Το σεξ είναι σημαντικό για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014, 08:10
Το σεξ είναι σημαντικό για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση
Αν και η σεξουαλική δραστηριότητα φαίνεται να συναντά κάποιες «τεχνικές» δυσκολίες μετά την εμμηνόπαυση, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι περισσότερες γυναίκες συνεχίζουν να είναι σεξουαλικά ενεργές στο βαθμό που αισθάνονται ότι το σεξ είναι σημαντικό.

Στη μελέτη συμμετείχαν 354 γυναίκες ηλικίας 20-65 ετών, οι οποίες κατά την εισαγωγή τους στη μελέτη ανέφεραν ότι ήταν σεξουαλικά ενεργές. Κάθε χρόνο για ένα χρονικό διάστημα 4 ετών, οι ερευνητές ρωτούσαν τις γυναίκες σχετικά με τον έμμηνο τους κύκλο και το επίπεδο γενικής τους υγείας. Στον τέταρτο χρόνο της μελέτης ζητήθηκε από τις γυναίκες να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική τους λειτουργία, όπως για παράδειγμα να αναφέρουν πόσο ισχυρή είναι η σεξουαλική τους ορμή, πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η επίτευξη οργασμού, εάν έχουν προβλήματα με τη διέγερση ή την εφύγρανση του κόλπου, καθώς κι εάν ένιωθαν πόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ακόμα και εάν οι περισσότερες γυναίκες ανέφεραν σημαντικές φυσικές δυσκολίες που επηρέαζαν αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία, παρέμειναν σεξουαλικά ενεργές σε ένα ποσοστό 85%. Η πιθανότητα να είναι σεξουαλικά ενεργές τριπλασιαζόταν στις γυναίκες που θεωρούσαν το σεξ πολύ σημαντικό, σε σχέση με αυτές που το θεωρούσαν λίγο σημαντικό ή ασήμαντο.

Η κριτική που δέχτηκε η μελέτη, ήταν ότι ο σχεδιασμός των ερωτήσεων ήταν περισσότερο βασισμένος στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εντοπίσει με επιτυχία τα χαρακτηριστικά της σεξουαλικής οικειότητας στις γυναίκες μέσης ηλικίας. Μετά την εμμηνόπαυση, για παράδειγμα, πολλές γυναίκες δίνουν προτεραιότητα σε άλλες σεξουαλικές πρακτικές πέραν της συνουσίας, όπως είναι το άγγιγμα και το φιλί.

Οι ειδικοί στην εμμηνόπαυση δεν εκπλήσσονται από τα αποτελέσματα, αντίθετα βρίσκουν ότι συνάδουν με την πεποίθηση που κυριαρχεί στο χώρο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την οποία, η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής των γυναικών με την αύξηση της ηλικίας δεν εξαρτάται μόνο από το σύνολο της επίδρασης κάποιων παραγόντων που σχετίζονται με τη φυσιολογία της σεξουαλικής λειτουργίας. Σίγουρα πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν οργανικές δυσκολίες που δεν τις αφήνουν να απολαύσουν τη σεξουαλική τους ζωή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των δυσκολιών και βελτίωσης της σεξουαλικής λειτουργίας.

Πηγή : nlm.nih.gov
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014, 08:13