Κάποιοι αιτιολογικοί παράγοντες που ενδέχεται να συνδέονται με τον κνησμό στα γεννητικά όργανα είναι κοινοί και για τα δύο φύλα, ενώ κάποιοι άλλοι διαφέρουν.

Σε γενικές γραμμές το αίσθημα κνησμού μετά τη σεξουαλική πράξη μπορεί να οφείλεται σε ξηροδερμία ή σε έλλειψη λίπανσης της γενετήσιας περιοχής. Εάν επιμένει, ενδέχεται να είναι σύμπτωμα κάποιας αλλεργικής αντίδρασης, λοίμωξης ή ενός σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, ο κνησμός μετά τη σεξουαλική πράξη μπορεί να οφείλεται σε αλλεργία στο λατέξ, το βασικό συστατικό του προφυλακτικού. Στην περίπτωση αυτή, ο κνησμός συνοδεύεται από οίδημα και ερυθρότητα της περιοχής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το λατέξ μπορεί να προκαλέσει και δερματίτιδα επαφής. Η δερματίτιδα επαφής μπορεί να εμφανιστεί 12-36 ώρες μετά την επαφή. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η αλλεργική αντίδραση μπορεί να περιλαμβάνει ρινική συμφόρηση, φτάρνισμα και κνησμό στα ματιά και στον λαιμό, και να φτάσει μέχρι και την αναφυλαξία, οπότε και χρειάζεται επείγουσα ιατρική παρέμβαση.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συνήθως δεν παράγουν κανένα σύμπτωμα, αλλά κάποιες φορές προκαλούν κνησμό στον κόλπο ή στο πέος. Κνησμό μάλιστα συνήθως προκαλεί η λοίμωξη από χλαμύδια, έρπη ή γονόρροια. Στις γυναίκες μπορεί επίσης να υπάρχουν, μεταξύ άλλων, δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, πόνος κατά την ούρηση κι αιμορραγία από τον κόλπο, ενώ στους άνδρες ο κνησμός μπορεί να συνοδεύεται από επώδυνη ούρηση, εκκρίσεις από το πέος, έλκη στη γενετήσια περιοχή και σε κάποιες περιπτώσεις οίδημα και πόνο στους όρχεις. 

Ειδικότερα, στις γυναίκες ο κνησμός στην περιοχή μπορεί να οφείλεται σε κολπική ξηρότητα ή σε κάποια κολπική λοίμωξη, όπως είναι η καντιντίαση. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν υπερευαισθησία ή αλλεργική αντίδραση στο σπέρμα του άνδρα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντίδραση στις πρωτεΐνες του σπέρματος μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε σημείο του σώματος έρχεται σε επαφή με το σπέρμα. Συνήθως τα συμπτώματα εξελίσσονται μέσα σε 10-30 λεπτά από την επαφή και μπορούν από ένα απλό αίσθημα κνησμού να φτάσουν μέχρι και την αναφυλαξία.

Στην περίπτωση των ανδρών, ο κνησμός μετά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να οφείλεται επίσης σε καντιντίαση, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις ονομάζεται ανδρική καντιντίαση και προσβάλλει τη βάλανο και την ακροποσθία προκαλώντας κνησμό, ερεθισμό και οίδημα. Κάποιες φορές παράγεται και μια παχύρρευστη λευκή έκκριση.

Επίσης, αρκετά συχνά ο κνησμός στους άνδρες οφείλεται σε αντίδραση που εμφανίζουν σε σπερματοκτόνες ουσίες.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό ο κνησμός να αντιμετωπισθεί εγκαίρως ανεξάρτητα από την αιτία, καθώς συνήθως επιφέρει ερεθισμό στη γενετήσια περιοχή, ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης