Η στυτική δυσλειτουργία –δηλ. η δυσκολία επίτευξης και διατήρησης στύσης επαρκούς για συνουσία- είναι ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα. Συχνά συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η χαμηλή τεστοστερόνη και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Κάποιες φορές όμως, η στυτική δυσλειτουργία έχει συναισθηματικά ή ψυχολογικά αίτια. Μπορεί να συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος νιώθει θλιμμένος ή αγχωμένος, όταν αντιμετωπίζει προβλήματα στην σχέση του ή όταν περνά μια έντονα στρεσογόνα περίοδο. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε άνδρες που βιώνουν εσωτερική σύγκρουση γύρω από το σεξ λόγω θρησκευτικών ή πολιτιστικών πεποιθήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πολλούς άνδρες η στυτική δυσλειτουργία οδηγεί σε άγχος επίδοσης. Ένας άνδρας μπορεί να αγχώνεται τόσο πολύ για την στύση του και την ικανοποίηση της συντρόφου του ώστε όταν πρόκειται να έρθει σε σεξουαλική επαφή, να αντιμετωπίζει στυτικές δυσκολίες.

Ευτυχώς τόσο το άγχος επίδοσης όσο και η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία μπορούν να τεθούν υπό διαχείριση.

Ξεκινήστε με μια επίσκεψή σας στον ανδρολόγο σας. Κάποιες φορές, η ΣΔ έχει τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά αίτια ταυτόχρονα, συνεπώς είναι καλή ιδέα να κάνετε ένα πλήρη ιατρικό έλεγχο αρχικά. Αν βρεθούν οργανικά προβλήματα, αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρακάτω ακολουθούν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

Επικοινωνήστε με την σύντροφό σας: Το να συζητάτε γύρω από το σεξ με την σύντροφό σας μπορεί να είναι άβολο, αξίζει όμως τον κόπο. Αν ανησυχείτε για την ικανοποίηση της συντρόφου σας, μπορεί να σας καθησυχάσει. Μπορεί επίσης να σας ανοιχτεί και να σας πει περισσότερα γύρω από τις ανάγκες και τα θέλω της.

Θυμηθείτε ότι είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα: Οι περισσότεροι άνδρες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την στύση τους κατά περιόδους. Η στυτική δυσλειτουργία δεν αντικατοπτρίζει τον ανδρισμό σας ή τις σεξουαλικές σας ικανότητες. Μην αφήνετε την κατάσταση να επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας.

Θυμηθείτε ότι το σεξ είναι πολλά περισσότερα από την διείσδυση: Ακόμα και χωρίς μια σκληρή στύση, τα ζευγάρια μπορούν αν απολαύσουν την σεξουαλικότητα μαζί με αγκαλιές, αγγίγματα, φιλιά και εκατοντάδες άλλους τρόπους.

Επικεντρωθείτε στην στιγμή: Κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε στο εδώ και τώρα –στις αισθήσεις της επαφής, της γεύσης, της όσφρησης, της όρασης και τις ακοής. Συγκεντρωθείτε στην σύντροφό σας και στο τι νιώθετε εκείνη την στιγμή.

Επισκεφτείτε ειδικό ψυχικής υγείας: Αν χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια, ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε στρατηγικές για να επιτύχετε καλύτερη επικοινωνία και συγκέντρωση. Επίσης μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τον διχασμό που πιθανόν βιώνετε λόγω των θρησκευτικών σας πεποιθήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης