Η πρόσφατη αποκάλυψη του Charlie Sheen ότι είναι φορέας του HIV είχε ως αποτέλεσμα τη διατύπωση ερωτημάτων σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλής η σεξουαλική επαφή με έναν φορέα του ιού. Τα ερωτήματα αυτά έγιναν έντονα μετά τη δήλωση του Sheen ότι είχε προχωρήσει σε μη ασφαλή σεξουαλική επαφή με δύο συντρόφους μετά τη διάγνωσή του, καθώς και τη διαβεβαίωσή του ότι δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους. Ο ιατρός του 50χρονου ηθοποιού επισήμανε πως ξεκίνησε να λαμβάνει την αντιρετροϊκή αγωγή αμέσως μετά τη διάγνωσή του, με αποτέλεσμα το ιϊκό του φορτίο να έχει μειωθεί σημαντικά.

Ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιατρικής του UCLA, όμως, παρατηρεί πως δεν είναι αδύνατον για το Sheen να μεταδώσει τον ιό σε άλλους, αλλά ωστόσο το πολύ χαμηλό ιϊκό φορτίο μειώνει πάρα πολύ τις πιθανότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στιγματισμός που συνοδεύει τη λοίμωξη από HIV είναι ακόμα ισχυρός, αλλά με τα κατάλληλα μέτρα οι φορείς του ιού μπορούν να απολαμβάνουν με ασφάλεια τη σεξουαλική τους ζωή.

Οι ασθενείς με HIV φυσικά και μπορούν να είναι σεξουαλικά ενεργοί, αλλά πρέπει να προβούν σε διάφορες ενέργειες, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να μειώσουν το ιϊκό τους φορτίο, δηλαδή την ποσότητα του ιού που κυκλοφορεί στο αίμα, το σπέρμα και τα υπόλοιπα σωματικά υγρά με τη λήψη της αντιρετροϊκής αγωγής. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω της κολπικής και της πρωκτικής σεξουαλικής επαφής, αλλά υπάρχει ένας κίνδυνος μετάδοσης και μέσω του στοματικού σεξ. Άλλος διαδεδομένος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η κοινή χρήση συριγγών.

Η αντιρετροϊκή αγωγή είναι ένας συνδυασμός τριών ή περισσότερων φαρμάκων που εμποδίζουν τον αναδιπλασιασμός του ιού. Η λήψη της θεραπείας έχει απλοποιηθεί πολύ για τους ασθενείς τα τελευταία χρόνια. Κάποτε έπρεπε να παίρνουν 15 χάπια δύο φορές την ημέρα, ενώ σήμερα παίρνουν μόνο ένα χάπι την ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν ο ασθενής καταφέρει να μειώσει το φορτίο του ιού τόσο ώστε να μην ανιχνεύεται στα εργαστηριακά τεστ, είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες μετάδοσής του. Πολύ μικρές, αλλά ωστόσο υπάρχουν. Πιο συγκεκριμένα οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος του 1%.

Φαίνεται όμως ότι για πολλά άτομα η συνεπής λήψη της θεραπείας χωρίς να χάσουν δόση είναι πολύ δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είτε λαμβάνουν θεραπεία είτε όχι, ιδιαίτερα εάν δε λαμβάνουν, είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού ανδρικού ή γυναικείου, καθώς και στοματικού διαφράγματος που παρέχει προφύλαξη κατά το στοματικό σεξ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τα προφυλακτικά από λάτεξ είναι αποτελεσματικά στην προστασία απέναντι στον HIV, τα προφυλακτικά από δέρμα αρνιού δεν είναι.
Η χρήση προστασίας με μεθόδους φραγμού είναι επίσης απαραίτητη στα άτομα που ξεχνούν να πάρουν τη θεραπεία τους ή όταν ο ιός αναπτύσσει αντίσταση σε αυτή και αναδιπλασιάζεται. Αν και δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί με ακρίβεια το ποσοστό προστασίας που προσφέρει το προφυλακτικό, οι έρευνες δείχνουν ότι μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού κατά 80%. Μια μελέτη σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια βρήκε ότι σε αυτά που ανέφεραν συστηματική χρήση προφυλακτικού, ήταν λιγότερο πιθανό ο φορέας του ιού να μολύνει τον σύντροφό του σε σύγκριση με τα ζευγάρια που δεν έπαιρναν προφυλάξεις.

Οι ασθενείς που έχουν HIV μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού συζητώντας την κατάστασή τους με τους συντρόφους τους, έτσι ώστε να τους δώσουν την ευκαιρία να αποφασίσουν πώς θέλουν να προστατέψουν τον εαυτό τους.

Τα άτομα που δεν φέρουν τον ιό μπορούν να λάβουν έναν τύπο προφυλακτικής θεραπείας πριν από την έκθεσή τους σε αυτόν, η οποία είναι γνωστή με το όνομα Truvada και της οποίας η κυκλοφορία εγκρίθηκε από τον αρμόδιο οργανισμό των ΗΠΑ το 2012. Πρόκειται για τη λήψη ενός δισκίου σε καθημερινή βάση και ενδείκνυται για τα οροαρνητικά άτομα που διατηρούν σεξουαλική σχέση με οροθετικούς συντρόφους. Η προφυλακτική αυτή θεραπεία χρησιμοποιείται επίσης από άτομα που διατηρούν ταυτόχρονα σχέσεις με πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Κλείνοντας αξίζει να επισημανθεί πως αν και ο Sheen σε συνέντευξή του δήλωσε ότι είχε ενημερώσει όλες του τις συντρόφους σχετικά με τη διάγνωση, μια από αυτές, η οποία συζούσε μαζί του το 2011, τον χρόνο κατά τον οποίο διαγνώστηκε, είπε ότι το έμαθε πολύ πρόσφατα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της μάλιστα, είχαν σεξουαλική επαφή καθημερινά για έναν χρόνο με τη χρήση προφυλακτικού από δέρμα αρνιού, το οποίο δεν συστήνεται για την προστασία από τον HIV. Ο δικηγόρος του Sheen δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Πηγή: cnn.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης