Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι ένα ζήτημα σεξουαλικής υγείας που χαρακτηρίζεται από τον συνεχή αγώνα για την επίτευξη ή τη διατήρηση της στύσης. Μπορεί να επηρεάσει άνδρες σε όλο τον κόσμο και συχνά αξιολογείται με τη χρήση του Διεθνούς Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας (IIEF-5).

Ο επιπολασμός της ΣΔ αυξάνεται με την ηλικία και συνδέεται με καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η κατάθλιψη. Ωστόσο, ο ορισμός και η μέτρηση της ΣΔ ποικίλλει ευρέως, καθιστώντας δύσκολη την εκτίμηση της πραγματικής της έκτασης. Ως εκ τούτου, υπάρχει συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον η ΣΔ αυξάνεται στους νεότερους άνδρες, ενδεχομένως λόγω παραγόντων όπως η πορνογραφία και οι παρενέργειες των φαρμάκων.
Η έρευνα σχετικά με τα πρόσφατα ποσοστά ΣΔ και την πρόσβαση στη θεραπεία είναι ελλιπής. Ορισμένες μελέτες χρησιμοποιούν συνταγές ή ασφαλιστικά αρχεία για να εκτιμήσουν τον επιπολασμό, αλλά αυτό παραλείπει εκείνα τα άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατανόηση του επιπολασμού της ΣΔ και των εμποδίων στη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι η ΣΔ συνδέεται με άλλα θέματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Ως εκ τούτου, απαιτούνται εθνικά αντιπροσωπευτικές μελέτες που χρησιμοποιούν καλύτερα διαγνωστικά εργαλεία για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό. Με αυτό το πνεύμα, μια νέα μελέτη είχε ως στόχο να καθορίσει τον τρέχοντα επιπολασμό της ΣΔ, την πρόσβαση στη φροντίδα, τις συν νοσηρότητες, τα φάρμακα και τα εμπόδια στη φροντίδα μεταξύ των ανδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Σεξουαλικής Ευημερίας (NSSW) του 2021, μια εθνικά αντιπροσωπευτική έρευνα.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 1.822 άνδρες ηλικίας 18 ετών και άνω. Αξιολογήθηκαν τα κοινωνικο – δημογραφικά χαρακτηριστικά, ο επιπολασμός της ΣΔ (με βάση τις βαθμολογίες IIEF-5), η σοβαρότητα, η διάγνωση, η αντιλαμβανόμενη στυτική αυτοπεποίθηση, οι συνθήκες υγείας, τα φάρμακα και τα εμπόδια στην αναζήτηση φροντίδας. Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν περιγραφικά στατιστικά στοιχεία, αποκλείοντας τα άτομα που δεν απάντησαν.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τον επιπολασμό και τη διαχείριση της ΣΔ στις ΗΠΑ, ρίχνοντας φως στις εμπειρίες των ανδρών και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά την πρόσβαση στη φροντίδα. Στη μελέτη, το 24,2% των ανδρών διαγνώστηκε με ΣΔ, με διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας: 1,3% σοβαρό, 2,5% μέτριο, 5,1% ήπιο-μέτριο και 15,3% ήπιο.
Περισσότερα άτομα στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών (17,9%) πληρούσαν τα διαγνωστικά κριτήρια σε σύγκριση με τα άτομα στις ηλικιακές ομάδες 25-34 ετών (13,3%) ή 35-44 ετών (12,7%), αλλά λιγότερα από τα άτομα στις ηλικιακές ομάδες 45-54 ετών (25,3%) ή 55-64 ετών (33,9%). Μόνο το 16,7% των συμμετεχόντων συζήτησαν τις στυτικές τους δυσκολίες με κάποιον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και το 7,7% είχε διαγνωστεί με ΣΔ.

Παρ' όλα αυτά, οι ανησυχίες σχετικά με την ΣΔ ήταν διαδεδομένες, με το 16,5% να μην έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να αποκτήσει και να διατηρήσει στύση κατά τους
τελευταίους 6 μήνες και το 13,6% να βιώνει ανεπαρκή σκληρότητα για διείσδυση τουλάχιστον το μισό χρόνο κατά τους τελευταίους 6 μήνες. Το Viagra ήταν το πιο συνηθισμένο συνταγογραφούμενο φάρμακο για την ΣΔ.
Πολλοί συμμετέχοντες δεν αναζήτησαν περίθαλψη λόγω του ότι δεν αισθάνονταν την ανάγκη, ενώ άλλοι ανέφεραν ανησυχίες για την έκθεση στην COVID-19, την αμηχανία, την έλλειψη χρόνου ή την έλλειψη γνώσης για το πού να αναζητήσουν βοήθεια. Παρά τα εμπόδια αυτά, η πλειονότητα ανέφερε ότι δεν χρειάστηκε να επισκεφθεί γιατρό κατά το τελευταίο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά, αυτή η μελέτη παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον επιπολασμό, τη σοβαρότητα και τη διαχείριση της ΣΔ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση και πρόσβαση στη φροντίδα. Είναι ενδιαφέρον ότι υπήρξε μεγάλη διαφορά μεταξύ του υψηλού επιπολασμού της αυτό αναφερόμενης SΔ και του χαμηλού ποσοστού διάγνωσης από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης των συζητήσεων σχετικά με τη σεξουαλική υγεία στις ιατρικές επισκέψεις ρουτίνας. Ο έγκαιρος εντοπισμός και η αντιμετώπιση της ΣΔ όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει ένδειξη υποκείμενων προβλημάτων υγείας.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης