Είναι σημαντικός ο αριθμός των χρόνιων ασθενειών και νοσημάτων που ενδέχεται να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία και επιθυμία. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Ο διαβήτης: τα υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα αγγεία και στα νευρά. Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες και τη μειωμένη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα των γυναικών. Οι γυναίκες με διαβήτη έχουν πιο συχνές μυκητιάσεις και ουρολοιμώξεις οι οποίες ενδέχεται να προκαλούν πόνο ή δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.
  • Η οστεοαρθρίτιδα: τα άτομα που υποφέρουν από πόνο και δυσκινησία στις αρθρώσεις είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα.
  • Η καρδιακή νόσος: μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση της κυκλοφορίας του αίματος. Η βλάβη αυτή είναι πιθανό να περιορίσει  τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα μειώνοντας τη σεξουαλική διέγερση και τη λίπανση της περιοχής.
  • Η υπέρταση: η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματος.
  • Ο καρκίνος: οι θεραπείες για τον καρκίνο περιλαμβάνουν το χειρουργείο, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία και μπορούν όλες να επηρεάσουν τη libido.
  • Η αποφρακτική υπνική άπνοια: οι σχετικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια που μένει χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα μειωμένης libido.

Πέρα από τα ίδια τα χρονιά νοσήματα, υπάρχουν και κάποια φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν σεξουαλική δυσλειτουργία ή μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, όπως:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Τα αντικαταθλιπτικά που έχουν σεροτονεργική δράση
  • Τα αντιψυχωτικά που αυξάνουν τα επίπεδα προλακτίνης
  • Η φαρμακευτική αγωγή για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη στην οποία περιλαμβάνει η φιναστερίδη και η ντουταστερίδη
  • Οι ορμονικές αντισυλληπτικές μέθοδοι
  • Τα φάρμακα για την υπέρταση

Η αντιμετώπιση της μειωμένης libido συχνά εξαρτάται από την αίτια του προβλήματος. Η καλή ρύθμιση του χρόνιου νοσήματος και της κατάλληλης αγωγής μπορεί να βοηθήσουν το άτομο να ανακτήσει τη σεξουαλική του επιθυμία. Κάποιες φορές επίσης βοηθούν σημαντικά κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως είναι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, ο καλός ύπνος, η απώλεια βάρους και ο περιορισμός ή η διακοπή του αλκοόλ. Ορισμένα άτομα ενδέχεται επίσης να επωφεληθούν από την ψυχοθεραπεία. Πιο συγκεκριμένα η σχετική έρευνα έχει δείξει ότι η συμπεριφορική γνωσιακή ψυχοθεραπεία καθώς και η εξάσκηση της πρακτικής της ενσυνειδητότητας μπορεί να βοηθήσει γυναίκες με μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Σε γενικές γραμμές είναι ωφέλιμες οι θεραπείες που βοηθούν το άτομο να επικεντρώνεται στο αίσθημα ευχαρίστησης και στη σύνδεση με τον σύντροφο μειώνοντας παράλληλα  τις αρνητικές σκέψεις για το σεξ.

Πηγή: andrologia.gr, Δρ. Κωνσταντινίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης