Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής ενδέχεται να περιορίσει τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων και να επιτρέψει στους συντρόφους να νιώσουν φρέσκοι, καθαροί και αναζωογονημένοι. 

Σε γενικές γραμμές τα άτομα δεν είναι απαραίτητο να καθαρίζονται αμέσως μετά σεξ. Μπορούν να το κάνουν λίγα λεπτά ή ακόμα και λίγες ώρες μετά, αλλά είναι απαραίτητο να το κάνουν. Το πόσο κανείς μπορεί να περιμένει εξαρτάται από τον κίνδυνο λοίμωξης, τη φύση της επαφής και τις προτιμήσεις του κάθε ατόμου αναφορικά με την ατομική του υγιεινή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διατήρηση μιας καλής σωματικής υγιεινής μπορεί να μειώσει τις δυσάρεστες οσμές, καθώς και την πιθανότητα ερεθισμού του δέρματος και λοίμωξης. Η πρακτική της υγιεινής πρέπει πάντα να ξεκίνα με το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ώστε να μη μεταφερθούν οι μικροοργανισμοί σε άλλα μέρη του σώματος. Στη συνεχεία καλό είναι να πλυθούν τα γεννητικά όργανα. 

Συγκεκριμένα ο κόλπος είναι αυτοκαθαριζόμενος αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η γυναίκα δε θα πρέπει να καθαρίζει  την περιοχή του αιδοίου και την είσοδο του κόλπου μετά το σεξ. Οι ειδικοί συστήνουν τον καθαρισμό με ήπιο, άοσμο σαπούνι και στη συνέχεια  το καλό ξέπλυμα και στέγνωμα. Οι  κολπικές πλύσεις θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί διαταράσσουν την ισορροπία της φυσιολογικής χλωρίδας.   Επίσης το σκούπισμα πρέπει να γίνεται με φόρα προς τον πρωκτό ώστε να μη μεταφέρονται τα μικρόβια προς τον κόλπο. Καλό είναι τέλος να προτιμώνται καθαρά βαμβακερά εσώρουχα ώστε να μειώνεται η υγρασία στην περιοχή η οποία αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Ο καθαρισμός του πέους θα πρέπει επίσης να γίνεται με ήπιο, άοσμο σαπούνι και να καθαρίζεται και η περιοχή κάτω από την ακροποσθία ώστε να απομακρύνονται τα υπολείμματα σπέρματος και το σμήγμα. Η περιοχή πρέπει να ξεπλένεται καλά, να σκουπίζεται ταμποναριστά και να επαναφέρεται στη θέση της η ακροποσθία. Τέλος ο άνδρα θα πρέπει να φορά καθαρά και στεγνά εσώρουχα . Οι ειδικοί μάλιστα συστήνουν και στους δύο συντρόφους να μη φορούν καθόλου εσώρουχα εάν αυτό είναι δυνατό κατά τη διάρκεια του ύπνου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν το ζευγάρι κάνει πρωκτικό σεξ τότε είναι σημαντικό να μην καθυστερήσει τον καθαρισμό της περιοχής. Το δέρμα στο εσωτερικό του πρωκτού είναι λεπτό κι ευαίσθητο και μπορεί να σκιστεί κατά την επαφή ανοίγοντας εστίες μικροβίων. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο καθαρισμός της περιοχής μετά το σεξ με ζεστό νερό και σαπούνι.

Η ατομική υγιεινή δε θα πρέπει να παραλείπεται και μετά το στοματικό σεξ. Το άτομο που το δέχεται είναι σημαντικό να καθαρίζει τη γενετησία περιοχή ενώ το άτομο που το προσφέρει καλό είναι να πλύνει το πρόσωπο, τη στοματική κοιλότητα και τα δόντια του μετά την επαφή. 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καθαρίζονται και τα σεξουαλικά παιχνίδια, εάν έχουν χρησιμοποιηθεί,  καθώς μπορεί να συγκεντρώσουν βακτήρια, μύκητες και άλλα παθογόνα που αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης. Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών. Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται η κοινή χρήση ερωτικών βοηθημάτων και παιχνιδιών και εάν αυτό συμβεί θα πρέπει να  καλυφτούν με νέο προφυλακτικό. Ακόμα κι όταν τα παιχνίδια χρησιμοποιούνται καλυμμένα με προφυλακτικό είναι απαραίτητος ο καθαρισμός τους μετά. 

Όσο για τον καθαρισμό των κλινοσκεπασμάτων αυτός σε γενικές γραμμές καλό είναι να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση. Εάν όμως μετά από μια επαφή τα σεντόνια λερωθούν  θα πρέπει να πλυθούν άμεσα. Παράλληλα τα σεντόνια είναι απαραίτητο να αλλάζονται εάν αλλάζουν και οι σεξουαλικοί σύντροφοι. Το πλύσιμο  στους 60 βαθμούς απομακρύνει τον ιδρώτα, το σπέρμα, τα σωματικά υγρά, τις ελαιώδεις ουσίες και τη βρωμιά και περιορίζει τον κίνδυνο λοίμωξης και αλλεργιών. Για να προστατεύει τα κλινοσκεπάσματα το ζευγάρι μπορεί να στρώσει πετσέτες πριν την επαφή καθώς και να  τοποθετήσει υπόστρωμα στο κρεβάτι. 

Η καθαριότητα μετά το σεξ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν αγγαρεία αλλά σαν μια ρουτίνα υγείας με απλά βήματα. Ο καθαρισμός της γενετήσιας περιοχής, η κατανάλωση νερού και η ούρηση μετά το σεξ μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης και χαρίζουν στους συντρόφους μια αίσθηση ανανέωσης.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης