Το μέγεθος του πέους και η επιλογή συντρόφου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013, 07:59
Το μέγεθος του πέους και η επιλογή συντρόφου
Το ανδρικό πέος είναι το μεγαλύτερο ανάλογα με το υπόλοιπο σώμα, σε σύγκριση με αυτό των άλλων πρωτευόντων και η ανατομική του θέση στο πρόσθιο και κεντρικό τμήμα του σώματος είναι τέτοια ώστε να το αναδεικνύει.

Στη γνωστή ερώτηση εάν το μέγεθος του πέους είναι σημαντικό για τις γυναίκες κι εάν επηρεάζει το βαθμό έλξης τους προς τους άνδρες, έρχεται να απαντήσει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό.

Προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες έλκονται περισσότερο από τους άνδρες με μεγαλύτερο σωματότυπο εν γένει. Τα ευρήματα όμως κατακρίθηκαν από πολλούς ως σεξιστικά, ή και επιστημονικά ψευδή.

Για τους σκοπούς της πρόσφατης μελέτης σχεδιάστηκε ένα πείραμα στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν 49 γυμνές μορφές ανδρών, οι οποίες κατασκευάστηκαν ψηφιακά και είχαν φυσικό μέγεθος. Κάθε μορφή διέφερε από τις υπόλοιπες σε τρία σημεία: το ύψος, την αναλογία της περιφέρειας των ώμων προς την περιφέρεια των γοφών και το μέγεθος του πέους. Στη συνέχεια οι ερευνητές έδειξαν όλες τις φιγούρες σε 105 αυστραλές γυναίκες με μέση ηλικία τα 26 έτη, χωρίς να διευκρινίσουν τα χαρακτηριστικά τα οποία διέφεραν. Οι γυναίκες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με το βαθμό στο οποίοι οι άνδρες που απεικόνιζαν οι φιγούρες ήταν ελκυστικοί ως σεξουαλικοί σύντροφοι. Οι απαντήσεις ήταν ανώνυμες και οι συμμετέχουσες ήταν μόνες τους στο δωμάτιο όταν τις έδιναν.

Οι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες προτιμούν τους ψηλούς άνδρες με ανοιχτούς ώμους και στενούς γοφούς. Όταν όμως η παρούσα ερευνητική ομάδα έλεγξε την επίδραση των παραμέτρων αυτών στις προτιμήσεις των γυναικών, βρέθηκε πως το μήκος και το πάχος του πέους των ανδρών είναι τόσο σημαντικά για τις γυναίκες, όσο και η σωματοδομή. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα δείχνουν πως όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του πέους, τόσο πιο ελκυστική θεωρείται η ανδρική φιγούρα. Η συσχέτιση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη σε διαφορές μεγεθών μέχρι και 7.6 εκατοστά. Για μεγαλύτερες διαφορές η αύξηση της ελκυστικότητας είναι μικρότερη.

Βρέθηκε μάλιστα ότι ιδιαίτερη σημασία στο μέγεθος του πέους έδιναν οι γυναίκες με μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος, ενώ παράλληλα το ζήτημα του μεγέθους φαίνεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τους ψηλούς άνδρες.

Υπάρχει βεβαία και η θεωρία που υποστηρίζει πως το ιδανικό του μεγάλου πέους προέρχεται και συντηρείται από τη σύγχρονη κουλτούρα, η οποία καλλιεργεί μια εμμονή με την εικόνα σώματος, καθώς και από τον κορεσμό από πορνογραφικό υλικό. Οι επιστήμονες έχοντας διερευνήσει τις σχέσεις του μεγέθους του πέους με την επίτευξη οργασμού και με την ικανοποίηση από μια σχέση, υποστηρίζουν το ενδεχόμενο ενός εξελικτικού κινήτρου. Υποστηρίζουν δηλαδή, πως οι γυναίκες επιλέγουν το σύντροφο τους βασισμένες μερικώς σε κριτήρια που σχετίζονται με την εξελικτική διαδικασία και τη σωματοδομή, ένα εκ των οποίων είναι και το μέγεθος του πέους.

Πως μπορεί όμως το μέγεθος του πέους να συνιστά κριτήριο επιλογής συντρόφου που σχετίζεται με την εξελικτική διαδικασία; Οι ειδικοί εξηγούν ότι το μεγάλο πέος μπορεί να διεγείρει τόσο τον κόλπο, όσο και τον τράχηλο, έτσι ώστε να ενεργοποιήσει την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης από το γυναικείο εγκέφαλο, ορμόνη που ενεργοποιεί τη δημιουργία δεσμού. Οι δεσμοί αυτοί μπορεί να παρέχουν ένα πλεονέκτημα επιβίωσης για τον απόγονο.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν πως τα ευρήματα τους υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η διαδικασία επιλογής συντρόφου της γυναίκα θα μπορούσε να έχει ως εξελικτικό αποτέλεσμα το πλεονέκτημα του ανθρώπου σε σύγκριση με τα άλλα πρωτεύοντα αναφορικά με το μέγεθος του πέους.

Παράλληλα, καθησυχάζουν τους άνδρες τονίζοντας ότι η μελέτη εξέτασε παράγοντες που σχετίζονταν με την εικόνα τους ανδρικού γυμνού σώματος και δε συμπεριέλαβε άλλους αποδεδειγμένους παράγοντες που έχουν βρεθεί να επηρεάζουν την επιλογή συντρόφου, όπως είναι η οικονομική κατάσταση, η ευφυΐα , ή η κοινωνική θέση.

Πηγή: nbcnews.com

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013, 08:03