Το στρες είναι το σύστημα συναγερμού του οργανισμού που τον βοηθά να αντιμετωπίζει τις απειλές. Είναι στην πραγματικότητα ένας προσαρμοστικός μηχανισμός που ενεργοποιείται κάθε φορά που η ομοιόσταση του οργανισμού, η δυναμική ισορροπία δηλαδή όλων των συστημάτων, διαταράσσεται. Το στρες λοιπόν είναι απαραίτητο για τη ζωή. Τι συμβαίνει όμως όταν η εγρήγορση του οργανισμού δεν υποχωρεί ακόμα κι εάν δεν υπάρχει ορατή απειλή; Τι συμβαίνει όταν η ομοιόσταση δεν επανέρχεται; Σε καταστάσεις ιδιαίτερου εντόνου ή χρόνιου στρες οι επιπτώσεις στην υγεία είναι σημαντικές. Έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με διάφορα νοσήματα όπως είναι καρδιαγγειακά νοσήματα και η κατάθλιψη, ενώ παράλληλα πλήττεται και η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία του ατόμου. Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο μάλιστα νέοι άνθρωποι να εμφανίζουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες που συνήθως εμφανίζονται  σε μεγαλύτερες ηλικίες λόγω του μη ελεγχόμενου στρες.

Τα καλά νέα είναι ότι το στρες είναι διαχειρίσιμος  παράγοντας και τα άτομα μπορούν με κάποιες τροποποιήσεις του τρόπου ζωής να περιφρουρήσουν τόσο τη γενική όσο και τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Οι πιο σημαντικοί τρόποι διαχείρισης του στρες σύμφωνα με τους ειδικούς είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Η φυσική άσκηση: Μία συστηματική ανασκόπηση του 2018 η οποία περιλάμβανε μελέτες σε ζώα έδειξε ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τα ελλείμματα μνήμης σε ζώα που έχουν υποστεί στρες. Είναι βεβαίως απαραίτητο να επαληθευτούν τα ευρήματα και σε ανθρώπους.

-Ο περιορισμός του αλκοόλ, των ναρκωτικών και της καφεΐνης. Δεν βοηθούν στη μείωση του στρες, αντιθέτως ενδέχεται να το επιδεινώσουν. 

-Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφή πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά. Μια κακή διατροφή οδηγεί στην αρρώστια και επιβαρύνει με επιπλέον στρες στον οργανισμό 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Προτεραιότητες: Η οργάνωση του χρόνου, μια λίστα με τα απαραίτητα και η επικέντρωση σε αυτά που επείγουν ή δεν παίρνουν αναβολή, μπορούν να μειώσουν σημαντικά το στρες της καθημερινότητας και να φέρουν καλύτερο αποτέλεσμα. 

-Ελεύθερος χρόνος: Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προγραμματίζεται ώστε το άτομο να έχει το περιθώριο της ανασυγκρότησης και της χαλάρωσης μέσα στην ήμερα του. 

-Τεχνικές χαλάρωσης και διαχείρισης του στρες. Ένα ζεστό μπάνιο, ένα μασάζ, οι ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμού, η γιόγκα μπορούν να μειώσουν τον καρδιακό ρυθμό, να βελτιώσουν την αναπνοή και να φέρουν ηρεμία και χαλάρωση. 

-Η συζήτηση με αγαπημένα πρόσωπα. Η ανθρωπινή επαφή βοηθά ιδιαίτερα τα άτομα που νιώθουν απομονωμένα. Παράλληλα η συζήτηση με άλλους μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση τρόπων αντιμετώπισης των στρεσογόνων παραγόντων. 

-Η αναγνώριση των σημείων και ων συμπτωμάτων. Κάποιες φόρες το στρες και το άγχος κατακλύζουν το άτομο και δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις επιπτώσεις που αυτό έχει στο σώμα του.  Είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς επίγνωση του τι του συμβαίνει. 

Πολλές φόρες η επίγνωση είναι αυτή που οδηγεί το άτομο στο να ζητήσει βοήθεια. Οι ειδικοί μάλιστα ενθαρρύνουν τα άτομα να διατηρούν δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης, μιλώντας για παράδειγμα στους γείτονες ή σε άλλα άτομα της κοινότητας, ή συμμετέχοντας σε μια ομάδα ή ένα κλαμπ. 

Σε κάθε περίπτωση τα άτομα που θεωρούν ότι το στρες επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά τους είναι σημαντικό να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια. Ένας επαγγελματίας της ψυχικής υγείας, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά μέσα από την εκπαίδευση σε τεχνικές διαχείρισης του στρες. 

Πηγή: andrologia.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης