Τα οφέλη του σεξ στην υγεία είναι πολλά σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Σε μια πρόσφατη δημοσίευση μάλιστα αναφέρεται ότι το σεξ είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης μιας απειλητικής για τη ζωή καρδιακής νόσου, αρκεί κάνεις να είναι άνδρας.
Πιο συγκεκριμένα η μελέτη, η οποία διεξήχθη στην Ταιβάν, αποκάλυψε ότι οι συχνές σεξουαλικές επαφές σε εβδομαδιαία βάση μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης. Πρόκειται για μια βλαπτική χημική ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα και μπορεί να πυροδοτήσει καρδιαγγειακά προβλήματα.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι άνδρες που κάνουντακτικα σεξ συνήθως έχουν καλύτερη κυκλοφορία του αίματος ενώ τα αιμοφόρα αγγεία τους είναι πιο υγιή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πρόληψη της συσσώρευσης της ομοκυστεΐνης.
Οι ερευνητές ωστόσο επισήμαναν ότι οι γυναίκες επωφελούνται πολύ λιγότερο από τη συχνή σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτό ενδεχομένως συμβαίνει γιατί η σεξουαλική διέγερση της γυναίκας δεν εξαρτάται στον ίδιο βαθμό από την καλή κυκλοφορία του αίματος, το σημαντικότερο δηλαδή παράγοντα για τη διατήρηση της ομοκυστεΐνης σε ελεγχόμενα επίπεδα.
Το μήνυμα των ερευνητών από την Ταιβάν είναι σαφές: οι ιατροί θα πρεπει να συμβουλεύουν τους άνδρες ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου να έχουν πιο συχνές σεξουαλικες επαφές.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης