Η μη οργανική στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι η η δυσλειτουργία που δεν σχετίζεται με οργανικούς παράγοντες κινδύνου, όπως αγγειακά προβλήματα, νευρολογικά ζητήματα ή παραμορφώσεις του πέους, όπως η νόσος Peyronie, και αντίθετα συνδέεται με ψυχολογικά αίτια.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, πολλοί ιατρικοί πόροι εκτράπηκαν για να βοηθήσουν να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, διακόπτοντας τις μη επείγουσες ιατρικές υπηρεσίες, όπως η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας στα ιατρεία. Παρ’ όλα αυτά, η ΣΔ μπορεί να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ανδρική σεξουαλική λειτουργία και την ψυχική υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευτυχώς, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) θεωρείται αποτελεσματική παρέμβαση για τη μη οργανική ΣΔ, υποστηριζόμενη από μελέτες που αποδεικνύουν τα οφέλη της στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας, του άγχους και της κατάθλιψης.

Πρόσφατα, οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα της πρώτης τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της διαδικτυακής CBT για μη οργανική ΣΔ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για τη μελέτη αυτή, οι συμμετέχοντες έκαναν είτε CBT μαζί με τη συμβατική θεραπεία με φάρμακα από το στόμα, είτε μόνο την τελευταία, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν συνολικά 87 άτομα. Οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία στην ομάδα CBT ή στην ομάδα ελέγχου της λίστας αναμονής σε αναλογία 1:1. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έξι εβδομάδων, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν φάρμακα από το στόμα για την ΣΔ. Ωστόσο, τα άτομα στην ομάδα CBT είχαν μία συνεδρία CBT διάρκειας 45 λεπτών την εβδομάδα για έξι εβδομάδες, ενώ τα άτομα στην ομάδα ελέγχου δεν είχαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τις βασικές πληροφορίες τους, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του μορφωτικού επιπέδου, της οικογενειακής κατάστασης, της εργασιακής κατάστασης, της κατάστασης καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ και της κατάστασης των γονέων.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσαν τον Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας-5 (IIEF-5) για τη μέτρηση της σεξουαλικής τους λειτουργίας, καθώς και την Κλίμακα Αυτοεκτίμησης Rosenberg (RSES), το Ερωτηματολόγιο Υγείας Ασθενών (PHQ-9) με 9 στοιχεία και την κλίμακα Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής (GAD-7) με 7 στοιχεία για την αξιολόγηση της ψυχολογικής τους κατάστασης.

Μετά τη θεραπεία, η ομάδα CBT παρουσίασε σημαντικές βελτιώσεις στις βαθμολογίες IIEF- 5, υποδεικνύοντας ήπια ΣΔ σε σύγκριση με τη μέτρια ΣΔ της ομάδας ελέγχου. Η ομάδα CBT παρουσίασε επίσης καλύτερη αυτοεκτίμηση και μειωμένη κατάθλιψη και άγχος μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, αναδεικνύοντας τη θετική επίδραση της διαδικτυακής CBT στη σεξουαλική υγεία και την ψυχολογική ευημερία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στο τέλος, οι συμμετέχοντες που έκαναν CBT και έλαβαν φάρμακα από το στόμα παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στην αυτοαξιολογούμενη στυτική λειτουργία, στην συναισθηματική κατάσταση και στην αυτοεκτίμηση σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Ως εκ τούτου, τα ευρήματα αυτά δείχνουν τη δυνατότητα της διαδικτυακής CBT ως πολύτιμου εργαλείου για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και την αντιμετώπιση ζητημάτων σεξουαλικής λειτουργίας σε περιόδους ιατρικών κρίσεων, όπως η πανδημία COVID-19.

Για τα άτομα με στυτική δυσλειτουργία, η ενσωμάτωση της διαδικτυακής CBT παράλληλα με τη συμβατική θεραπεία μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένη υποστήριξη, βελτιώνοντας τη συναισθηματική ευημερία και τα συνολικά αποτελέσματα της θεραπείας.

Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών | Δρ. Κωνσταντινίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης