Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να υποφέρουν από κράμπες μετά το σεξ. Οι κράμπες αυτές ενδέχεται να οφείλονται σε διάφορες αίτιες, από μια ήπια μυϊκή σύσπαση μέχρι υποκείμενα προβλήματα υγείας που χρήζουν θεραπείας.

Καταρχάς η διάταση των μυών της κοιλιάς και της πυέλου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσουν στην εμφάνιση κραμπών. Η σύσπαση των μυών, η αφυδάτωση ή η λειτουργία ενός μυ σε μια θέση μη οικεία μπορούν να προκαλέσουν κράμπες, οι οποίες όμως συνήθως διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρομοίως, ο οργασμός, δεδομένου ότι περιλαμβάνει την ακούσια σύσπαση των μυών της πυέλου και του πυελικού εδάφους, μπορεί επίσης να πυροδοτήσει την εμφάνιση κραμπών.

Συγκεκριμένα οι κράμπες στο υπογάστριο μπορεί να προκληθούν από διάφορα προβλήματα του γαστρεντερικού, όπως είναι η δυσκοιλιότητα, ο μετεωρισμός και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Παρόμοιο αποτέλεσμα μπορεί να επιφέρουν προβλήματα από το ουροποιητικό, όπως είναι οι ουρολοιμώξεις και οι κυστίτιδες. Παράλληλα, κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως είναι τα χλαμύδια και η γονόρροια, μπορεί επίσης να προκαλέσουν κράμπες μετά από τη σεξουαλική πράξη.

Κάποιες φορές οι κράμπες είναι πιθανό να είναι αποτέλεσμα κάποιου ψυχοσυναισθηματικού τραύματος. Ταυτόχρονα, οι καθημερινοί στρεσογόνους παράγοντες και το συσσωρευμένο άγχος ενδέχεται να προκαλέσουν ένταση στους μυς και κράμπες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περίπτωση των γυναικών, πιο συγκεκριμένα, η βαθιά διείσδυση του πέους μπορεί να ερεθίσει τον τράχηλο και να προκαλέσει κράμπες. Εάν μάλιστα ο τράχηλος έχει υποστεί λοίμωξη ή τραυματισμό, ενδέχεται να είναι ακόμα πιο ευαίσθητος. Ιδιαίτερη ευαισθησία μπορεί να εμφανίζουν οι γυναίκες με οπίσθια κλίση μήτρας, καθώς κατά τη διείσδυση το πέος ασκεί μεγαλύτερη πίεση στη μήτρα. Παράλληλα, πολλές γυναίκες νιώθουν πιο έντονες κράμπες στο υπογάστριο όταν έχουν σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.

Κάποια προβλήματα που μπορεί επίσης να προκαλούν κράμπες μετά το σεξ είναι οι κύστες των ωοθηκών, τα ινομυώματα, ο κολεόσπασμος, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου και η ενδομητρίωση.

Οι κράμπες μετά το σεξ δεν είναι το ίδιο συχνές στους άνδρες, εμφανίζονται όμως και σε αυτούς. Η πιο συχνή αίτια εμφάνισής τους στους άνδρες είναι η προστατίτιδα. Πρόκειται για μια φλεγμονή στον προστάτη που μπορεί να εμφανιστεί αιφνιδίως ή βαθμιαία.

Η θεραπεία και η πρόληψη των κραμπών μετά το σεξ εξαρτώνται από την υποκείμενη αίτια που τις προκαλεί. Εάν οφείλονται στη σεξουαλική στάση ή στην ένταση της σεξουαλικής δραστηριότητας, είναι πολύ πιθανό οι δυο σύντροφοι να χρειαστεί να διακόψουν τη δραστηριότητα ή να αλλάξουν στάση έτσι ώστε να νιώθουν και οι δυο άνετα. Εάν υπάρχει κάποιο οργανικό ή ψυχοσυναισθηματικό αίτιο, το άτομο θα πρέπει να ζητήσει την κατάλληλη θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη αντιβιοτικών, τη ψυχοθεραπεία ή τη συμβουλευτική, ακόμα και το χειρουργείο εάν είναι απαραίτητη η αφαίρεση ενός ινομυώματος ή κάποιας κύστης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κράμπες μετά το σεξ υποχωρούν σύντομα και χωρίς θεραπεία. Είναι σημαντικό όμως οι δύο σύντροφοι να λάβουν τα μέτρα τους για την πρόληψη της εμφάνισής τους στο μέλλον. Ιατρική βοήθεια θα πρέπει να αναζητηθεί εάν οι κράμπες συνοδεύονται από συμπτώματα όπως είναι ο πυρετός, η αιμορραγία από τον κόλπο, η μη φυσιολογική έκκριση από τον κόλπο ή το πέος, ο σοβαρός πόνος και η δυσφορία. Ο ιατρός θα αξιολογήσει τα συμπτώματα και αφού εξετάσει προσεκτικά τον ασθενή μπορεί να συστήσει κάποια επιπλέον τεστ ώστε να εντοπίσει την αιτία των κραμπών και να προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα.

Πηγή: www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης