Κάποιοι άνδρες που έχουν προσβληθεί από χλαμύδια είναι πιθανό να συναντούν δυσκολία στην επίτευξη ή και διατήρηση μιας στύσης ικανής για συνουσία. Η δυσκολία αυτή συμβαίνει όταν τα χλαμύδια επηρεάζουν τον προστάτη και οδηγούν σε προστατίτιδα.

Η λοίμωξη από χλαμύδια είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη και μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Πολλά άτομα με χλαμύδια δεν έχουν συμπτώματα και δε γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τη λοίμωξη. Εάν μείνουν χωρίς θεραπεία, τα χλαμύδια ενδέχεται να οδηγήσουν σε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Χρόνια προστατίτιδα στους άνδρες που προκαλεί πόνο και στυτική δυσλειτουργία
  • Αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από HIV 
  • Μόνιμη υπογονιμότητα στις γυναίκες καθώς και μια επώδυνη κατάσταση που ονομάζεται φλεγμονώδης νόσος της πυέλου. 

Πιο συγκεκριμένα στους άνδρες, τα χλαμύδια ενδέχεται να επηρεάσουν τον προστάτη και να προκαλέσουν μια επιπλοκή που ονομάζεται προστατίτιδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

Εάν τα χλαμύδια εισέλθουν στο γεννητικό σύστημα, μπορεί να εξαπλωθούν στα γύρω όργανα. Στους άνδρες ενδέχεται να προσβάλουν την ουρήθρα και μέσω αυτής να φτάσουν στον προστάτη. Η φλεγμονή του προστάτη μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της ροής του αίματος προς το πέος οδηγώντας έτσι σε στυτικά προβλήματα.

Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρουν ότι τα χλαμύδια μπορεί να μεταδοθούν μέσω της σεξουαλικής επαφής ακόμα κι εάν αυτή δεν περιλαμβάνει εκσπερμάτιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολύ συχνά η λοίμωξη από χλαμύδια δεν έχει κανένα σύμπτωμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από εβδομάδες με αποτέλεσμα τα άτομα να έχουν μεταφέρει τη λοίμωξη στους σεξουαλικούς τους συντρόφους. Στα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνονται η αίσθηση καύσου κατά την ούρηση, η έκκριση από το πέος ή τον κόλπο, καθώς και λιγότερο συχνά ο πόνος ή το οίδημα στους όρχεις.

Υπάρχει λοιπόν μια σχέση μεταξύ των χλαμυδίων με τη ΣΔ μέσω της προσβολής του προστάτη. Αυτό δε σημαίνει ότι όποιος άνδρας έχει ΣΔ έχει και λοίμωξη από χλαμύδια ή πάσχει από κάποια άλλη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη. Εάν ένα άτομο αντιμετωπίζει στυτικά προβλήματα είναι καλό να το συζητήσει με το ιατρό του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όποιο άτομο είναι σεξουαλικά ενεργό έχει αυξημένο κίνδυνο να προσβληθεί από χλαμύδια. Το ασφαλές σεξ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της λοίμωξης και των επιπλοκών της. Τα άτομα λοιπόν πρέπει να παίρνουν προφυλάξεις σε κάθε σεξουαλική επαφή, να χρησιμοποιούν προφυλακτικά και οδοντικά διαφράγματα με το σωστό τρόπο και να έχουν επαφές με συντρόφους που κάνουν τακτικούς προληπτικούς ελέγχους.

Ο έλεγχος για τα χλαμύδια μπορεί να γίνει με δείγμα ούρων ή λήψη επιχρίσματος από την ουρήθρα. Εάν διαγνωστεί η λοίμωξη θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η θεραπεία. Είναι σημαντικό να ενημερωθούν σχετικά και οι σεξουαλικοί σύντροφοι ώστε να εξεταστούν και να λάβουν κι εκείνοι θεραπεία εάν είναι απαραίτητο. 

Ο ιατρός θα συνταγογραφήσει αντιβιοτική αγωγή η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποτροπής. Η ολοκλήρωση τη θεραπείας θα θεραπεύσει επίσης τη λοίμωξη που προκαλεί την προστατίτιδα με αποτέλεσμα ο άνδρας να ανακουφιστεί από τα στυτικά του προβλήματα.
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η ολοκλήρωση της θεραπείας έχει σαν αποτέλεσμα να καθαρίσει ο οργανισμός από τη λοίμωξη άλλα δεν προσφέρει ανοσία. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένα το άτομο δεν λάβει τις κατάλληλες προφυλάξεις μπορεί να μολυνθεί εκ νέου από χλαμύδια.

Ένα άτομο που έχει διαγνωσθεί με χλαμύδια θα πρέπει να αποφύγει τη σεξουαλική επαφή για 7 ημέρες είτε λαμβάνει την αντιβιοτική θεραπεία μιας ημέρας είτε αυτή των 7 ημερών.

Οι άνδρες είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι η λοίμωξη από χλαμύδια μπορεί να μην είναι ο μοναδικός αιτιολογικός παράγοντας που σχετίζεται με την εμφάνιση της ΣΔ. Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι ένα καρδιαγγειακό νόσημα, ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, τα προβλήματα στους νεφρούς, το άγχος και η κατάθλιψη.

Σε κάθε περίπτωση εάν ένας άνδρας εμφανίσει οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια:

  • Προβλήματα στην επίτευξη η τη διατήρηση της στύσης
  • Αίσθηση καύσου κατά την ούρηση
  • Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ
  • Έκκριση από το πέος
  • Εξάνθημα στα γεννητικά όργανα

Μόνο ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας θα μπορούσε να προχωρήσει στη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας σεξουαλικώς μεταδιδόμενης λοίμωξης. Τέλος ο προληπτικός έλεγχος για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί εκτός των άλλων να λειτουργήσει προληπτικά αναφορικά με την εμφάνιση της ΣΔ και άλλων προβλημάτων που συνδέονται με τη λοίμωξη από χλαμύδια.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης