Η υγεία του πέους είναι πολύ σημαντική συνιστώσα της γενικής υγείας του άνδρα και ξεπερνά την ικανότητά του να έχει στύση κι εκσπερμάτιση, καθώς και να είναι γόνιμος. Τα προβλήματα της υγείας του πέους μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης νόσου, ενώ παράλληλα κάποια προβλήματα της γενικής υγείας μπορεί να επηρεάσουν και την υγεία του πέους και να έχουν επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της ζωής του άνδρα, προκαλώντας στρες και βλάπτοντας την αυτοπεποίθησή του αλλά και τη σχέση του με τη σύντροφο.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία του πέους. Κάποιοι είναι τροποποιήσιμοι, κάποιοι όχι. Οι πιο σημαντικοί είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μη ασφαλές σεξ, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης. Πολλά από τα προβλήματα υγείας που ενδέχεται να οδηγήσουν σε καρδιακή νόσο, όπως είναι ο διαβήτης και η υπέρταση, μπορούν επίσης να προκαλέσουν και στυτική δυσλειτουργία.

Συγκεκριμένες φαρμακευτικές ή άλλου τύπου θεραπείες που ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία του πέους. Για παράδειγμα, η χειρουργική αφαίρεση του προστάτη (ριζική προστατεκτομή) και του περιβάλλοντος ιστού για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ούρων και στυτική δυσλειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κάπνισμα, το οποίο συνιστά παράγοντα κίνδυνου εμφάνισης διάφορων νοσημάτων και διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης και της στυτικής δυσλειτουργίας.

Τα επίπεδα ορμονών. Οι ορμονικές διαταραχές και ιδιαίτερα τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν συνδεθεί με στυτική δυσλειτουργία. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να προκαλέσει μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Τα ψυχολογικά προβλήματα. Εάν ένας άνδρας αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη στύση του, είναι πολύ πιθανό να ανησυχεί ότι θα του ξανασυμβεί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη, και να επιδεινώσει τα στυτικά προβλήματα.

Νευρολογικά προβλήματα. Το εγκεφαλικό, οι τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη και τη μέση, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η άνοια μπορεί να επηρεάσουν τη μεταφορά των νευρικών ώσεων από τον εγκέφαλο στο πέος και να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.

Η αύξηση της ηλικίας. Τόσο η στυτική δυσλειτουργία όσο και άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες είναι πιο συχνές στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης επίσης μειώνονται με την αύξηση της ηλικίας.

Το piercing στο πέος που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση ακόμα και να επηρεάσει τη ροή της ούρησης. Ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται το piercing μπορεί να επηρεαστεί η ικανότητα του άνδρα να έχει στύση και οργασμό.

Το ακροβατικό σεξ και ο έντονος βίαιος αυνανισμός. Εάν το πέος υποστεί ξαφνική ή βίαιη κάμψη, είναι πιθανό να προκληθεί τραυματισμός που θα οδηγήσει σε μόνιμη κάμψη του πέους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί κάταγμα πέους, μια κατάσταση που χρειάζεται άμεσα ιατρική αντιμετώπιση.

Εάν ο άνδρας ανησυχεί για την υγεία του πέους του, θα πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό που εμπιστεύεται.

andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης