Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2010 του περιοδικού Diabetes Care, μόνο το 19 % των γυναικών και το 47 % των ανδρών με διαβήτη είχαν συζητήσει τη σεξουαλική τους υγεία με τους γιατρούς τους.

Ωστόσο, τα προβλήματα σεξουαλικής υγείας δεν είναι αναπόφευκτα με τον διαβήτη. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ένας σημαντικός αριθμός ανδρών και γυναικών με διαβήτη, ηλικίας 57-85 ετών, είχαν σεξουαλική δραστηριότητα 2-3 φορές την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιλογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής δίνει τη δυνατότητα στους άνδρες και τις γυναίκες με διαβήτη να ενισχύσουν τη συνολική αίσθηση ευεξίας, καθώς και τη σεξουαλική τους υγεία.

Οι συμβουλές των ειδικών  περιλαμβάνουν:

• την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• την τακτική άσκηση

• τη διατήρηση υγιούς βάρους

Αυτές οι πρακτικές είναι εξαιρετικές για τη συνολική καλή υγεία και μπορούν να προωθήσουν την αυτοεκτίμηση.

Το 2017, οι ερευνητές πρότειναν ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και οι ασκήσεις για τους μυς του πυελικού εδάφους – γνωστές ως ασκήσεις Kegel – μπορεί να βελτιώσουν τη σεξουαλική ανταπόκριση μιας γυναίκας με διαβήτη μετά την εμμηνόπαυση.

Οι ασκήσεις Kegel περιλαμβάνουν καταρχάς τον προσδιορισμό των μυών  του πυελικού εδάφους, η όποια γίνεται ως εξής: η γυναίκα καθισμένη στη τουαλέτα προσπαθεί να διακόψει τη ροή της ούρησης. Εναλλακτικά μπορεί να εισάγει ένα δάχτυλο της στον κόλπο και να προσπαθήσει να σφίξει τους κολπικούς μυς γύρω από αυτό.  Αφού εντοπιστούν οι μύες- στόχοι, η γυναίκα μπορεί να τους σφίξει για 3 δευτερόλεπτα και να τους χαλαρώσει για άλλα τρία επαναλαμβάνοντας 10 φορές. Η άσκηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα αυξάνοντας το χρονικό διάστημα συστολής των μυών από 3 δευτερόλεπτα σε 5 δευτερόλεπτα.

Οι άνδρες μπορούν επίσης να κάνουν ασκήσεις Kegel καθώς οι ασκήσεις αυτές βελτιώνουν τον έλεγχο της εκσπερμάτισης και μειώνουν τα περιστατικά ακράτειας.

Παράλληλα, το στρες είναι ένα μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη και οι πρακτικές διαχείρισης του στρες και  του άγχους μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη γενική και σεξουαλική υγεία των ατόμων αυτών καθώς και στην ποιότητα ζωής τους.

Παραδείγματα αυτών των πρακτικών περιλαμβάνουν:

•τον διαλογισμό

•το διάβασμα

•τη φυσική άσκηση

•την ακρόαση μουσικής

Σε κάθε περίπτωση εάν τα άτομα με διαβήτη διαθέσουν έστω και ένα μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να κάνουν κάτι ευχάριστο, ενδέχεται να βελτιώσουν σημαντικά τον τρόπο διαχείρισης της υγείας τους και το συνοδό άγχος και να έχουν μια πιο ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης