Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια νευρολογική ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας διάφορα συμπτώματα όπως κόπωση, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, πόνο, προβλήματα στην ουροδόχο κύστη και το έντερο, τρόμο, απώλεια ισορροπίας και άλλα.

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, ιδίως οι γυναίκες, εμφανίζουν συχνά συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα (LUTS) και υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αμηχανία και κοινωνική απομόνωση. Επιπλέον, η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι συχνή στις γυναίκες με ΣΚΠ και συνδέεται με τα συμπτώματα της ΣΚΠ καθώς και με ψυχολογικούς παράγοντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, αυτά τα ζητήματα συχνά παραβλέπονται και οι ασθενείς διστάζουν να τα συζητήσουν με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης λόγω του στίγματος. Μια πρόσφατη μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει τις εμπειρίες των γυναικών σχετικά με την υπερδραστήρια κύστη και τη σεξουαλική δυσλειτουργία στο πλαίσιο της ΣΚΠ, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας.

Η μελέτη χρησιμοποίησε μια ποιοτική προσέγγιση για να διερευνήσει τις εμπειρίες των γυναικών με τη ΣΚΠ, τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης και τον αντίκτυπό τους στη σεξουαλικότητα. Συμμετείχαν 12 παντρεμένες γυναίκες με ΣΚΠ που ανέφεραν συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης.

Οι συμμετέχουσες απάντησαν σε ερωτήσεις κατά μόνας, από μια γυναίκα ερευνήτρια σε ιδιωτικό περιβάλλον. Οι ερωτήσεις της συνέντευξης επικεντρώθηκαν στις απόψεις των συμμετεχουσών για τη σεξουαλικότητα και στο πώς τα προβλήματα ούρησης επηρέαζαν τη σεξουαλική τους ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε συνέντευξη διήρκεσε από 25 έως 60 λεπτά και η ερευνήτρια χρησιμοποίησε μαγνητόφωνο και σημειώσεις για να καταγράψει τις πληροφορίες. Η ερευνήτρια συνέχισε να συλλέγει δεδομένα μέχρι να μην υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες να αντληθούν.

Όταν ολοκληρώθηκαν οι συνεντεύξεις, συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν για κοινά θέματα. Προέκυψαν τέσσερα κύρια θέματα και αρκετά υποθέματα. Τα κύρια θέματα ήταν η σεξουαλική αυτοαντίληψη, οι σεξουαλικές σχέσεις, η σεξουαλική λειτουργία και η αντιμετώπιση των προβλημάτων. Τα επιμέρους θέματα ήταν η εικόνα του σώματος, η σεξουαλική εκτίμηση, το νόημα της σεξουαλικότητας, η επικοινωνία, η οικειότητα, η αντιμετώπιση της υπερδραστήριας κύστης, η αντιμετώπιση των σεξουαλικών προβλημάτων και η λήψη υποστήριξης.

Κύριο θέμα 1: Σεξουαλική αυτοαντίληψη

Οι γυναίκες με ΣΚΠ είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλική τους ταυτότητα από τα συμπτώματα της υπερδραστήριας κύστης. Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούσαν πάνες λόγω της ακράτειας ούρων, γεγονός που επηρέασε την εικόνα του σώματός τους κάνοντάς τες να αισθάνονται λιγότερο θηλυκές και ελκυστικές. Ανησυχούσαν για την αμηχανία και τις δυσάρεστες οσμές, κάτι που συνέβαλε στη μειωμένη αυτοεκτίμηση. Τελικά, τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης και άλλα συμπτώματα της ΣΚΠ κατέστησαν τη σεξουαλικότητα λιγότερο σημαντική για τις περισσότερες γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες εξακολουθούσαν να την θεωρούν ως καθήκον.

Κύριο θέμα 2: Σεξουαλικές σχέσεις

Πάνω από τις μισές γυναίκες ανέφεραν ότι επηρεάστηκαν οι σεξουαλικές τους σχέσεις. Αρκετές γυναίκες δυσκολεύονταν να συζητήσουν τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης και τα σεξουαλικά τους προβλήματα με τους συντρόφους τους λόγω ντροπής και φόβου. Παρόλα αυτά, επιζητούσαν συναισθηματική και σωματική οικειότητα από τους συντρόφους τους, με ορισμένες να βιώνουν βελτιωμένη οικειότητα. Ωστόσο, ορισμένες είχαν την αίσθηση ότι οι σύντροφοί τους έδιναν προτεραιότητα στο σεξ έναντι της οικειότητας.

Κύριο θέμα 3: Σεξουαλική λειτουργία

Οι συμμετέχοντες βίωσαν σεξουαλική απροθυμία, μειωμένη σεξουαλική συχνότητα και ανησυχίες για ακράτεια κατά τη διάρκεια του σεξ. Αναφέρθηκαν διάφορα ζητήματα όπως δυσφορία, πίεση στην ουροδόχο κύστη, κολπική ξηρότητα και πόνος (δυσπαρευνία).

Κύριο θέμα 4: Αντιμετώπιση των προβλημάτων

Οι γυναίκες χρησιμοποίησαν διάφορες στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν την υπερδραστήρια κύστη και τα σεξουαλικά τους προβλήματα. Περιόρισαν την πρόσληψη υγρών, χρησιμοποίησαν πάνες από ύφασμα, έκαναν ασκήσεις Kegel και λάμβαναν φάρμακα. Οι περισσότερες γυναίκες ανέφεραν ότι απέκρυπταν τη σεξουαλική τους απροθυμία από τους συντρόφους τους και έπαιρναν προφυλάξεις όπως το άδειασμα της κύστης τους πριν από το σεξ. Η υποστήριξη του συντρόφου ήταν ζωτικής σημασίας για πολλές, αλλά λίγες μοιράζονταν τα προβλήματά τους με τους συζύγους τους. Επιπλέον, η υποστήριξη από τους επαγγελματίες υγείας ήταν ελλιπής και πολλές γυναίκες αισθάνθηκαν ότι η πτυχή αυτή δεν εξετάστηκε κατά τη διάρκεια των ιατρικών επισκέψεων.

Τα ευρήματα αυτά μας δίνουν μια ευρύτερη κατανόηση των σεξουαλικών εμπειριών των γυναικών με ΣΚΠ που αναφέρουν υπερδραστήρια κύστη, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη για τα άτομα που παλεύουν με αυτά τα ζητήματα. Εάν αντιμετωπίζετε παρόμοια προβλήματα, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Ζητήστε βοήθεια από εξειδικευμένο ειδικό σε θέματα σεξουαλικής υγείας ή ψυχικής υγείας.

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης