Η εξέταση του ειδικού προστατικού αντίγονου (PSA) είναι μια εξέταση αίματος που ανιχνεύει προβλήματα στον προστάτη αδένα και διεξάγεται στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη. Το ειδικό προστατικό αντιγόνο είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον προστάτη και κάποια ποσότητα της πρωτεΐνη αυτής διαχέεται στην κυκλοφορία του αίματος. Η εξέταση λοιπόν μετρά την ποσότητα του ειδικού προστατικού αντιγόνου στο δείγμα αίματος του άνδρα. Όσο πιο υψηλό είναι τα επίπεδα του PSA  στο αίμα, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον προστάτη. 

Είναι σημαντικό ωστόσο να τονιστεί ότι αφενός είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα του PSA, όπως είναι η εθνικότητα και η ηλικία, και αφετέρου κάποιοι προστάτες παράγουν υψηλοτέρα επίπεδα ειδικού προστατικού αντιγόνου από άλλους χωρίς να υπάρχει παθολογία. Τα επίπεδα του PSA ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν από κάποιες ιατρικές παρεμβάσεις, τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, το αυξημένο μέγεθος του προστάτη, καθώς και κάποια λοίμωξη του αδένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να εξασφαλιστεί η εγκυρότητα του τεστ ο ασθενής δε θα πρέπει κατά τη διάρκεια της εξέτασης να:

  • έχει ουρολοίμωξη
  • έχει εκσπερματίσει μέσα στις προηγούμενες 48 ώρες
  • έχει ασκηθεί έντονα μέσα στις προηγούμενες 48 ώρες
  • έχει υποβληθεί σε βιοψία προστάτη μέσα στις τελευταίες 6 εβδομάδες

Οι παραπάνω παράγοντες ενδέχεται να ανεβάσουν τα επίπεδα του PSA. Παράλληλα,  έχει βρεθεί ότι οι περίοδοι που περιλαμβάνουν εργασιακό φόρτο, έντονη σωματική δραστηριότητα ή πολλά ταξίδια μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση των επίπεδων του PSA.

Για τα αποτελέσματα του τεστ συνήθως χρειάζονται 14 ημέρες. Εάν τα επίπεδα του PSA  είναι φυσιολογικά, συνήθως ο γιατρός θα συζητήσει με τον άνδρα το πότε θα γίνει ο επανέλεγχος. Εάν δεν είναι, τότε θα διεξαχθούν επιπλέον εξετάσεις στις οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνεται και η λήψη βιοψίας από το προστάτη. Ο ειδικός θα αποφασίσει για τις επιπλέον εξετάσεις λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, την εθνικότητα, το βάρος σώματος και το ατομικό ιατρικό ιστορικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης