Η ενέσιμη χορήγηση ορμονικής αντισύλληψης είναι πιο αξιόπιστη μέθοδος πρόληψης εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε σύγκριση με το αντισυλληπτικό χάπι. Ο κύριος λόγος είναι ότι η γυναίκα συχνά ξεχνά να πάρει το χάπι την ίδια ώρα κάθε ημέρα.

Ωστόσο και η ένεση μπορεί να έχει παρενέργειες καθώς πρόκειται για ορμονική μέθοδο. Ενέσεις όπως η Depo-Provera καταστέλλουν την ωορρηξία και προκαλούν πάχυνση της τραχηλικής βλέννης μειώνοντας έτσι την πιθανότητες των σπερματοζωαρίων να φτάσουν μέχρι το ωάριο. Λειτουργεί ακριβώς όπως και το αντισυλληπτικό χάπι και περιέχει μόνο προγεστίνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλεονέκτημα της ένεσης είναι ότι δε λαμβάνεται σε καθημερινή βάση όπως η ένεση, αλλά η γυναίκα θα πρέπει να θυμάται να κάνει μια ένεση κάθε τρεις μήνες. Αυτή χορηγείται από τον ιατρό της στο ιατρείο του. Όταν χορηγείται στο σωστό χρόνο έχει 99% επιτυχία. Κάποιες γυναίκες όμως ξεχνούν να επαναλάβουν τη δόση και εκτιμάται ότι 6 περίπου στις 100 γυναίκες θα μείνουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο ενώ χρησιμοποιούν την εν λόγω μέθοδο αντισύλληψης.

Τονίζεται επίσης ότι κάποιες από τις πιθανές παρενέργειες της ένεσης είναι παρόμοιες με αυτές του χαπιού. Για παράδειγμα η χρήση της ένεσης αντενδείκνυται σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος προσβολής από χλαμύδια και HIV, αν και ο μηχανισμός που εξηγεί αυτή την αύξηση δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί. Παράλληλα το αντισυλληπτικό χάπι έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ στην περίπτωση της ένεσης κάποιες μελέτες τη συνδέουν με τον κίνδυνο θρόμβωσης και άλλες όχι.

Οι ειδικοί της  MayoClinic σημειώνουν ότι κάποιοι επαγγελματίες υγείας μπορεί να αποθαρρύνουν τη χρήση της σε άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακού νοσήματος, διαβήτη ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιθανές παρενέργειες για τις οποίες θα πρέπει να ζητηθεί ιατρική βοήθεια περιλαμβάνουν:

  • κατάθλιψη
  • ημικρανία
  • μεγαλύτερη ροή αίματος κατά την εμμηνορρυσία και μεγαλύτερη διάρκεια
  • ίκτερο ή κίτρινη χρώση των οφθαλμών και του δέρματος
  • πύον και πόνο στο σημείο της ένεσης

Άλλες παρενέργειες που ενδέχεται να υποχωρήσουν μετά από κάποιους μήνες χρήσης περιλαμβάνουν:

  • μετεωρισμό και πόνο στο υπογάστριο
  • μειωμένη  libido
  • ζάλη
  • αδυναμία και κόπωση
  • πρόσληψη βάρους

Η  Depo-Provera έχει επίσης συνδεθεί με την απώλεια οστικής μάζας η οποία αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων στη μετέπειτα ζωή της γυναίκας.

Τέλος σημειώνεται ότι ακόμα κι εάν χρησιμοποιηθεί σωστά υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα εγκυμοσύνης. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 10 μήνες μετά τη διακοπή της ένεσης προκειμένου η γυναίκα να καταφέρει να συλλάβει.

Σε κάθε περίπτωση η γυναίκα είναι σημαντικό να ενημερωθεί από το ιατρό της για τα υπέρ και τα κατά της κάθε περίπτωσης και να επιλέξει την κατάλληλη για εκείνη μέθοδο αντισύλληψης.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης