε να βρουν τρόπους προσαρμογής στους όποιους περιορισμούς συναντούν. Για παράδειγμα, στην περίπτωση μιας επώδυνης αρθρίτιδας μπορεί το ζευγάρι να δοκιμάσει διαφορετικές στάσεις, καθώς και να χρησιμοποιήσει τη θερμότητα για την ανακούφιση από τον πόνο πριν ή μετά την επαφή. Η θετική σκέψη και η διάθεση συνδέονται συνήθως με αμφίδρομη και ανατροφοδοτική σχέση με την ικανότητα επικέντρωσης στην εύρεση τροπών ώστε να διατηρήσουν οι δύο σύντροφοι τη σεξουαλική τους οικειότητα.
Πολλά είναι, άλλωστε, τα ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας που αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σεξουαλική τους ζωή, καθώς έχουν λιγότερες υποχρεώσεις, περισσότερο ιδιωτικό χρόνο και δεν ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας μη προγραμματισμένης κύησης.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης