Πολλοί είναι οι παράγοντες κίνδυνου που απειλούν την ανδρική υγεία. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, όμως, οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες έχουν κάποιες ειδικότερες ανησυχίες αναφορικά με την υγεία τους. Oι βασικές συμβουλές των ειδικών ώστε οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες να διατηρήσουν σε καλό επίπεδο την υγεία τους είναι:

Η προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό επιτυγχάνεται καταρχάς με τη συνεπή χρήση προφυλακτικού σε κάθε επαφή, η οποία θα πρέπει να συνδυάζεται μόνο με λιπαντικά που έχουν ως βάση το νερό και δεν επηρεάζουν την ακεραιότητα του προφυλακτικού. Σημαντικό είναι επισης να διατηρούν μια αμφίπλευρα μονογαμική σχέση ή έστω να περιορίζουν τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων με τους οποίους θα κάνουν πάντα ασφαλές σεξ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλοι να κάνουν τακτικό προληπτικό έλεγχο για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Οι σχετικές μελέτεςέχουν δείξει ότι είναι λιγότερο πιθανό να ενδώσει κάνεις σε μη ασφαλή σεξουαλική επαφή όταν δεν έχει προηγηθεί χρήση αλκοόλ ή ουσιών. Καλό είναι λοιπόν να μη γίνεται κατάχρηση και φυσικά εάν κάποιος κάνει ενδοφλέβια χρήση ουσιών να έχει οπωσδήποτε τη δική του σύριγγα.

Παράλληλα απαραίτητος είναι ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α και Β καθως και για τον HPV, τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος έχει συνδεθεί με τον πρωκτικό καρκίνο στους άνδρες που έχουν επαφές με άνδρες. Σημειώνεται ότι για την ηπατίτιδα C και για τον ιό του AIDS (HIV) δεν υπάρχει εμβόλιο. Υπάρχει όμως, στην περίπτωση του HIV, διαθέσιμη προφυλακτική αγωγή, το PrEP. Οι ειδικοί ωστόσο τονιζουν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με άλλες μεθόδους πρόληψης, όπως είναι το προφυλακτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαχείριση του άγχους και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων 

Οι άνδρες που έχουν σεξουαλικες επαφές με άνδρες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικο να μιλήσουν σε άτομα εμπιστοσύνης. Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα ώστε να καταφέρουν να ζητήσουν θεραπεία από ειδικό.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αναφορικά με την εικόνα σώματος

Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με την εικόνα σώματος, καθώς και διατροφικές διαταραχές, όπως είναι η ανορεξία και η βουλιμία. Στη  περίπτωση που ο άνδρας εμφανίζει εμμονές σχετικά με την εικόνα σώματος ή το βάρος του είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε ειδικό.

Η αναζήτηση βοήθειας για τον έλεγχο της χρήσης αλκοόλ και ουσιών

Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα κατάχρησης ή εθισμού θα πρέπει να αναζητηθεί βοήθεια στις κατάλληλες δομές. Όπως προαναφέρθηκε οι εν λόγω καταχρήσεις αυξάνουν την πιθανότητα επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών και θέτουν την υγεία του ατόμου σε πολλαπλούς κίνδυνους.

Η αναγνώριση της βίας στη σχέση

Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες είναι πιο πιθανό να ανέχονται τη βία, είτε εξαιτίας του φόβου τους για στιγματισμό, είτε γιατί δεν έχουν που να μείνουν εάν φύγουν από τον κακοποιητικό σύντροφο. Είναι απαραίτητο ο άνδρας να βρει τη δύναμη να μιλήσει για αυτό σε κάποιο έμπιστο άτομο, ή σε μια γραμμή υποστήριξης και να καταστρώσει ένα πλάνο ώστε να απεγκλωβιστεί από τον βίαιο σύντροφο.

Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος υγείας είναι προτεραιότητα

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι άνδρες που έχουν σεξουαλικες επαφές με άνδρες να αφήνουν το φόβο του στιγματισμού να τους κρατά μακριά από το δικαίωμα τους να προστατεύσουν την υγεία τους. Δε θα πρέπει λοιπόν να παραλείπουν τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο που προβλέπεται ανάλογα με την ηλικία τους.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης